România a cedat la Consiliul European în privința drepturilor cetățenilor români care muncesc în UE, transmite Flux24. S-a ajuns la un acord vineri seară la Consiliul European de la Bruxelles în chestiunea #Brexit. Liderii europeni au adoptat decizii care sunt în defavoarea cetățenilor români care muncesc în UE. Președintele Klaus Iohannis a fost de acord.
Acordul va permite Marii Britanii şi oricărui alt stat UE să activeze oricând în următorii şapte ani o clauză care va permite limitarea indemnizaţiilor sociale de care beneficiază angajaţii străini veniţi din altă ţară europeană, în cazul în care vor fi presiuni semnificative asupra serviciilor publice naţionale.
Mai mult, Londra a obținut un termen de 7 ani, nu de 4, cum propunea inițial.
Și alte țări din UE pot adopta aceeași decizie.
Premierul britanic David Cameron a anunțat că a obținut un acord ce acordă Regatului Unit „un statut special în Uniunea Europeană”, la sfârșitul unui summit crucial la Bruxelles asupra problemei „Brexit”, ieșirea Marii Britanii din UE.
Fostul ministru de externe, Mircea Geoană, lider al PSRO, partid aliat cu PNL, a recunoscut vineri că România se pregătește să cedeze în #Brexit numeroase din drepturile românilor din UK, dar care pot fi extinse la nivelul tuturor țărilor din UE.
„Există un risc juridic și politic ca excepția pe care eventual o vom face pentru Marea Britanie, pentru că vrem ca englezii și britanicii să rămână în UE, să fie extinsă la nivelul întregii Europe, ca o contaminare a acestui subiect. Să nu fie, Doamne ferește, cazuri și în alte țări europene unde sunt și mai mulți români ca în Marea Britanie. Pentru că în condițiile în care creezi un precedent la Curtea Europeană de Justiție, acel precedent devine regulă europeană”, a spus Geoană.
„Ieri și azi la Bruxelles Consiliul European discută două teme foarte importante: una legată de rămânerea sau ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și a condițiilor pe care premierul britanic le solicită Consiliului European, colegilor săi președinți de state sau șefi de guverne pentru ca la referendumul din luna iunie Marea Britanie să decidă dacă rămâne sau iese din Europa și a doua dimensiune este cea a migrației care continuă să tulbure și să răvășească Europa. În Marea Britanie trăiesc 175.000 de români, peste 5.000 de medici și cadre medicale din România. Sunt români în alte state europene și mai numeroși decât în Marea Britanie. Și de aceea, ceea se va decide azi la Bruxelles, oricât de complicată ar fi ecuația, trebuie să primească și în România o atenție autentică și o dezbatere publică și politică autentică ceea ce nu s-a întâmplat până acum. (…) Absența dezbaterii asupra unui subiect extrem de important care ne afectează prezentul și viitorul este inacceptabilă într-un stat democratic european. Și cred că absența acestei conversații robuste, democratice, cu argumente pro și contra, face ca poziția României în Europa să fie și mai șubredă și capacitatea liderilor români de a negocia condiții în care să apărăm interesele României și românilor este mult mai șubredă”, a spus Geoană, în cadrul unei conferințe de presă.