liviu_pop

Liviu Pop, secretar de stat în Ministerul Educației, admite într-un scurt interviu pentru Republica.ro că prin decizia noului ministru al Educației, Pavel Năstase, pe posturile vacante de director de școli pot ajunge profesorii care au picat chiar și cu nota 2 la concursurile de director și director adjunct în unitățile de învățământ.

„Și dacă nu e nimeni care vrea să fie director în școală, ce facem? Pe cine punem dacă nimeni nu vrea să fie director în scoală? Spuneți-mi cum punem un director dacă nu vrea nimeni. Îmi dați soluția?”, a răspuns Liviu Pop la întrebarea dacă pot ajunge să fie numiți directori de către inspectorul școlar persoane care au luat nota 2 la concursurile de directori și școli.

– Nu se pot găsi oameni competenți? Nu din cei care au luat nota 2.

– Conflictul apare acolo unde consiliul profesoral a spus că vrea pe cineva, așa spune la metodologie, votul consiliului profesoral. Sunt situații în care în unanimitate de voturi în consiliul profesoral este dorit profesorul X. Profesorul X poate a fost la concurs, poate n-a fost la concurs, dar a fost director înainte. Pe altcineva nu poți să aduci în școală, că-ți ridici tot consiliul profesoral în cap. Dacă s-ar fi derulat în condiții clare și metodologia concursului era clară, erau ocupate toate posturile.

Dar gândiți-vă că suntem în sâmbăta de dinaintea reluării cursurilor, mai sunt trei săptămâni din semestrul I timp în care profesorii trebuie să încheie mediile. Oricum e bulversare cu acel examen dat în luna decembrie, pentru că vor fi elevi care vor avea alt profesor la clasă acum. Sunt zeci de mii de elevi care vor avea luni alt profesor la clasă, dacă s-a modificat directorul. Elevul a învățat tot anul școlar cu un profesor, iar când trebuie să încheie mediile și să facă evaluarea finală, are alt profesor. Gândiți-vă că sunt profesori care sunt clasa a 12-a și care din clasa a noua au avut același profesor la limba și literatura română, urmează să dea în iunie examenul de Bacalaureat, dar de luni au alt profesor de română sau de matematică.

 

Citiți interviul integral pe: republica.ro