Cu toate ca Romania nu poate fi incadrata in niciun caz in randul tarilor asa-zise „bananiere”, fiind stat membru al Uniunii Europene, influentele companii multinationale au reusit sa dea tunuri incredibile in tara noastra. Unde au obtinut profituri pur si simplu fabuloase, cu mult mai mari decat in celelalte tari unde detin filiale. Asta ca sa nu mai vorbim ca banii au fost repatriati aproape in totalitate catre companiile mama, prin intermediul off-shore-urilor sau a tot felul de alte inginerii fiscale.
Iar toata aceasta „prada” a putut incapea pe mainile unor companii de renume international in primul rand din cauza slabiciunii anumitor institutii ale statului roman, unele roase de flagelul coruptiei generalizate. Numai ca, asa dupa cum „National” dezvaluia in exclusivitate in urma cu ceva vreme, structurile de forta ale statului roman se pregatesc sa faca din 2016 anul stoparii acestui jaf. Dar si al tragerii la raspundere a celor implicati in crearea acestor circuite subterane intre reprezentantii multinationalelor si functionarii si demnitarii corupti. Iar dupa ce au spart „buboiul” cu dosarul „Veolia”, procurorii Laurei Codruta Kovesi sunt pe cale sa dea iama si in alti giganti care deruleaza afaceri de miliarde de euro in tara noastra. Insa, temandu-se ca vor fi atinsi din urma de „tavalugul” DNA, unele dintre multinationalele care se simt cu musca pe caciula recurg deja la masuri drastice, incepand, in disperare de cauza, sa-si retraga expatii din tara noastra.
Permutari globale
Dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, reprezentantii straini ai mai multor multinationale care detin impreuna „felii” impresionante din cifra de afaceri din Romania sunt deja instiintati ca vor fi transferati pe alte meleaguri ale globului. Iar toata aceasta isterie a mutarilor este cu atat mai surprinzatoare cu cat marea majoritate a celor care vor fi nevoiti sa plece de urgenta din Romania nu sunt in niciun caz la sfarsitul mandatelor in tara noastra. Mai mult chiar, unii dintre nenumaratii CEO, directori de divizii sau alti expati de-abia ce fusesera trimisi in Romania pentru a superviza afacerile unor companii cu nume grele la nivel international. Si acum, fara nicio explicatie oficiala, singura justificare fiind niste decizii de ordin interior, acestia sunt pur si simplu extrasi din Romania, pana ce nu este prea tarziu. Adica, altfel spus, pana ce nu se vor „coace” anchetele incendiare la care procurorii anticoruptie, sprijiniti de structurile informative, lucreaza deja la greu.
Trag de timp
Desigur ca multinationalele pot motiva oricand ca este treaba lor ce fac cu politica de cadre si ca pot decide in orice clipa ce angajat, unde sa lucreze. Numai ca exista suspiciuni tot mai mari ca prin aceasta strategie s-ar incerca de fapt tragerea de timp in cazul declansarii unor anchete penale, daca nu cumva chiar blocarea totala a acestora. Pentru ca, in cazul in care cei implicati in cazuri suspectate de coruptie s-ar afla in Romania, indiferent de nationalitatea si de pozitia lor, normal ca procurorii ar avea un as in plus in maneca. In schimb, daca s-ar vedea nevoiti sa alerge cu comisiile rogatorii prin toate colturile lumii dupa suspecti sau martori, atunci, dupa cum sustin sursele noastre, fiecare ancheta s-ar putea prelungi cu cate un an-doi din start.
Schimba sistemul sau il imbunatatesc?
Incet-incet, expatii care erau la post in tara noastra cand multinationalele pe care le reprezentau au semnat contracte fabuloase cu statul roman isi vor parasi actualele locuri de munca, urmand a fi trimisi, cel mai probabil, cat mai departe de Romania. Iar in locul lor vor veni alti expati, fara niciun fel de istoric profesional in tara noastra. Insa si acestia vor avea de indeplinit aceleasi „tinte” financiare ale profitului. Asa ca se pune marea intrebare daca si inlocuitorii celor deja intrati in vizorul procurorilor vor prelua sistemul folosit pentru a pune mana pe contracte banoase cu statul roman. Sau poate chiar il vor imbunatati…?
sursa: enational.ro
expatii au si ei sefi, nu fac nimic de capul lor…asa ca…firma este anchetata, nu salariatul…salariatul se disculpa zicand ca a executat ce i s-a spus sa faca….
Prost esti, ba.. numai petarde scrii.. poate expatul sa plece sau sa vina, daca o multinationala a gresit, ea plateste, nu expatul.. mare dobitoc esti cu petardele tale.. ce prost(expat) iti da bani pt. articolele tale SF ?
Comentariile sunt închise.