Ministerul Apărării refuză să facă publice datele referitoare la reactivarea lui Oprea cu gradul de colonel, în 2000, după șapte ani de rezervă. Activarea lui Oprea în 2000 a deschis drumul ilegalităților care l-au făcut pe fostul șef UNPR general.
MApN, comisie pentru generalul Oprea
Acum aproape două săptămâni, pe 4 octombrie, în urma dezvăluirilor RL, ministrul Apărării lua o decizie în premieră în cazul gradelor lui Oprea: constituirea unei comisii de anchetă în minister. RL scrisese, pe 27 și 29 septembrie a.c., că gradul de general cu o stea îi fusese acordat ilegal lui Gabriel Oprea.
Mai mult, RL arătase că inclusiv Administrația Prezidențială confirmase oficial că nu fuseseră respectate condițiile pentru ca Oprea să devină general de brigadă (cu o stea). În acest context, la solicitarea expresă a publicației noastre, Ministerul Apărării a emis o „Informație de presă“ în dimineața zilei de 4 octombrie. Iată textul complet al acelui „informații de presă“:
„Ca urmare a sesizărilor şi solicitărilor de informaţii venite din partea jurnaliştilor privitoare la îndeplinirea condiţiilor legale pentru înaintarea de la gradul de colonel la cel de general de brigadă a generalului (r.) Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale a dispus constituirea, la nivelul MApN, a unei comisii care să analizeze aspectele semnalate. Rezultatele acestei analize vor fi comunicate cu promptitudine către mass-media şi opinia publică“.
Deși, în textul „informației de presă“, Ministerul Apărării pomenește „sesizări şi solicitări de informaţii venite din partea jurnaliştilor“, decizia ministerului a fost luată abia după ce, în mod exclusiv, RL a dezvăluit încălcarea procedurii de avansare a lui Oprea.
MApN s-a dat de gol că, de fapt, era vorba doar de solicitarea RL atunci când a pomenit „îndeplinirea condiţiilor legale pentru înaintarea de la gradul de colonel la cel de general de brigadă a generalului (r.) Gabriel Oprea“, adică a pomenit exact subiectul tratat de publicația noastră. Această precizare, însă, are rolul să mai scoată în evidență încă o minciună a Ministerului Apărării, după cum se va putea constata mai jos.
Motoc l-a secretizat pe colonelul Oprea
RL nu s-a mulțumit să ceară Ministerului Apărării doar informații despre avansarea lui Gabriel Oprea de la gradul de colonel la cel de general cu o stea, ci a cerut date și despre avansarea lui Oprea de la gradul de căpitan la cel de colonel.
Conform informațiilor publice, Oprea a fost trecut în rezervă în 1993, cu gradul de căpitan. După șapte ani, în 2000, Oprea a fost reactivat cu gradul de colonel. Problema, însă, este că, astfel, s-a sărit peste două grade intermediare (maior și locotenent-colonel), pe care Oprea nu le-a deținut niciodată. O regulă de bază a avansărilor în Armată este că, oricât de mică ar fi perioada dintre avansarea de la un grad la altul, gradele nu pot fi acordate decât succesiv.
Pentru a lămuri cei șapte ani care-i lipsesc lui Oprea din CV, RL a adresat mai multe întrebări Ministerului Apărării. Surpriză, însă, Ministerul Apărării a refuzat să mai respecte Legea nr. 544 din 2001, care garantează cetățenilor accesul la informații de interes public. Iar argumentul MapN este și pervers, și nevalid din punct de vedere legal. Iată cum a motivat ministerul refuzul de a ne răspunde la solicitări:
„Vă informăm că la nivelul MApN s-a constituit o comisie interdepartamentală care va analiza îndeplinirea condiţiilor legale privind modul în care i-au fost acordate gradele militare domnului Gabriel Oprea, în baza documentelor ce vor fi identificate de către arhivele militare. În aceste condiţii, vă informăm că pentru întocmirea răspunsului la solicitările dumneavoastră, va trebui să aşteptăm rezultatul comisiei“.
Degradarea lui Oprea începe cu comisia ministrului Motoc
Rolul comisiei de anchetă care investighează acordarea gradului de general cu o stea lui Gabriel Oprea este esențial pentru declanșarea procedurii de retragere a acestui grad. Așa cum RL a arătat încă de acum două săptămâni, această procedură este complicată, dar nu imposibilă.
Într-un alt scandal, de exemplu, cel al „lotului coloneilor“ (Turcescu, Kövesi etc.), o comisie de anchetă a MApN a constatat că unele grade fuseseră acordate ilegal, așadar o altă comisie a dispus revocarea ordinelor de avansare.
Poate fi, însă, folosită această procedură și în cazul acordării gradului de general cu o stea lui Gabriel Oprea? Parțial, da.
Un general din cadrul unei organizații a militarilor în rezervă a precizat, sub protecția anonimatului, că degradarea unui general este foarte greu de realizat. Motivul: la gradul de general avansarea se produce prin decret prezidențial, și nu prin ordin de ministru, ca la ceilalți ofițeri aflați sub gradul de general. Cu alte cuvinte, degradarea unui general nu se poate face de către ministrul Apărării sau de către o comisie din MApN, ci de către președintele României.
Citiți mai mult pe: romanialibera.ro