„Aseară, la Paris, România a fost admisă pe lista oficială a statelor libere de pesta porcină clasică. Joi vom primi diploma de certificare, în plenul World Organization for Animal Health (OIE). Astfel, după mai bine de 10 ani, a fost înlăturată principala barieră privind exportul de carne de porc din #România!
Având în vedere că în scurt timp devine operabil și Programul „Carne de porc din fermele românești”, țara noastră are toate șansele să revină în forță pe piețele internaționale, după ce ani la rând importurile la acest produs au fost de 10 ori mai mari decât exporturile. State precum Japonia, SUA, Canada sau Mexic și-au manifestat deja intenția de a începe negocierile bilaterale.
Este o realizare uriașă și apreciez efortul depus de Geronimo Brănescu, președintele ANSVSA, care a pledat cauza României în fața forului internațional!”, a scris Dragnea pe Facebook, citat de comisarul.ro
De ce se bucură Dragnea? Citiți mai jos investigația HotNews.ro:
Apetitul pentru porci al familiei Dragnea se trezeste in aprilie 2014, cand Valentin Stefan Dragnea (fiul lui Liviu Dragnea) intra in posesia a 90 % din firma Romcip SA, rebotezata anul acesta Ferma Salcia SA. Din documentele obtinute de HotNews.ro rezulta ca Dragnea Jr. (28 de ani) a primit afacerea cadou, insa vom reveni putin mai incolo pe larg cu detalii. Deocamdata sa urmarim putin cum creste interesul pentru porci al familiei. Un an jumatate dupa ce fiul intra in afacere, tata vine cu o idee generoasa, in plina campanie electorala.
Pe 28 octombrie 2016, Liviu Dragnea anunta programul PSD pe agricultura, care contine un capitol special pentru tomate si, coincidenta fericita, porci: ”Exportăm 20 de mii de tone, importăm 230 de mii de tone, adică exportăm 30 milioane de euro, încasăm 30 de milioane de euro din export și plătim peste 350 de milioane de euro – deci romanii duc in afara tarii 350 de milioane de euro ca să mâncăm de Crăciun carne de porc din Germania, din Olanda, din Ungaria. Nu putem sa mancam carne de porc din Romania, aici suntem?! Programul nostru este ca 8 ani de zile sa fie ajutor pentru ingrasare, 10 mii de euro anual pentru fermele cu 200 de capete”
Promisiunea se transforma in mare viteza, la numai o luna dupa alegeri, in proiect de ordonanta. Ministerul Agriculturii pune in dezbatere publica la data de 1 februarie proiectul: 10.000 de euro pentru fiecare 200 de capete. Potrivit informatiilor HotNews.ro, proiectul de ordonanta nu a fost inca adoptat. Ministru Agriculturii, Petre Daea, anunta pe 6 februarie ca a notificat Bruxelles-ul pentru accordarea ajutorului de stat si afirma ca „dacă nu sunt în stare să impun regula pentru ca țara mea, ca agricultura să se dezvolte, atunci nu am ce căuta ca ministru”.