În niciun alt caz nu au fost mai terfeliţi procurorii anticorupţie decât că în ancheta privind traficul de influenţă la nivel guvernamental pentru prelungirea şi cumpărarea de noi licenţe „Microsoft” pentru instituţiile de stat. Şi, într-adevăr, la prima vedere poate părea că oamenii Laurei Codruţa Kovesi ar fi dat dovadă de slăbiciune pe parcursul instrumentării acestui dosar, nereuşind să fructifice la maximum această pistă. Nimic mai fals însă, după cum susţin sursele noastre, pentru că DNA a extras tot ce se putea din această „pepită” informaţională. Ancheta publicată de enational.ro arată cum firul Microsoft poate detona tot tabloul de comandă al băieților ”deștepți” și încă liberi.
Astfel că, după ce au stors cât au putut numele grele din acest dosar, devenite pe parcursul anchetei „surse autorizate informative”, procurorii pot disjunge acum pe bandă rulantă zeci de alte dosare penale. Mai ales că oameni că Dorin Cocoş, Gabriel Sandu sau Dumitru Nicolae „NIRO”, că să-i amintim doar pe ultimii trei inculpaţi care şi-au recunoscut integral vină şi au făcut denunţuri cu lux de amănunte, au fost implicaţi, de-a lungul vremii, şi în alte „tunuri” de miliarde date bugetului de stat. Iar toţi cei care au făcut combinaţii cu aceştia, au profitat de pe urmă afacerilor derulate împreună sau i-au manipulat discret din umbră au acum toate motivele să se teamă, întrucât dosarul „Microsoft” va face pui, cât de curând, în incubatorul DNA!
Lotul „pocăiţilor”
„Bomba” a fost detonată de către DNA în 2014, prin audierea fostului secretar general al guvernului, Ioan Morar. A urmat apoi o mutare fără precedent a Laurei Codruţa Kovesi, care a cerut oficial ridicarea imunităţii pentru nu mai puţin de nouă miniştri deodată. Astfel că Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Şerban Mihăilescu, Dan Nica, Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu şi Mihai Tănăsescu au intrat la rândul lor în hora audierilor. Concomitent, în timp ce descindeau şi la personaje că miliardarul Remus Truică şi fostul şef al SIE, Cătălin Harnagea, procurorii au reuşit să obţină „spovedania” totală a afaceriştilor Claudiu Florica şi Dinu Pescariu. Astfel că tăvălugul DNA devenise oricum de neoprit în acest caz, numai că, după ce „lotul pocăiţilor” din dosar s-a îmbogăţit cu Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi, mai ales, Dumitru Nicolae „NIRO”, procurorii par să fi fost nevoiţi să facă o schimbare majoră de strategie. Şi, după cum reiese din informaţiile intrate în posesia noastră, să reziste tentaţiei de a finaliza în grabă anchetă, preferând să fructifice denunţurile pur şi simplu uluitoare făcute, cu privire la alte speţe, cu mult mai spectaculoase decât „Micrsoft”, de către „pocăiţi”.
Practic, este că şi cum, înaintând pe o galerie principala, au continuat săpăturile în nenumărate alte direcţii. Strategie uşor de înţeles, dacă ne gândim la influenţă pe care oameni că „Niro” sau Cocoş au avut-o vreme îndelungată la vârful statului, indiferent de ce formaţiune politică s-a aflat la putere.
Au furat startul!
Desigur, principalii beneficiari ai prevederilor noului cod penal, care se aplică inculpaţilor care pun pe tavă anchetatorilor probe care pot fi exploatate în cursul investigaţiei, au fost Dinu Pescariu şi Claudiu Florica. Iată însă că, după ce au cugetat intens, din „Beciul Domnesc”, la strategia de apărare a celor doi afacerişti care „au furat startul” în acest sens, şi alte nume grele din lotul „Microsoft” au decis că este mult mai avantajos, juridic vorbind, să se pună cu totul la dispoziţia procurorilor. Iar cei mai silitori dintre noii „scriitori” au fost Dorin Cocoş, Gabriel Sandu şi Dumitru Nicolae „NIRO”. Care, recent, au cerut instanţei să fie judecaţi prin procedura simplificată, solicitare acceptată de către magistraţi. Astfel că, pentru că şi-au recunoscut în totalitate faptele încă din această faza a anchetei, cei trei pot beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor.
Au „vărsat” tot!
Însă acestea nu sunt singurele avantaje de care pot beneficia Cocoş, Sandu şi „NIRO”. Pentru că ei se mai pot alege cu încă o reducere de o treime a pedepsei, în urmă întocmirii unor denunţuri care să-i conducă pe procurori la deschiderea unor noi dosare penale. Lucru pe care, după ştiinţă noastră, cei trei l-au şi făcut, ei „vărsând” tot ce ştiau. Şi chiar ştiau! Pentru că această reţea transpartinică specializată în „ungerea rotiţelor” a fost folosită şi în nenumărate alte cazuri de trafic de influenţă. Astfel că, din „dosarul anului”, cazul „Microsoft” se poate transformă acum într-un bulgare de zăpadă care va provoca avalanşă care va îngropa deopotrivă în dosare o mare parte din clasa politică şi din mediul de afaceri. Inclusiv pe adevăraţii nababi care se retrăseseră din schemă, sperând că au scăpat cu bine din „ghearele” DNA…