teodor melescanu

Teodor Meleșcanu, actualul ministru de Externe a României care ne reprezintă în față celor mai importante instituții precum Uniunea Europeană sau NATO, are trecut care nu îl califică deloc pentru responsabilitățile sale, scrie b1.ro

Jurnaliștii de la „România Liberă” au prezentat o lucrare de diplomă a lui Teodor Meleșcanu din 1966 în care acesta justifică „necesitatea și legitimitatea” naționalizărilor făcute de comuniște, naționalizări care au intrat în istorie ca unele dintre cele mai mari nelegiuri comise de comuniști, numeroase persoane ajungând să fie omorâte, închise în condiții groaznice și prigonite pentru că s-au opus.

În expunerea tezei sale, Teodor Meleșcanu a folosit argumente, citate și documente din Karl Marx, Friedrich Engels, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Vladimir Lenin sau Buletinul Oficial Comunist.

Legea naționalizării a fost dată în 1948 și – alături de colectivizare – a permis comuniștilor să confiște întreaga proprietate privată din România fără să ofere aproape nicio compensație.

Mai mult, efectele legii naţionalizării se simt până în ziua de azi, când există încă proprietăţi confiscate de comuniști care nu au fost recuperate de proprietarii de drept nici după aproape trei decenii de la Revoluţia din 1989.

„Teodor Meleșcanu avea, în momentul apariției Legii naționalizării, 7 ani. În 1964, devenea licențiat în drept. Ulterior, a urmat cursuri postuniversitare de relații internaționale la Facultatea de Drept, Universitatea din București. A absolvit cu nota 10, în septembrie 1966, cu lucrarea „Probleme juridice privind naționalizările efectuate în țările socialiste“.

Lucrarea, bătută la mașină, are 40 de pagini și urmărește să justifice, prin invocarea unor documente, legi și spețe, oportunitatea și necesitatea naționalizării realizate de comuniști după metoda sovietică. Teodor Meleșcanu mai demonstrează și „falsitatea și inconsistența“ argumentelor „juriștilor burghezi“ în lupta lor împotriva naționalizării.

Capitolele lucrării vorbesc de la sine despre natura argumentelor aduse de către actualul ministru de Externe regimului comunist: „definiția naționalizării“, „necesitatea înfăptuirii ei“, „măsuri de naționalizare în dreptul internațional“, „teoria și practica burgheză privind naționalizările efectuate în statele socialiste“, „dreptul suveran al statelor de a naționaliza bunurile“. „, scrie sursa menționată.