Dupa prima reuniune a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, intrunit dupa nenorocirea de la clubul bucurestean „Colectiv”, secretarul de stat Raed Arafat anunta public ca bilantul este de 27 de persoane decedate si 146 de raniti internati in diverse spitale. Insa, la doar cateva zeci de ore dupa incendiul criminal, in timp ce o lume intreaga era cutremurata de drama de la „Colectiv”, iar zeci de mii de romani ieseau in strada sa ceara dreptate in numele celor morti, la anchetatori ajungeau informatii de-a dreptul terifiante.
Pentru ca, dupa cum sustin sursele noastre, inca din ziua de joi, 5 noiembrie, au aparut primele suspiciuni privind posibilitatea tinerii fortate a unora dintre victimele din seara de 30 octombrie intr-o stare declarata de „moarte clinica”. Cu toate ca oameni bine informati din sistemul sanitar incepusera sa-si exprime parerea ca numarul real al decedatilor inca din seara de 30 de octombrie ar fi fost mult mai mare. Iar odata cu intrarea pe fir a procurorilor anticoruptie, la DNA se centralizeaza date care fac posibila deschiderea unei noi piste uluitoare in aceasta complexa ancheta, privind declararea unui numar mai mic victime, imediat dupa producerea incendiului, din ratiuni pur politice!
Nu-i mai ajuta nimeni!
In ultimele zile s-a declansat o adevarata isterie privind faptul ca statul roman, prin reprezentantii Ministerului Sanatatii si Ministerului de Interne, nu a cerut sprijin extern in tratarea zecilor de raniti aflati in stare grava. Iar dupa ce, din pacate, tragicul bilant a inceput sa creasca din nou alarmant, tot mai multi oameni isi pun intrebarea de ce ministrii si secretarii lor de stat nu au apelat la celelalte tari din Uniunea Europeana. Insa nici macar nu mai conteaza daca din prostie sau din fudulie, din moment ce procurorii se confrunta, de putina vreme, cu o noua ipoteza de lucru. Una de-a dreptul naucitoare, pe care incearca sa o verifice cu probe si declaratii, pentru a o scoate din contextul generalizat al unei veritabile „teorii a conspiratiei”. Este vorba, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, de dubiile exprimate chiar de catre cadre medicale sau oameni bine ancorati in chichitele subterane ale sistemului sanitar si care isi pun tot mai fatis intrebarea daca, intr-adevar, ii mai putea ajuta cineva cu adevarat pe „ranitii” din seara de 30 octombrie. Sau cel putin pe o parte dintre acestia, pentru care orice interventie, indiferent oriunde s-ar fi facut, ar fi fost in zadar. Practic, se vehiculeaza ca numarul real al decedatilor ar fi fost unul mai mare inca din seara de 30 octombrie!
Marketing si strategie
Cam acestea ar fi singurele motive posibile pentru aceasta abordarea a unei parti a autoritatilor de la Bucuresti, daca verificarile ulterioare ale procurorilor vor confirma ca, intr-adevar, s-a umblat la numarul real al decedatilor din prima seara. Este vorba despre o strategie pragmatica, desi infioratoare, care tine de marketing politic, pentru ca s-ar fi considerat ca un numar si mai mare de morti ar fi fost deja un soc prea puternic pentru opinia publica. Practic, se vorbeste de o „programare” a mortilor, dandu-se drumul la „robinetul” cu noi decese atunci cand situatia politica a luat o cu totul alta conjunctura. Varianta in care se suspecteaza ca, dupa ce a trecut „vajul”, au si inceput sa apara noi morti pe banda rulanta. Insa lucrurile se vor lamuri cu siguranta odata cu cererea dosarelor medicale de la unitatile spitalicesti si cu verificarea modului in care a avut loc gestionarea medicala a situatiei. Si se va demonstra si adevarul despre tinerea la aparate a unui numar important de victime.
Decedati sambata
Daniel Ciobanu – 39 de ani
Ionut Cosmin Popescu – 32 de ani
Adrian Popa – 29 de ani
Alex Chelba – 33 de ani
Ionut Maior – 27 de ani
Florin Cristian Popescu – 35 de ani
Tullia Ciotola – 20 de ani
Serian Mavi – 25 de ani
Andra Elena Toader – 30 de ani
Decedati duminica
Alexandra Radulescu – 26 de ani
Dan Matei Alexandru – 26 de ani
Ayberk Manci – 20 de ani
Sursa: enational.ro