
Controversatul afacerist Horia Simu Șchiopu, în prezent arestat, a cerut despăgubiri de la Autoritatea Națională pentru Retrocedarea Proprietăților (ANRP) și pentru terenul fostei fabrici de cărămizi și țigle din Vaslui. Dosarul este acum la primăria municipiului petru a fi completat cu o serie de documente.
Simu Șchiopu este arestat preventiv și trimis în judecată pentru spălare de bani și complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, după ce a obținut ilegal aproximativ 103 milioane euro de la ANRP pentru un teren din Șoseaua Virtuții din București. Înainte de a fi arestat, Horia Simu Șchiopu și-a trecut o parte din afaceri, dar și vila în care locuia din Băneasa, pe numele companiei off-shore Rosintaly Managemen Limited. CRJI a publicat o anchetă „Rețeaua lui Șchiopu, protejată de DIICOT” în care arăta cum a fost protejat omul de afaceri de Alina Bica, șefa acestei instituții.
La scurt timp după ce afaceristul și-a transferat afacerile pe firma off-shore, Rosintaly Management Limited a solicitat acordarea de despăgubiri de la ANRP pentru un teren de 10 hecatre pe care a funcționat fosta fabrică de țigle și cărămizi din Vaslui. Terenul a fost revendicat de Carmen Mladen Sima în 2001 când femeia a depus o notificare la Primăria Vaslui în care solicita restituirea în natură a terenului. Degeaba. „Comisia de analiză a notificărilor formulate în baza Legii nr.10/2001 a respins cererea de restituire în natură a suprafeței de 10 ha teren și a propus acordarea de măsuri reparatorii prin echivalent”, a declarat primarul municipiului Vaslui, Paval Vasile.
Ulterior drepturile litigioase ale lui Carmen Sima au ajuns în posesia firmei cipriote care a solicitat despăgubiri de la ANRP. Purtătorul de cuvânt al acestei instituții a explicat că dosarul de despăgubire se află în analiza comisiei pentru aplicarea Legii nr. 10/2001 din cadrul Primăriei municipiului Vaslui, pentru că a fost returnat în mai 2011 spre a fi completat cu o serie de documente necesare. Până la această dată, documentaţia nu a fost retransmisă Secretariatului Comisiei Naţionale pentru Compensarea Imobilelor.
Averi din pix
Șchiopu Simu a fost arestat pentru că a primit despăgubiri de peste 100 de milioane de euro pentru un teren de zece hectare pe Şoseaua Virtuţii din Sectorul 6 al Capitalei. El a cumpărat în 2006 drepturile litigioase pentru acest teren cu 1,5 milioane de euro și după o lună Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor i-a aprobat cererea prin care solicita ca dosarul său să fie analizat cu prioritate și într-un timp record a primit banii. Conform rechizitopriului, el a fost ajutat de șefii ANRP, toți trimiși în judecată pentru abuz în serviciu.
Șchiopu Simu este unul dintre cei mai controversați afaceriști care a profitat de pe urma corupției din ANRP, obținând ilegal, conform procurorilor, zeci de milioane de euro de la stat. Este arestat preventiv și trimis în judecată pentru spălare de bani și complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu. Într-un alt dosar, Șchiopu Simu a fost acuzat că a dat o mită de 230.000 euro fostului șef al Fiscului, precum și fostului procuror-șef de la Crimă Organizată, Alina Bica, arestată și ea. Horia Șchiopu Simu, poreclit de presă Bancherul Cuprului, a fost asociat cu Statul Român într-o firmă chiar dacă el și firmele sale erau cercetate pentru spălare de bani.
El a încercat să scape de dosarele penale în care era cercetat pentru spălarea banilor. În 2014 Șchiopu Simu a încheiat două contracte de asistenţă juridică în valoare de 80.000 euro cu fostul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Şerban Pop. Acesta În plus, el i-a mai dat lui Pop și 150.000 euro, o parte din aceşti bani urma să-i primească Alina Bica, fost procuror-șef al DIICOT, arestată în mai multe dosare. Pe 25 septembrie 2015, cei trei au fost trimiși în judecată de DNA.
Sursa: linx.crji.org