Nici nu trebuie să ai televizor în casă ca să știi că România TV s-a întrecut pe sine în ultimele două săptămâni. Facebook-ul a vuit, valuri de critici s-au revărsat împotriva enormităților care au curs pe burtiera televiziunii. Asta pentru că, dacă zilele astea singura ta sursă de informare ar fi fost România TV, ai fi aflat, printre altele, că Iohannis ar fi fost cel care a cerut de fapt Guvernului toată treaba cu grațierea, că la proteste s-au dat o sută de lei de protestatar, 50 de lei de copil și 30 de lei de câine, că în România e război. Mai nou, pe burtieră la RTV poate să scrie, practic, orice. Și cum zilele astea RTV a fost al doilea cel mai urmărit post de știri, avem o problemă.
Zilele trecute, o jurnalistă și-a început o postare pe Facebook așa: „Ar fi trebuit să încep ca la Alcoolici Anonimi: sunt reporter România TV. Desigur, vă puteți opri aici și să-mi dați unfriend, nu-i bai. Cred că sunt mulți de-ai mei, de la RTV, care se rușinează de treaba asta în aceste zile.”
Ce-i drept, nu a fost ușor să fii reporter RTV în ultima perioadă. Unii au fost bruscați, scuipați, înjurați, în alții s-a aruncat cu mărunți. În timp ce mă uitam la o fotografie cu un operator care încerca să ascundă sigla televiziunii de pe o antenă, mă gândeam la ce s-o gândi oare în momentele alea.
Așa că am încercat să aflu părerea unor reporteri și operatori TV despre cum prezintă faptele culese de ei de pe teren televiziunea la care lucrează, cum văd ei responsabilitatea față de telespectator și dacă au remușcări că e mințit pe față. Am contactat șase jurnaliști de la RTV, însă doar doi au fost de acord să vorbească: un reporter de teren, care mi-a cerut să nu îi public numele real, și un cameraman care și-a dat acordul să îi dau numele. Am ales, totuși, să nu fac asta, că nu aș vrea să-l am pe conștiință, dacă l-ar da afară.
Cei care au refuzat să vorbească, chiar sub anonimat, mi-au dat scuze de genul: „n-aș vrea să comentez, nu mai am putere” sau „mi-am întrebat șeful dacă e ok să dau interviu și mi-a spus «exclus!» „. Vai, ce surpriză!
(…)
Alin, operator TV la România TV: „E publicul ăla spălat pe creier care ne urmărește”
VICE: Lucrezi de mulți ani la RTV. Cum au fost anii ăștia, și cu bune și cu rele?
Alin: La început a fost bine. Ușor, ușor, s-a cam dus la vale. Reduceri de cheltuieli la toate capitolele, de la logistică la salarii.
Mai ales în ultimii ani, RTV e înjurată non stop, și acuzată că manipulează. Tu ești de acord că manipulează?
Eu cred că manipulează! Noi pe teren nu prea avem timp să vedem ce scrie pe burtiere și ce spun realizatorii. Doar ce auzim la colegii din presă.
Și ce vedeți în direct sau pe înregistrări, când nu sunteți pe teren.
Poate doar seara acasă, dacă mai avem chef să ne uităm la RTV. Dar se întâmplă foarte rar.
Te deranjează că manipulează, ca angajat al postului?
Nu știu dacă mă deranjează că manipulează. Pentru că nu avem timp să-i auzim ce spun. La noi totul se petrece live. Și nu avem o previzionare, să vedem ce se întâmplă la TV. Cred că nici reporterul nu știe în momentul ăla.
Dar mai vedeți pe Facebook, că se share-uiesc des enormități de la RTV. De exemplu, pe aia cu câinii cum ai auzit-o?
Pe Facebook am văzut-o. Am râs o jumătate de oră și i-am dat și share.
Acum, vorbind serios, problema se pune și altfel. Foarte mulți oameni își iau informația de la România TV, fără să știe că ea este deseori neconformă cu realitatea. Și pe baza informației primite se formează opinii, se iau decizii.
