mehriban_alieva

Se spune că în spatele unui bărbat de succes stă o femeie puternică. Dar după cea mai mare scurgere de informații din istorie, se dovedeşte că lucrurile pot sta şi invers: în spatele unei femei de succes stă un bărbat puternic.

Dezvăluirile din Dosarul Panama atestă că cel puţin cinci femei de rang înalt au acţionat ca paravan pentru politicieni importanţi, oameni de afaceri, staruri de la Hollywood şi vedete din sport care şi-au ascuns banii în paradisurile fiscale pentru a nu plăti taxe. Printre numele implicate în acest scandal uriaş se numără şi cel al soţiei preşedintelui azer Ilham Aliev, cel al unei patinatoare profesioniste şi o campioană olimpică măritată cu un important diplomat rus, scrie cotidianul britanic Daily Mail. Din acest club select mai fac parte soţia unui comisar UE, cea a premierului islandez care a demisionat în această săptămână şi consoarta fostului preşedinte al Guineei.

Prima Doamnă a Azerbaidjan-ului a servit ca paravan pentru afacerile secrete ale soţului ei. În timp ce familia sa deţine firme care activează aproape în fiecare sector al economiei, Mehriban Aliev conduce Fundaţia Heidar Aliev, o puternică platformă de caritate la nivel naţional care poartă numele socrului şi care derulează construirea de şcoli, spitale şi complexuri sportive.

Documentele publicate de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţii relevă că Mehriban a primit unul dintre cele două posturi de manager ai fundaţiei panameze UF Universe Foundation, ajungând astfel în poziţia de a conduce unul dintre cele mai mari conglomerate de firme din ţara sa, Ata Holding.

Totodată, fiicele lui Aliev controlează o companie din Panama şi alte două în Insulele Virgine Britanice. Firma din Panama deţine o cotă semnificativă din acţiunile unui consorţiu care exploatează resursele de gaze şi petrol din Azerbaidjan.

islanda - sotie- premier

Soţia fostului premier islandez Sigmundur David Gunnlaugsson, care a demisionat recent, era clientă a firmei Mossack Fonseca. Cei doi aveau o companie înregistrată în Insulele Virgine Britanice, Wintris Inc., care deţinea acţiuni în valoare de peste 5 milioane de euro la trei bănci mari din Islanda care s-au prăbuşit în 2008. Gunnlaugsson s-a opus acordării de ajutoare creditorilor externi ai acestor instituţii aflate atunci în situaţie critică.

Deocamdată nu se cunoaşte dacă demnitarul islandez a beneficiat în vreun fel de pe urma acţiunilor sale politice, scrie Daily Mail. Înainte de a prelua postul de prim-ministru, în 2009, el şi-a vândut partea sa, 50% din acţiunile de la Wintris, către soţie, Anna Sigurlaug Palsdottir, fiica unui bogat dealer Toyota.

tatiana - navka

Tatiana Navka, soţia diplomatului Dmitri Sergheievici Peskov, fostă campioană olimpică în 2006, a fost proprietara unei companii care opera în regim offshore, Carina Global Assets Ltd, cu sediul în Insulele Virgine Britanice. Firma a fost fondată în 2014 şi a fost lichidată în noiembrie anul trecut, scrie ziarul britanic. În acest interval, Navka era iubita lui Peskov, iar fiica lor s-a născut în august 2014. Cei doi s-au căsătorit în iulie 2015.

Soţia lui Peskov susţine că habar n-avea că deţine compania respectivă şi că totul a fost făcut fără ştirea sa, deşi un document din Dosarul Panama atestă că ea a propus cumpărarea de active. „N-am avut niciodată vreo companie offshore sau acţiuni la bănci. Nu există nicio firmă în străinătate pe numele meu”, a spus Navka, în vârstă de 40 de ani.
Numai că o copie a paşaportului ei apare în documentele din Dosarul Panama. Cu acest document a fost fondată Carina Global Assets, care deţinea  active de un milion de dolari. Întrebată dacă actele ei ar fi putut fi folosite fără ştiinţa ei, soţia oficialului rus a răspuns diplomatic: „Nu ştiu cine ar fi putut să facă aşa ceva. Aş vrea şi eu să ştiu.”

 

Citiţi mai mult pe eva.ro