”Stimați politicieni, renovați pușcăriile. Că nu știți când aveți nevoie”, mi-am intitulat un articol din noiembrie 2011, după ce presa relatase în detaliu despre condițiile din arestul Poliției Cluj, unde ajunsese fostul primar Sorin Apostu. ”Camerele” au 4 metri pătrați, nu există vreo fereastră prin care să pătrundă lumina naturală, iar nevoile se fac într-o găleată din celulă. Este cea mai ”mizerabilă” închisoare din țară, sunau poveștile celor care trecuseră deja pe acolo și fuseseră chestionați de jurnaliști. Nu m-au ascultat atunci și tare mi-e că acum e târziu, că banii pentru renovarea pușcăriilor au fost deja furați, la fel cum s-au furat și cei pentru școli sau spitale, și tot ce a mai rămas de furat e în viitor, în afaceri de genul autostrăzii Comarnic-Brașov. Măcar pentru a le rămâne niște fonduri pentru zugrăvit celule ar fi un motiv bun pentru Ponta & Co să crească redevențele la petrol și gaze naturale, dar parcă văd că nu mă ascultă nici de data asta, și peste 5-6 ani, când îi va veni rândul să le schimbe pe Ridzi și Udrea la hârdău, Ponta va da peste aceleași celule fără ferestre și cu găleți în loc de toalete.
Și pentru că veni vorba de fostele prietene Ridzi și Udrea, mi-am amintit de un text de-al lui Tolo, de săptămâna trecută, în care arăta de ce (de fiecare dată și în toate situațiile) Udrea a fost mai bună decât Ridzi. Dacă regula va continua să fie respectată, nu ne rămâne decât să pariem de câți ani va fi definitivatul lui Udrea, dacă cel al lui Ridzi tocmai s-a anunțat că va fi de cinci. Și cred că de această dată, concurența lui Udrea nu va fi Ridzi, ci Voiculescu. Că ăsta e nivelul valoric al Elenei Udrea: zece sau nimic. Cât despre Ridzi, nu-mi rămâne să constat decât că a primit tot ceea ce și-a dorit: să fie în prime-time la toate televiziunile. Are de ce să fie mulțumită: în urmă doar cu câțiva ani era dispusă să plătească din greu pe câte o știre, un cadru cu ea sau măcar o menționare. E drept, că plătea din banii noștri, nu din ai ei, dar, până la urmă, cel puțin pentru ea, s-a dovedit a fi o investiție bună: acum toate televiziunile o difuzează GRATIS.
Când pariez însă pe faptul că și în materie de definitivat, Udrea o va bate pe Ridzi la scor, iau în considerare noile acuzații pe care i le aduc procurorii DNA în urma declarațiilor celor care susțin că 900.000 de euro din Gala Bute i-ar fost înmânați cash. Trageți aer în piept și încercați să reconstituiți momentul. Da, știu că e greu să v-o imaginați pe ditamai doamna ministru primind și plimbându-se pe stradă cu diplomatul cu aproape milionul de euroi în el sau, mă rog, cu milionul în Vuitton-ul de serviciu. O fi încăpând un milion în Vuitton? Dacă erau hârtii de o mie de euro, poate. Dar ar fi acceptat plata în hârtii de o mie, fără gândul că va atrage apoi atenția? Și bun, mai departe cui o fi dat banii: s-a dus personal cu milionul la bancă? L-a transferat în alt diplomat din care se făceau apoi plățile de partid? Hai, vă rog faceți exercițiul ăsta de imaginație, cu cei 900.000 de euro (și asta în hârtii de câte o sută, că nu-ți eliberează nicio bancă autohtonă suma în hârtii de o mie) plimbându-se într-un taxi, cu omul de legătură, pe stradă, prin minister, pe la partid (sau nu) și așa mai departe. Scenariul ăsta, cu cât pare mai neverosimil, cu atât are șanse mai mari să fie adevărat. În fapt, nu e cu nimic mai neverosimil decât secvența înregsitrată în care primarul Clujului Sorin Apostu își primea mita la miezul nopții, sub forma a 10-12 lubenițe mari, de la șeful lubenițarilor din Dăbuleni (vezi aici).
Acum să nu ne închipuim că toate comisioanele astea ar fi fost pentru unica folosință a Elenei. Avea și ea poftă de niște Vuittoane, la fel cum Apostu avea poftă de 10 lubenițe roșii, mari, la miezul nopții. Atât pentru Udrea, cât și pentru Apostu, se mai găsea cineva să le plătească sejururile în străinătate ori factura unei petreceri aniversare (Udrea) sau la benzină (Apostu). Dar acestea sunt rămășițele, resturile, pentru că oricât te-ai strădui nu poți sparge aproape un milion pe poșete și excursii. Și să pornim de la ideea că Gala Bute ar fi fost singurul tun dat banilor publici (ba, aș putea paria, că a fost unul dintre cele mai mici – tocmai datorită notorietății sunt de presupus niște precauții suplimentare). ”Coincidența” că Sorin Apostu a fost și organizatorul campaniei electorale din 2009 a lui Băsescu în Transilvania e un indiciu, zic eu relevant, despre destinația finală a banilor. Și aici ne trezim în faza unei spirale teribile: adoptând măsuri nepopulare (și injuste) la presiunea diferitelor grupuri de lobby, partidele au nevoie de tot mai mulți bani pentru a câștiga alegerile. Cu cât au nevoie de mai mulți bani (pe care îi și primesc), cu atât mai mult se îndatorează ”creditorilor”, care le vor solicita măsuri și mai nepopulare în viitor. Implicit, la tura viitoare de alegeri vor avea nevoie de și mai multe ”sponsorizări” și/sau ”donații”…
Pentru ieșirea din această spirală care duce inevitabil la falimentul unei societăți există două soluții, cu obligatorie aplicare simultană. Prima ține de DNA, pentru a-i rări pe cei care activează deja în sistem. A doua vizează legea finanțării partidelor politice, care are nevoie și ea de o modificare radicală. Interzicând sponsorizarea și finanțarea partidelor de către persoane juridice (nu mai vorbim de direcționarea către ele a fondurilor publice) s-ar găsi niște resurse și pentru renovatul celulelor. Deși, cel mai probabil, cu un control mult mai strict al finanțării patidelor, ar face ca și necesarul de celule să fie în scădere. Și uite așa ar mai rămâne niște și bani și pentru școli, spitale…
sursa: romaniacurata.ro
Comentariile sunt închise.