La marginea Bucureștiului, Rusia a pus ochii pe terenurile țăranilor pentru a face o mega afacere. Printre altele, și o fabrică de avioane Tupolev. Sume amețitoare au fost vehiculate, iar afacerea a fost dicutată în România la nivel de ministru.
Primul miliard de euro dintr-o sumă imensă ar fi fost deja trimis de ceva vreme în România, conform investitorului. Ba chiar fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian a discutat cu oficiali ruși despre investiție. Administratorul afacerii este un personaj controversat: Vitalie Usturoi. Numele lui apare în afacerea Țigareta 2, în afacerea Aro și devalizarea Bancorex, dar și legat de Revoluția din 1989, fiind inclus pe lista „turiștilor ruși” care au împânzit România în acele zile.
Sătenii din Adunații Copăceni credeau că le-a pus Dumnezeu mâna în cap când au aflat că un investitor misterior s-a arătat interesat să le cumpere pământurile cu sume ce depășeau de zece ori prețul pieței. Totul pentru construcția acolo a unei fabrici de avioane, un aeroport, dar și locuințe pentru zeci de mii de angajați. Este vorba despre firma West Euro Energy Trans Airspace Holding, pe scurt WEETAS, al cărei acționar majoritar și administrator este Vitalie Usturoi, un basarabean cu cetățenie română.
Usturoi a luat legătura cu primarul comunei și i-a prezentat planul, iar vestea s-a răspândit repede printre oameni, care abia așteptau să primească sume mari pentru terenuri.
Vitalie Usturoi a detaliat planul fabricii de avioane Tupolev și al aeroportului.
„Fabrica de avioane nu poate fi făcută fără pistă. 140 de firme din Rusia și din Europa ar fi adus componente. E o investiție foarte mare. În martie 2014 s-a semnat contractul cu o platformă financiară din Marea Britanie și am semnat pentru prima tranșă, de 20 de miliarde de euro. În 5 ani trebuiau să intre în România 250 de miliarde de euro”, a explicat Vitalie Usturoi.
Suma pare de domeniul fabulației, dar până să demonstrăm că banii există sau nu, în contractul semnat de Usturoi cu „platforma financiară”, contract studiat de reporter, datele apar așa cum au fost prezentate de acesta.
Banii din Rusia, via Deutsche Bank
Platforma financiară despre care vorbește Vitalie Usturoi se numește Hestiun Finance (UK) Limited, o firmă britanică care, aparent, își ține banii la Deutsche Bank Frankfurt, în Germania. Primii bani au venit în România în primăvara lui 2014.
„Pe 28 aprilie 2014, pe contul nostru a fost transferat un miliard de euro, urmând ca până la sfârșitul lunii mai să vină încă 19 miliarde”, a afirmat Usturoi.
Proveniența banilor i-a făcut pe angajații BRD să blocheze miliardul de euro sosit de la Deutsche Bank. Oficial, BRD a refuzat să comenteze situația, invocând secretul bancar. Neoficial, însă, se fac investigații.
„Orice sumă peste 15.000 de euro este raportată la Oficiul pentru Spălarea Banilor și la alte instituții. Acest miliard a fost blocat pentru investigații, deoarece erau probleme pe proveniența banilor”, ne-au explicat surse din BRD, sub protecția anonimatului.
BNR: „Am avut informații”
Banca Națională a României a răspuns parțial întrebărilor puse de reporter. BNR recunoaște că a avut informații despre transferul de bani de care vorbește Vitalie Usturoi, dar că nu s-a confirmat.
„Referitor la mesajul dvs. din data de 28.05.2015, privind S.C. West Euro Energy Trans Airspace Holding S.A., precizăm că, deși au existat informații de genul celor menționate de dvs, până în prezent nu a fost confirmat transferul în România de fonduri de mărimea celor în discuție, suspiciunile existente în legătură cu aceasta făcând necesară informarea Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor de către instituția de credit respectivă”, a răspuns Lorina Duță, șef serviciu în cadrul Direcției de Supraveghere a BNR.
Și actualul purtător de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, dar care în 2015 era purtător de cuvânt al BNR, a spus că, oficial, banii nu au mai ajuns în România.