Dar știu și eu că nu are legătură cu realitatea în proporție de 80%, după părerea mea!
Da, tu știi. Dar telespectatorii nu știu.
În goana asta după rating, noi preluând modelul OTV, am preluat și publicul. Cam la asta s-a ajuns. „Nu contează ce spui la TV. Atâta timp cât bați A3!”. Asta e o vorbă între colegi. E publicul ăla spălat pe creier care ne urmărește.
Cine decide ce scrie pe burtieră?
Editorii.
Au fost momente în care tu erai pe teren și filmai ceva și în platou era prezentat distorsionat?
Mie, sincer, nu. Altui coleg, da. La noi nu prea se pune preț pe imagine, suntem mai „radiofonic”. Orice se întâmplă, noi avem live. Dacă eu nu sunt pregătit să dau live, reporterul intră prin telefon. Un off de imagini, ceva, din regie. Informația trebuie să curgă pe TV. Că el spune ceva și eu filmez altceva, se întâmplă.
Am văzut o fotografie cu un operator care acoperea cu o bandă neagră sigla TV. Aia a fost pe bune?
Nu acoperea, decolanta. În primele seri au fost agresați. Era de înțeles să facă asta.
Tu ai avut probleme de genul ăsta? Să fii jignit sau bruscat că erai de la RTV?
Eu, nu. Pentru că nu m-a întrebat nimeni de unde sunt. Dar înjurat am fost, înjurau RTV-ul și pe noi că lucrăm la ei. Nu le răspund, că ar degenera sigur! Îi las să mă înjure și îmi văd de treabă.
Te-ai simțit vreodată cumva pătat că lucrezi la RTV și că ți-ar fi greu să te angajezi în altă parte, din cauza asta?
Nu cred asta! Atâta timp cât profesional îți faci treaba, de ce să nu fii angajat? Și, dacă s-ar închide mâine, n-aș avea niciun regret. Noi, operatorii, suntem cel mai puțin afectați de situația asta. Ne deranjează doar eticheta pe care ne-au pus-o.
Ok, te întreb altfel. Ți-a trecut vreodată prin minte să pleci pentru că RTV e o televiziune despre care tu știi că minte publicul?
Sincer, aș pleca și mâine. Mă deranjează, mi-aș dori să fim imparțiali. Și să nu alergăm mai mult după Ponta și mai puțin după Iohannis.
Ți-ai făcut vreodată cunoscută această dezaprobare șefilor?
Da. Dar chestiile astea deja se știu. Suntem cu PSD și trebuie să dăm de bine. Cum e Realitatea TV cu PNL. Dacă trece Dragnea pe lângă noi, restul poate să moară, că nu ne mai interesează, mergem să îl filmăm.
Dar în RTV, în general lumea se face că nu vede elefantul din cameră sau sunt și certuri, conflicte, legate de manipularea, dezinformarea pe care o face?
Da, RTV manipulează și noi nu prea avem ce face. Filmăm. Ce se întâmplă în redacție nu mai ține de noi. Ne-am dori să apară pe TV ce filmăm. Dar nu ține de noi. Suntem plătiți să filmăm. Și atât!
Dacă un reporter ar intra mâine pe ușa redacției și ar spune șefilor „nu e ok, se manipulează grosolan”, ce crezi că ar urma?
L-ar pune pe liber, cred. Dar nimeni nu îndrăznește. Până la urmă, îi înțeleg. E un job. Mănâncă de pe urma lui. Joacă după cum li se cântă. Sunt sunați, li se dă ce să spună la TV. Și asta iese.
Din ce știi tu, au fost cazuri de jurnaliști care au plecat din cauza manipulării făcute de post?
Nu cred că a plecat nimeni din cauza asta. Fiecare a plecat la un salariu mai mare. Totul se rezumă la bani. Nu contează ce spui pe TV.
Citiți tot interviul pe: VICE.COM