Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu a fost condamnat, luni, de ICCJ, la un an de închisoare cu suspendare, Francisc Radici a primit o pedeapsă de doi ani, două luni şi 20 de zile de închisoare, iar Floarea Şerban şi Traian Pigui au fost achitaţi, în dosarul „Case pentru generali”.

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs, informeaza televiziunile de stiri.

In acest caz, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au cerut o pedeapsa de 7 ani de inchisoare pentru fostul ministru USL al Apararii. De asemenea, s-a cerut si degradarea militara a celor implicati in dosar.

Dosarul caselor preluate ilegal de la stat de fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu si de alti zece generali si colonei a fost finalizat de Inalta Curte de Casatie si Justitie pe 23 februarie.

In apararea inculpatilor, avocatii au invocat vidul legislativ care exista la data producerii faptelor de care acestia au fost acuzati, in ce priveste conditiile in care casele de serviciu puse la dispozitie de Ministerul Apararii puteau fi cumparate. Astfel, sustin aparatorii, generalii si coloneii nu pot fi trasi la raspundere pentru faptul ca le-au cumparat.

Fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu, in prezent senator PNL, a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in dosarul „Case pentru generali”, pe 4 septembrie 2013. Dobritoiu este acuzat de abuz in serviciu si fals intelectual.

Senatorul PNL face parte dintr-un lot de 11 persoane, printre care un comandor si 7 generali de armata, care au detinut functii de conducere in Ministerul Apararii pentru care DNA a decis trimiterea in judecata in legatura cu achizitionarea, in conditii nelegale, a unor locuinte de serviciu la pret subventionat.

Procurorii DNA au decis astfel trimiterea in judecata a general maior in rezerva Corneliu Dobritoiu, „in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial si participatie improprie la fals intelectual, toate cu consecinte deosebit de grave”.

Conform rechizitoriului, in perioada 1999-2005, Traian Pigui, in calitate de sef al Directiei Domenii si Infrastructuri din Ministerul Apararii Nationale, s-a implicat in atribuirea, in conditii nelegale, a unor locuinte de serviciu, (dintre care unele preluate de la RAPPS), pentru a fi cumparate la pret subventionat, in baza Legii 562/2004, de catre beneficiari – cadre militare cu functii de conducere din MApN (la data faptelor).

Traian Pigui a intocmit, in mod nelegal, adrese de repartitie a unor locuinte de serviciu si a acordat avize de repartizare ce nu erau in concordanta cu legea, dar prin documentele astfel intocmite, i-a indus in eroare pe membrii comisiilor de auditare formate in vederea vanzarii in regim subventionat a acestor locuinte, se arata in rechizitoriul procurorilor.

Prin urmare, membrii comisiilor respective au intocmit, in fals, mai multe documente oficiale, in baza carora s-au vandut locuintele in regim subventionat.

sursa: ziare.com