„Fără ordin de sus, e imposibil să plece banii din Rusia”
Usturoi a încercat să explice de unde vin, de fapt, banii. „În platforma asta sunt și bani din Rusia, de la Vneshconom Bank (Banca de Comerț Exterior a Rusiei, n.r.). Banii statului rus, Vneshconom Bank este statul rus. Ăștia de la BRD m-au tot întrebat de unde dracului banii, spălare de banii? Hestiun i-a primit în Deutsche Bank. Și care e problema, când banii sunt pentru a face investiții? Banii sunt oficiali. Banii sunt ai statului rus și sunt băgați în plasamente financiare. Unde în altă parte să-i pui dacă nu în cele mai de nădejde bănci?”, a detaliat administratorul firmei WEETAS.
„Fără ordin de sus, e imposibil să plece banii din Rusia. Dar eu am făcut în așa fel încât să aduc investiția în România”, a mai adăugat el.
Ca un fapt amuzant, cele două avioane pe care intenționa să le producă la Adunații Copăceni, erau numite Tupolev Zimbru și Tupolev Taur. „Am vrut eu așa, să zboare și boul”, a explicat râzând Usturoi.
Ministrul Vosganian a semnat protocolul cu rușii. Discuții despre Tupolev
Afacerea este una cât se poate de oficială, chiar dacă nu este clar dacă miliardul de care vorbește Vitalie Usturoi există sau nu. Fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a semnat pe 19 aprilie 2013 un protocol cu Şeful Agenţiei Federale „Rossotrudnicestvo” Konstantin Kosaciov.
„Ministrul român al Economiei a declarat, după încheierea lucrărilor şi semnarea Protocolului, că autorităţile ruse şi-au manifestat intenţia de a realiza o colaborare în domeniul tehnico-militar, între compania rusă Tupolev şi Romaero”, scrie în comunicatul de presă.
Contactat telefonic în luna noiembrie 2015, Varujan Vosganian părea că nu își amintește nimic. „Nu am semnat niciun protocol cu Federația Rusă. Eu, în 2013, cu Federația Rusă? De unde ai scos-o pe asta? Aaaa, în cadrul comisiei s-a semnat. Nu mai țin minte exact”, a fost prima reacția a fostului demnitar, actual senator.
Ulterior și-a amintit, dar spune că nu a fost de acord cu așa ceva. Și-a amintit și despre Vitalie Usturoi care a venit să-i prezinte planul, dar spune că nu l-a primit.„Aaa, da, știu, că ei au vrut să vină și la mine, iar eu i-am trimis la plimbare, pentru că am cerut de la Asociația Română a băncilor (informații, n.r.) și ei mi-au dat niște referințe proaste atunci. Era ceva legat de faptul că băncilor li se atrăsese atenția să nu lucreze cu el. Nu știu ce incident fusese, că nu mai țin minte. Eu l-am respins, eu nu am vrut să stau de vorbă cu el. Eu cu acest domn nu m-am întâlnit niciodată pentru că am rugat să primesc referințe și m-am învățat să le cer”, a detaliat Varujan Vosganian.
Ministerul Industriilor din Rusia a trimis o adresă firmei WEETAS deținută de Usturoi prin care pare nerăbdătoare să înceapă afacerea. (vezi document mai jos, tradus din limba rusă)
„Colaborarea între OAO TUPOLEV cu firma românească WEST EURO ENERGY TRANS AIRSPACE HOLDING S.R.L., poate să se desfășoare (nota tr. – în continuare), așa cum a fost initiată, resursele (nota tr. – financiare) fiind asigurate de partea română. Luând în considerație amploarea colaborării preconizate, decizia privind procedura pentru o astfel de colaborare, trebuie luată la nivel interguvemamental”, se arată într-o adresă oficială a ministerului rus către firma lui Usturoi.
În fotografia oficială în care apar ministrul Economiei, Varujan Vosganian, și reprezentantul rus, Konstantin Kosaciov, apare și un personaj cunoscut: Constantin Boștină, fost până de curând vicepreședinte al Asociației Oamenilor de Afaceri.Citiți articolul integral
Constantin Boștină este fostul secretar personal al fostului dictator Nicolae Ceaușescu, dar și fost adjunct al ministrului Economiei în perioada comunistă. Acum el are o firmă de consultanță și l-a reprezentat și pe Vitalie Usturoi în afacerea „Tupolev”.
Boștină a confirmat că l-a consiliat pe Vitalie Usturoi. „Da, este adevărat că am avut o înțelegere cu domnul Usturoi și am încercat să îl ajut. Nu știu ce să spun despre existența miliardului de euro, nu pot vorbi fără acordul lui Usturoi”, a explicat Boștină.
A doua zi, la o nouă întâlnire la care a fost invitat și Usturoi, Boștină nu a dorit să mai comenteze afacerea.
Citiți articolul integral pe euractiv.ro