Documentarul german de televiziune intitulat „Putin bărbatul”, pătrunde în trecutul preşedintelui rus Vladimir Putin, dezvăluind lucuri neştiute din viaţa actualului lider de la Kremlin. Potrivit documentarului, biografia trecutului său scoate la iveală partea întunecată a fostului spion KGB.

„Putin bărbatul” este un documentar realizat de televiziunea germană ZDF şi prezentat săptămâna aceasta, care se bazează pe documente secrete nedezvăluite până acum, la care realizatorii filmului au avut acces. Documentele care au stat la baza realizării filmului provin de la servicii de spionaj străine, a căror identitate nu a fost dezvăluită, scrie The Telegraph.

Documentele respective dezvăluie viaţa de familie a liderului de la Kremlin, obiceiurile lui şi unele dintre preferinţele sale. Sunt detalii şi despre cariera sa de spion al KGB, în anii ’80, la Dresda, dar şi despre ascensiunea lui ulterioară la Kremlin.

În documentarul de telvizuiune, amănuntele scandaloase despre viaţa personală a lui Putin, cum ar fi că îşi bătea sistematic fosta soţie, pe Liudmila, mama gemenelor fostului cuplu, s-au aflat de la o secretară din birourile KGB din Dresda, care purta numele de cod „Lehnchen” şi care se împrietenise cu soţia lui Putin.

Spion „dus cu pluta”, beţiv, gras şi depresiv

În perioada cât a stat în Dresda, Putin este descris ca un om care luptase din răsputeri să îşi depăşească condiţia şi să-şi îndeplinească visul de a deveni spion al KGB. Departe de imaginea pe care o are astăzi şi pe care şi-a cultivat-o cu grijă de-a lungul timpului, Putin era în acea vreme un băutor înrăit, potrivit documentarului. „Era depresiv, gras, leneş şi dezamăgit”, povesteşte Mahsa Gessen în documentarul despre viaţa ascunsă a lui Putin.

În film este descris şi episodul când Putin a pierdut un mănunchi de chei de la KGB şi a declanşat atunci o operaţiune de căutăre frenetică, până când cheile au fost găsite.

Dosarele secrete despre trecutul lui putin conţin şi mărturia unei femei, „Domnişoara H”, care a povestit cum Putin a început să o pipăie la o petrecere şi cum colegii lui îl condamnau pentru că obişnuia să bea până nu mai ştia de el.

Cinci atentate

În 1989, fosta Germanie Comunistă, RDG, declanşa protestele împotriva regimului comunist, care ameninţau să distrugă Zidul Berlinului. Atunci, Putin s-a lăudat faţă de colegii lui că este în stare să discute cu manifestanţii şi să îi liniştească. A pozast în mediator. dar, în realitate, a ieşit în uşa sediului, în uiniformă şi a spus mulţimii că oamenii lui au ordin să tragă în demonstranţi. Această versiune a faptelor a fost povestită de Serghei Bezrukov, un fost coleg al lui Putin.

În dosarele secrete s-a mai aflat că la viaţa lui Putin au existat cinci tentative de atentat, inclusiv unul împiedicat de către autorităţile britanice, care reuşiseră să reţină un fost maior al KGB pe un aeroport din Londra, de unde ar fi urmat să pornească în misiunea de lichidare a lui Putin. Aceste dezvăluiri se potrivesc cu rapoarte publicate mai înainte, legate de un complot, în 2003, pentru uciderea actualului lider de la Kremlin, în urma căîruia doi suspecţi au fost arestaţi, la Londra.

Alte tentative de asasinare a lui Putin au mai fost la Moscova, Sankt Petersburg, Teheran (Iran) şi Baku (Azerbaidjan), precum şi unul în 1999, când Putin fusese numit prim-ministru în regimul preşedintelui Boris Elţîn. Acea tentativă ar fi fost provocata de lupta aprigă pentru putere între FSB – succesorul KGB- controlat de Putin şi o agenţie rusă de spionaj rivală.

Tu ai nevoie de mine, nu eu de tine

Obsedat de mărire, de putere şi de propria lui imagine, Putin a început să se comporte cu ceilalţi ca şi cum ar fi fost stăpânul lumii. A uitat repede de protocolul şi de politeţe şi a afişat un comportament nepoliticos, jignitor, chiar şi faţă de omologii lui din alte ţări.

Astfel, pe regina Marii Britanii a lasat-o o dată să îl aştepte o jumătate de oră, iar pe Angela Merkel, vreo câteva ore bune. Iar pe miniştrii lui îi lăsa să îl aştepte cu orele înaintea unei întâlniri. „Este un semn al puterii lui… Tu ai nevoie de mine, nu eu de tine, aşa că va trebui să mă aştepţi”, a interpretat un biograf al lui Putin, Ben Judah, acest fel de comportament al preşedintelui rus.

Frică de bătrâneţe şi de moarte

Deşi pozează în om puternic, în realitate, lui Putin îi este frică de bătrâneţe, de boală şi de moarte. În 2010 a făcut un lifting facial, mai dezvăluie documentarul german. serviciile secrete germane au bănuit atunci că petele albăstrii pe care le avea Putin sub ochi când a mers într-o vizită, în Ucraina, fuseseră cauzate de acea operaţie estetică. Purtătorul lui de cuvânt a explicat atunci că acele pete fuseseră provocate de luminozitatea televizorului.

Documentarul mai dezvăluie că Putin nu este matinal. Se trezeşte târziu, iar cea mai mare parte din activitatea sa se desfăşoară după-amiaza. La micul dejun mănâncă brânză. Apoi înoată în piscină şi încheie cu o şedinţă de băi calde şi reci.

Judah mai dezvăluie că Putin este înspăimântat de degradarea fizică şi că îi e frică de înaintarea în vârstă. Şi, nu în ultimul rînd, deşi îi urăşte pe americani, în sala lui de fitness sunt numai aparate de fabricaţie americană.

sursa: romaniatv.net

Comentariile sunt închise.