Iata ca dezvaluirile din „National” cu privire la practica austriecilor de la gigantul Kronospan de a se face ca-i uita pe prestatorii romani de servicii sunt acum confirmate si de o recenta ordonanta a Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta, prin care procurorul de caz a dispus punerea in miscare a actiunii penale impotriva directorului Muller Christian si a SC Kronospan Zona Libera Constanta SRL, pentru savarsirea infractiunii de inselaciune.
Iar o asemenea actiune hotarata a organelor de ancheta nu doar ca era de mult asteptata, dar ea reprezinta si un prim pas spre intrarea intr-o normalitate in care sa nu fie pedepsiti doar micii intreprinzatori romani, in timp ce marii jucatori de pe piata, avand in spate cifre de afaceri uriase, isi permiteau sa le rada in nas politistilor, procurorilor si judecatorilor deopotriva. De asemenea, dupa cum anuntam cu ceva vreme in urma, 2016 este anul atacului la multinationale. Si iata ca lucrurile se misca, mai ales ca in acest dosar, din care va prezentam amanunte incendiare, suspectii vor fi trimisi in judecata pentru savarsirea infractiunii de inselaciune. Si, mai mult chiar, precedentul Kronospan poate fi „inceputul sfarsitului” pentru marii investitori care, din pacate, au vazut in Romania doar o tara bananiera, o piata de desfacere din care au smuls cat profit au putut.
Se strange latul
Austriecii de la Kronsopan au fost implicati pana peste gat in scandalul defrisarilor ilegale de paduri din Transilvania. Apoi, au tinut din nou capul de afis saptamani intregi in care mii de oameni ieseau zilnic in strada ca sa protesteze impotriva deschiderii fabricii de formaldehida de la Sebes. Mai nou, inspectorii de la Consiliul Consurentei au descins si au ridicat documente de la sediile a sase companii care activeaza pe piata masei lemnoase, printre care si Kronospan Sebes SA, Holzindustrie Schweighofer si Egger Romania.
Iar Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, nu s-a sfiit sa vorbeasca despre faptul ca „au aparut noi indicii privind posibile intelegeri intre companiile din domeniu pentru impartirea pietei, surselor de aprovizionare si fixarea preturilor in cadrul licitatiilor organizate”. Cu toate acestea insa, mitul intangibilitatii austriecilor de la Kronospan nu doar ca nu s-a spulberat, dar a si fost intarit de faptul ca autoritatile statului roman pareau timorate, in ciuda plangerilor la adresa gigantului economic. Iata insa ca deodata latul anchetelor se strange serios, odata cu „explozia” in justitie a dosarului nr. 8069/P/2014. Pentru ca, dupa ce organul de cercetare al politiei judiciare a dispus inceperea urmaririi penale, iata ca acum si procurorul de caz de la Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta a dispus, la randul sau, punerea in miscare a urmaririi penale. Ceea ce inseamna ca se poate trimite in judecata, in premiera pentru Romania, un dosar in care suspectii sunt un colos financiar international si directorul acestuia.
Minteau ca sa nu plateasca romanii
Pentru ca, dupa cum reiese din ordonanta procurorului, inculpatii SC Kronospan Zona Libera Constanta SRL si directorul general Muller Christian sunt acuzati oficial de faptul ca „au indus-o in eroare pe persoana vatamata, in calitate de societate prestatoare, prin prezentarea ca adevarata a situatiei mincinoase ca urmare a serviciilor prestate ii va pune la dispozitie documentele necesare pentru emiterea facturilor, fara a realiza insa acest lucru, cu scopul de a obtine pentru SC Kronospan Zona Libera Constanta SRL folosul injust constand in neplata serviciilor prestate”. Practic, firma care a muncit pentru austrieci s-a trezit apoi ca nu vede niciun ban pentru serviciile prestate, oamenii plangandu-se acum ca, atunci cand si-au cerut drepturile prevazute in contract, cei din conducerea colosului ar fi strambat din nas ca „sunt romani”. Si cum este vorba despre un prejudiciu care se apropie de suma de un milion de euro, zeci de muncitori si familiile acestora erau gata sa ramana pe drumuri, dupa ce au muncit luni de zile, fara ca beneficiarii de la Kronospan sa le impute ceva. Poate doar faptul ca sunt romani…
Cipriotii africani
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca in Portul Constanta exista inca nenumarate „oaze” de evaziune fiscala. Si iata ca, daca in sfarsit s-a facut acest prim pas, un nou val de anchete se poate declansa oricand aici. Iar surprizele ar fi mult mai mari decat toate actiunile la un loc ale Antifraudei. Oricum, in acest dosar probabil urmeaza sa fie audiat si „eminenta cenusie” a „politicii de plati” a celor de la Kronospan, Bastian Konzelmann. Dar si misteriosul administrator al companiei, un anume cetatean cipriot Spiros Spyrou, nascut in Africa de Sud, dar pe care nimeni nu l-ar fi vazut vreodata prin Romania, nici macar pentru a imputernici o alta persoana pentru a semna legal documentele firmei.