Cunoscutul analist economic Doru Lionăchescu a acordat un interviu ziarului Bursa în care vorbeşte despre influenţa economică a Federaţiei Ruse în Europa. Analistul este de părere că presiunea Kremlinului va începe odată cu frigul, în noiembrie, când mai multe ţări vor fi dependente de gazul rusesc. Doru Lionachescu crede că dacă Rusia va forma o alianţă cu ţări precum Iranul, Kazahstanul sau China, atunci nu va mai depinde de statele membre UE. „În prezent, Bulgaria depinde 100% de gazul rusesc, ca şi ţările baltice, în timp ce state precum Grecia importă peste 80% din gazul de care au nevoie. Acum, Rusia pregăteşte terenul. Presiunile vor începe, însă, în noiembrie, când va veni frigul”, a spus Doru Lionăchescu.
Reporter: Ne aflăm într-un moment extrem de dificil şi, în acelaşi timp, incert, la nivelul regiunii. Rusia a oprit livrarea gazelor către Ucraina, după ce a semnat un acord pentru crearea unei Uniuni Economice Eurasiatice, iar unii analişti consideră că ruşii urmăresc să creeze un patrulater economic cu India, China şi Iran. Cum credeţi că va evolua această situaţie?
Doru Lionăchescu: Da, Rusia are o strategie pe care o urmează, iar aici intră în discuţie şi Kazahstanul, care, asemeni Iranului şi mai ales Chinei, reprezintă o piaţă destul de mare astfel încât Rusia, dacă formează o alianţă cu acestea, să nu mai depindă de alţii. În prezent, Bulgaria depinde 100% de gazul rusesc, ca şi ţările baltice, în timp ce state precum Grecia importă peste 80% din gazul de care au nevoie. Acum, Rusia pregăteşte terenul. Presiunile vor începe, însă, în noiembrie, când va veni frigul. A mai oprit livrarea de gaze care tranzitau Ucraina timp de două săptămâni, în 2007.
Dar nu cred, totuşi, că vor fi probleme. Probabil că ruşii vor întreţine focarul acesta de conflicte în Ucraina, fără să intre pe partea militară şi vor destructura statul ucrainean – ori îl împart în două, ori Ucraina, exasperată de modul de trai, se va întoarce cu faţa către ruşi, care sunt foarte cinici şi realişti.
Să nu-şi imagineze nimeni că Putin este de capul lui acolo, pentru că are un suport social colosal. A reuşit să reaprindă mândria interioară a poporului său, după ce acesta a fost extrem de umilit odată cu prăbuşirea Uniunii Sovietice.
Doru Lionăchescu: Faptul că Putin le promite ruşilor că vor deveni din nou o mare putere şi că toţi vor ţine cont de ei şi vor discuta de la egal la egal cu oricine, le oferă acestora o putere de neimaginat. Trebuie să ţinem cont de puterea militară a Rusiei, care are un program de investiţii în armată de 40 de miliarde de dolari pe an, oficial, după războiul din Georgia, în timp ce Europa nu are forţă militară.
(…)
Reporter: În final, ce estimări aveţi pentru acest an, din punct de vedere economic?
Doru Lionăchescu: Pentru 2014, sunt moderat optimist. Marile temeri rămân legate de Europa şi de cum va evolua conflictul cu ruşii.
Citiţi interviul integral pe bursa.ro
Comentariile sunt închise.