Prinși în ofsaid de tragedia de la Colectiv, oamenii de la vârful „Sistemului” sanitar au transformat unitatea de mari arși de la Spitalul de Urgență Floreasca într-un bloc de imagistică bun de făcut poze Roentgen imposturii osificate din lumea medicală românească.
Denaturând adevărul, ca să cosmetizeze inoperabilitatea unității, șefii de la „Floreasca” au încercat, vreme de șapte luni, să mușamalizeze eșecul unei investiții care a costat circa 7 milioane de euro.
Abia după șapte luni, opinia publică a reușit să treacă dincolo de dezinformările spitalului și să obțină o imagine cât de cât obiectivă a ratării unuia dintre cele mai trâmbițate proiecte medicale din ultima vreme.
Săptămâna aceasta, prin publicarea concluziilor unei inspecții, Corpul de Control al ministrului Sănătății nu a explicat de ce unitatea nu a fost folosită niciodată, dar a invitat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 în saloanele ei, nederanjate până acum de vreun pacient.
Primii doi interlocutori ai Parchetului: Radu Macovei, director la „Floreasca” între 2010 și 2016, și Ioan Lascăr, șef al clinicii de chirurgie plastică din 1993 și până în prezent.
De ce nu a fost folosită până acum unitatea pentru mari arși, inaugurată în aprilie 2015?
Raportul întocmit de inspectorii ministrului Sănătății, dat publicității cu câteva zile în urmă, nu răspunde la această întrebare.
Inventariază doar niște disfuncții, fără să arate care dintre ele au făcut ca secția să încremenească nefolosită.
Care sunt disfuncțiile?
– Aerul condiționat din unitate nu are parametrii necesari, „neexistând o temperatură ambientală optimă pentru tratarea unui pacient ars grav”.
– Nu merge barocamera (o capsulă în care marii arși sunt supuși unei cure cu oxigen la presiune ridicată). A fost recepționată și plătită, dar nu a mers niciodată.
– Nu a fost adoptat nici până astăzi un set de reguli în baza cărora sunt internați bolnavii.
– Nu are ieșire în caz de incendiu.
Important: raportul Ministerului nu cheamă procurorii să analizeze malpraxisul administrativ care a condus la toată această situație, ci doar să studieze licitația prin care s-au cumpărat echipamentele unității.
RISE Project a dezvăluit, încă din noiembrie 2015, că unitatea a fost dotată, contra 3,3 milioane de euro, de firma Gemedica, deținută de Aurel Galea, partener de afaceri al lui Sorin Oprescu.
Gemedica a câștigat o licitație la care a participat singură, pe baza unui caiet de sarcini conceput de medicul Ioan Lascăr, aflat în contract de muncă cu o altă firmă deținută de partenerul lui Oprescu.
Raportul MS spune că valoarea estimată a echipamentelor cerute prin licitație, al cărei maximum era de 9 milioane de euro, a fost scoasă din burtă. Nu a avut un studiu de piață la bază.
Scurtă descriere a unității de mari arși de la Spitalul Floreasca
– Înființarea ei a fost decisă printr-un ordin de ministru din noiembrie 2004.
– Copiată după infrastructura de acest fel din Occident, e gândită să preia cazurile arșilor grav, care – tratați în saloanele obișnuite, fără un nivel ridicat de asepsie – au șanse mici de supraviețuire.
– Include șase saloane cu câte un pat (fiecare ars e izolat în propriul lui salon), o barocameră și o sală de operații.
– Amenajarea ei a costat 6,8 milioane de euro, potrivit datelor RISE.
– Lucrările de construire, suportate de Primăria Sectorului 1, s-au ridicat la 3,5 milioane de euro.
– Utilarea medicală a secției, plătită de Minsterul Sănătății și furnizată de Gemedica, a costat 3,3 milioane de euro.
– A fost inaugurată, de fațadă, în aprilie 2015.
– A fost înrolată în schema autorizată a spitalului abia în decembrie 2015.
– Cele șase saloane ale ei nu au primit niciun pacient până în martie 2016, moment pentru care există ultima raportare.
– Nici barocamera nu a funcționat vreodată.
– Doar blocul operator a fost folosit, începând cu 5 noiembrie 2015.
În momentul livrării echipamentelor de către Gemedica, Ioan Lascăr a semnat recepția pentru una dintre piesele nefuncționale ale secției, barocamera, fără să o testeze – spune raportul de control al MS.
În urma acestei recepții, „Floreasca” a plătit Gemedica 760.000 de euro pentru barocameră.
Decontarea în fals a echipamentului este, pe lângă organizarea propriu-zisă a licitației, celălalt motiv pentru care cazul unității de îngrijire a marilor arși va ajunge pe masa procurorilor.
Contactat de RISE și rugat să comenteze recepția fictivă a barocamerei, patronul Gemedica, Aurel Galea, a spus că, înainte de a da orice răspuns, așteaptă ca discuția pornită de la raportul MS să se epuizeze la nivelul instituțiilor statului.
Într-o notă inclusă în raportul de control, Lascăr, căruia i se impută acest fals, a explicat recepția pe genunchi a barocamerei prin faptul că instalația de aer a spitalului nu funcționa la parametrii de care echipamentul avea nevoie pentru a porni.
Cum Gemedica nu avea nicio vină pentru viciile instalației de aer a spitalului, Lascăr spune că a hotărât, sfătuit de Radu Macovei, să semneze procesul-verbal de primire.
Prețul barocamerei – 760.000 de euro – a reprezentat aproape un sfert (23%) din costul total al echipamentelor unității.
Interesant este că, în ordinul de ministru din 2004, care stă la originea înființării unității de la „Floreasca”, barocamera figura, între celelalte dotări, ca fiind singura „opțională”.
Citiți toată ancheta pe RISEPROJECT.RO