DNA a cerut dosarul „DIASPORA” de la Parchetul General. Practic, acest lucru presupune cercetarea unor infracţiuni referitoare la fapte de corupţie în care ar putea fi implicate nume importante din politica românească care au gestionat votul din străinătate.

„La nivelul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției, în cursul lunii noiembrie, anul curent, s-a înregistrat un dosar penal în care se fac cercetări cu privire la modalitatea de organizare și desfășurare a votului în Diaspora.

Procurorii anticorupție, constatând că la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se află înregistrat un dosar penal cu același obiect, la data de 02 decembrie 2014 au solicitat acestei instituții cauza respectivă, în vederea reunirii celor două cauze penale.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale cu privire la faptă nu are caracterul formulării unei acuzații împotriva unei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă”, se arată în comunicatul DNA remis, miercuri, Naşul TV.

Procurorii DNA vor astfel sa continue ancheta, dupa ce s-a inceput urmarirea penala in rem in acest caz, se arata intr-un comunicat al institutiei.

De asemenea, procurorii anticoruptie mai transmit ca, in luna noiembrie, s-a inregistrat si la DNA un dosar penal in care se fac cercetari cu privire la modalitatea de organizare si desfasurare a votului in diaspora.

Astfel, constatand ca la Parchetul General se afla inregistrat un dosar penal cu acelasi obiect, pe 2 decembrie, anchetatorii DNA au solicitat institutiei dosarul, in vederea reunirii celor doua cauze penale, mai arata documentul citat.

In cazul in care va fi admisa de procurorul general al PICCJ, intreg dosarul, cu toate actele procedurale efectuate pana acum, va ajunge la DNA.

Dosarul privind probleme la votul din diaspora, la alegerile prezidentiale, a fost constituit, pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica a PICCJ, prin conexarea a sase dosare penale care vizeaza plangeri legate de modul de desfasurare a scrutinului.

In acest caz, sunt suspectate de catre DNA infractiuni precum impiedicarea dreptului constitutional de vot si abuz in serviciu.

Conform Codului Penal, impiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.