Alina Bica și-a dat demisia din funcția de șef al DIICOT dar și din funcția de procuror, au confirmat pentru Nașul TV oficiali ai instituției.

Potrivit surselor citate, DIICOT va fi condusă în perioada următoare de Elena-Giorgiana Hosu, procuror-șef adjunct al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, sub coordonarea Procurorului General, Tiberiu Nițu.

Alina Bica a fost arestată preventiv și se află în arestul Poliției Capitalei. Magistrații urmează să decidă dacă Bica va fi arestată la domiciliu sau va fi cercetată în stare de libertate.

Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat, vineri, că faptele pentru care a fost reţinută Alina Bica sunt grave, însă nu au fost săvârşite în timpul exercitării funcţiei de procuror sau de şef al DIICOT, el precizând că dacă aceasta nu demisionează, va solicita revocarea ei din funcţie.

Tiberiu Niţu a spus, la intrarea în sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, că Alina Bica se bucură de prezumţia de nevinovăţie.

Procurorul general a subliniat că Direcţia de Investigare a Infacţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) este o structură extrem de importantă, este constituită din procurori oneşti, care ştiu să îşi facă treaba şi care este apreciată la nivel internaţional.

Întrebat cine va conduce DIICOT în perioada următoare, Niţu a spus că, pentru început, conducerea Direcţiei va fi asigurată de procurorul şef adjunct, împreună cu el.

Niţu a fost întrebat şi dacă se va întruni Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru suspendarea din funcţie a Alinei Bica, răspunzând că dacă aceasta nu îşi va da demisia, el, în calitate de procurorul general al Parchetului ICCJ, va analiza şi va solicita revocarea ei din funcţia de conducere şi din DIICOT.

Alina Bica a fost instalată la conducerea DIICOT în mai 2013, fiind numită la propunerea ministrului interimar al Justiţiei de atunci, premierul Victor Ponta.

Alina Bica a fost dusă la DNA joi fiind cercetată într-un dosar privind despăgubirea pe un teren de 13 hectare de teren agricol din Bucureşti, zona Plumbuita. DNA spune că s-a autosesizat prinvind acest caz în data de 15 octombrie. În urma cercetărilor procurorii au descoperit că o comisie a Autorităţii Naţionale privind Restituirea Proprietăţilor a aprobat în 2011 o despăgubire de 89 milioane euro. De această despăgubire ar fi beneficat omul de afaceri Gheorghe Stelian. Din comisia care a aprobat despăgubirea a făcut parte şi Alina Bica care la acea dată era secretar de stat în cadrul Ministerului Justiţiei.

„Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei(valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei)”, susţin procurorii DNA. 

Cu toate că ştiau că expertul a supraevaluat despăgubirea comisia din care făcea parte Bica a aprobat suma. DNA sustine că prejudiciul adus statului este de 62 milioane euro. În opinia DNA despăgubirea justă pe cele 13 hectare era de 27 milioane euro. 

În acelaşi dosar au fost puşi sub acuzare Alexandru Lăcrămioara şi Bogdan Dragoş-George membri în comisia ANRP.