Președintele american ales, Donald Trump, a afirmat luni că, în prima zi a mandatului său, va angaja retragerea Statelor Unite din Parteneriatul Transpacific (TPP), semnat în 2015 de 12 țări din regiune, excluzând China, relatează AFP, conform agerpres.ro
Acest parteneriat comercial este „un potențial dezastru pentru țara noastră”, a explicat Donald Trump într-o înregistrare video difuzată luni de echipa sa de tranziție Donald Trump.
„În locul lui, vom negocia tratate comerciale bilaterale și corecte ce vor readuce locurile de muncă și industria pe teritoriul american”, a adăugat Donald Trump, al cărui mandat va începe la 20 ianuarie.
Parteneriatul Transpacific reprezinta unul dintre cele mai mari acorduri comerciale negociate de presedintele Barack Obama in timpul mandatului sau, iar negocierile au durat in jur de opt ani. Cu toate ca a fost semnat, acodul trebuie sa fie aprobat de cel putin sase state semnatare, care sa reprezinte cel putin 85% din productia economica. Mai exact, acordul nu poate fi pus in functiune fara ratificarea SUA.
La cateva ore dupa anuntul facut de Donald Trump, prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, a avertizat ca fara participarea SUA „tratatul in sine nu mai are niciun sens”, conform The Guardian. Premierul japonez a mai spus ca celelalte tari nu au discutat pana acum despre o solutie in eventualitatea in care SUA ar parasi alianta.
Ce este Acordul de parteneriat transpacific (TPP) si cat de important este
Acordul de parteneriat transpacific (TPP), menit sa creeze cea mai mare zona de liber schimb din lume, a fost semnat de cele 12 tari partenere in cadrul unei ceremonii in Noua Zeelanda transmisa in direct la televiziune, informeaza AFP.
TPP vizeaza sa indeparteze barierele din calea comertului si investitiilor intre membrii sai, dintre care SUA si Japonia, care reprezinta 40% din economia mondiala.
Acordul a fost semnat de Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelanda, Peru, Singapore, SUA si Vietnam.
Pentru a intra in vigoare, el trebuie ratificat in termen de doi ani de parlamentele nationale si in special de Congresul SUA unde exista o ostilitate tot mai mare, in special in aceasta perioada de campanie prezidentiala.
In Australia, au existat manifestatii si proteste, la momentul respectiv fata de acest tratar, oamenii considerand ca el va conduce la reduceri de locuri de munca.
Scopul TPP este de a consolida relatiile economice dintre aceste douasprezece tari, prin masuri precum reducerea taxelor sau protejarea comertului. De asemenea, acordul ar permite dezvoltarea unei piete unice dupa modelul celei din UE.
Masurile pe care Donald Trump a anuntat ca le va lua in primele 100 de zile la Casa Alba:
Donald Trump a anuntat si o alta serie de masuri pe care intentioneaza sa le ia in prima zi de cand va ajunge la Casa Alba. Astfe, pe langa retragerea din TPP, Donald Trump vrea sa anuleze restrictiile privind productie de energie din SUA, a anuntat ca va reduce reglementarile privind intreprinderile, va dispune un plan de combatere a atacurilor cibernetice. Mai mult, acesta promite si investigarea abuzurile cu privire la acordarea vizelor, un subiect folosit intens si in timp campaniei De asemenea, Donald Trump a mai anuntat ca vrea sa introdua o interdictie de cinci ani pentru persoanele care parasesc guvernul pentru a face lobby.