Intr-un an in care casta magistratilor de la noi va fi lovita de un val succesiv de schimbari din cauza incheierii a nu mai putin 17 mandate de sefi a diverse structuri sau instante, batalia pentru Justitie se anunta una mai apriga decat oricand. Iata insa ca, in schimb ce unii dintre procurorii candidati intentioneaza sa intre pe fata la bataie, fie pentru a-si prelungi mandatele, fie pentru a-i inlocui pe cei care nu vor mai ramane pe functii, altii incearca sa-si suie mai pe sestache sacii in caruta.
Este si cazul fostului sef al DIICOT, actualul procuror general adjunct al Romaniei, Codrut Olaru. Care, simtind probabil ca nu poate fi sigur ca are sprijinul necesar pentru a avansa pe prima treapta a Parchetului General, inlocuindu-l astfel pe caducul Tiberiu Nitu, pare sa-si fi gasit o solutie de rezerva. Ce-i drept, una de lux, fiind vorba de o functie vitala in domeniul sigurantei nationale, cea de sef al Parchetului Militar. Iar primii pasi concreti deja i-a facut, desi este greu de pronosticat daca etapele parcurse pana acum vor rezista inevitabilelor verificari ale structurilor abilitate sa controleze daca si cum a ajuns Codrut Olaru ditamai generalul.
Paralizie totala
Totul intr-un moment in care, trebuie sa o recunoastem, Parchetul General se afla in pragul unei stari de paralizie totala. Asta in conditiile in care procurorul general Tiberiu Nitu nu doar ca se afla in corzi, dar nici nu da vreun semn ca ar fi in stare sa replice anchetelor care il vizeaza, iar procurorul general adjunct Bogdan Licu are propriile probleme legate de spinoasa problema a doctoratului. Iar in toata aceasta conjunctura, celalalt procuror general adjunct, Codrut Olaru, si-a obtinut deja transferul la o alta structura din cadrul Parchetului General.
„La apelul bocancilor”
Culmea este ca, anul trecut, practic in aceeasi perioada in care facea pasul decisiv pentru trecerea la Parchetul Militar, exista informatii ca lui Codrut Olaru ii revenea si privilegiul de a fi facut general. De ce si cum, sunt intrebari legitime, tinand cont de aceasta onoare extrem de rara facuta unui civil. Si la care, cu siguranta, vor raspunde cei in masura sa verifice daca in acordarea unui asemenea grad s-au urmat toti pasii prevazuti de Legea 80 privind statutul cadrelor militare, in care sunt prevazute conditiile cumulative necesare, cum ar fi, de exemplu, stagiile obligatorii pentru a fi ofiter activ. Pentru ca, altfel, se poate lesne considera ca procurorul Codrut Olaru ar fi fost facut special general, „la apelul bocancilor”, pentru a putea accede in functia mult dorita.
16 mai 2016
Anul trecut, la CSM se dadea urmatoarea solutie: „ Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat continuarea activitatii domnului procuror Codrut Olaru la Sectia parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa incetarea mandatului in functia de adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, respectiv 16.05.2016”. Deci, in luna mai, Codrut Olaru va descinde la Sectia parchetelor militare. Structura pe care, din cate reiese din informatiile intrate in posesia noastra, si intentioneaza sa o conduca. Cum insa este vorba despre o institutie de elita, de la conducerea caruia oricine isi poate baga nasul in „bucataria” altor structuri, probabil ca verificarile finale pentru eventuala numire a unui nou sef al Parchetului Militar vor fi unele extrem de minutioase.
Sursa: enational.ro