steinmetz-ciudatDan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu, Ion Nicolae, George Copos, Ovidiu Tender, Frank Timiș, Remus Truică sunt doar câteva dintre numele devenite celebre prin averile acumulate după 1990. Despre ei (și mulți alții asemenea lor), dar și despre modul în care au făcut bani s-au scris romane întregi și s-au făcut și filme. Există însă un miliardar, un miliardar printre cei mai bogați din lume, care a influențat viața economică, politică și socială din România cel puțin în aceeași măsură precum cei amintiți. Anchete despre afacerile lui au mai fost publicate pe ici, pe colo, dar numele și influența lui nefastă sunt mult, mult mai puțin cunoscute la noi. Asta chiar dacă este implicat în câteva dintre cele mai mari scandaluri post-decembriste: Afacerea Roșia Montană, marile tunuri imobiliare din București (în frunte cu proiectul Planorama), Dosarul Retrocedărilor ori Dosarul RAFO Onești. Pe cât este de greu de estimat la câte miliarde de dolari se ridică averea lui, la fel e de greu de aflat în ce măsură acestea au rezultat în urma combinațiilor mafiote din România și câte din implicarea în alte scandaluri și chiar conflicte civile din Sierra Leone, Congo, Guineea…

Controlul asupra Evz

Dosarul Retrocedărilor a readus în prim-plan numele unuia dintre miliardarii celebri ai lumii, Beniamin (Beny) Steinmetz. În primă instanță, procurorii români au obținut un mandat internațional de arestare pentru Steinmetz, care a fost însă anulat în mod ciudat de un judecător de la Înalta Curte (mai multe detalii despre judecătorul care a anulat mandatul, aici). Scandalul Panama Papers a scos și el la lumină alte documente pe care îl leagă pe Steinmetz de România: devalizarea și punerea pe butuci a Combinatului RAFO Onești și alte afaceri murdare cu terenuri în București (vezi aici și aici). Într-o anumită măsură numele multi-miliardarului israelian era cunoscut în România și până acum, prin afaceri care promiteau investiții de sute și chiar miliarde de dolari, dar care s-au dovedit niște uriașe tunuri – proiecte imobiliare în București și proiectul minier de la Roșia Montană, unde, din 2009, una din firmele lui Steinmetz a achiziționat un pachet principal de acțiuni.

Afirmația că Beny Steinmetz era (și încă este) cunoscut în România doar într-o anumită măsură, se referă la faptul că uriașa lui influență lui nefastă asupra economiei, politicii și societății autohtone nu a fost reflectată nici pe departe în presa autohtonă pe cât ar fi fost necesar. Acest lucru are, la rândul lui, o explicație: după ce Evenimentul zilei a început să publice articole despre afacerile lui Beny Steinmetz în România și implicarea lui în conflicte civile din Sierra Leone și Congo, Stenimetz a ajuns să preia, prin Dan Andronic, controlul asupra Evenimentul zilei. Nu doar că articolele de investigație privitoare la afacerile lui Steinmetz au fost șterse de pe ediția online a Evenimentului zilei, dar ziarul a devenit una dintre principalele instituții media care au atacat ani la rând activiștii și mâna de jurnaliști care au continuat să scrie critic despre Afacerea Roșia Montană. De asemenea, după preluarea prin Dan Andronic, Evenimentul zilei a devenit tribuna numărul unu de atac la adresa societății civile care îl încurca pe Steinmetz.

Că sprijinul unui alt miliardar celebru, George Soros, acordat societății civile din România era exacerbat și catalogat ca fiind malefic în Evenimentul zilei, nu era deloc întâmplător: peste tot în lume ong-uri, firme de investigație sau jurnaliști care au ca domenii de activitate democrația, lupta anti-corupție, libertatea de exprimare, drepturile civile, implicarea civică ori investigațiile s-au lovit de afacerile lui Steinmetz. Cum fundațiile lui George Soros sunt printre principalii finanțatori ai acestor activități, faptul că Steinmetz a cheltuit masiv pentru a-l denigra pe Soros nu reprezintă o surpriză. Presa britanică a relatat pe larg despre un litigiu din 2013, când Steinmez a dat în judecată o companie de PR pe care o angajase pentru a-l ataca pe Soros, pentru că nu și-a făcut treaba!

Cât e de bogat?

Și, totuși, cine este acest omnipotent Beny Steinmetz? Averea lui este greu de estimat și nu e greu de înțeles de ce. Cele mai ”zgârcite” estimări vorbesc de 2 miliarde de dolari, în timp ce cele mai generoase ajung la 9 miliarde. În 2011, Top Forbes îl credita cu 6 miliarde de dolari, dar trei ani mai târziu, ”doar” cu 3,5 miliarde. Desigur, e vorba de afacerile la vedere. Mă rog, și termenul ”afaceri” trebuie înțeles într-o accepțiune destul de largă. Pentru că ”afacerile” lui Steinmetz includ înțelegeri cu dictatori sângeroși, implicare în conflicte și războaie civile, înșelăciuni și, pur și simplu, nerespectarea și încălcarea contractelor încheiate și a promisiunilor publice făcute! Informațiile de mai jos nu reprezintă o premieră și le-am mai prezentat în ultimii ani. Le reiau cu speranța că în contextul creat de Dosarul Retrocedărilor și Scandalul Panama Papers sunt cititori noi care vor să afle cine este acest personaj. Cea mai mare parte a acestor informații au fost publicate în articole din Evenimentul zilei (înainte de a fi șterse de pe ediția online), The Guardian, The New Yorker și The Financial Times și VoxPublica.

Conform istoriei romanțate, Beny Steinmetz și-ar fi început cariera în 1977, la vârsta de 21 de ani, după demobilizarea din armata israeliană, când a ajuns la Anvers unde ar fi învățat meseria de șlefuitor de diamante. Adevărul este, însă, mai puțin prozaic. De fapt, alături de fratele lui, au moștenit firma Steinmetz Diamond Group, înființată de tatăl lor, și care se ocupa de comercializarea diamantelor. Ideea de afaceri a lui Steinmetz a fost aceea de a controla nu doar comercializarea diamantelor, ci întreg lanțul, începând cu exploatarea lor. Astfel a ajuns în Namibia, Angola, Botswana, Congo și Sierra Leone, țări care aveau în comun în anii 80 și 90 ai secolului trecut nu doar bogăția în diamante și în alte resurse minerale, ci și corupție la cel mai înalt nivel. De la diamante, miliardarul israelian și-a diversificat activitatea la cupru, cobal, minereu de fier, aur, petrol și gaze. Cum arată însă afacerile lui Steinmetz?

Citiți articolul integral pe romaniacurata.ro.