Senatorul PSD Șerban Nicolae (49 de ani), președinte al Comisiei juridice din Senat, câștigă sume consistente ca practician în insolvență și, în paralel, se numără printre iniţiatorii unui proiect de lege care vizează chiar acest domeniu. Totuși, el susține că nu se află în incompatibilitate. Mai mult, soția lui Sorin Blejnar este asociată la firma de insolvență, dezvăluie PressOne, conform comisarul.ro
PressOne a descoperit că Şerban Nicolae și-a început cariera în domeniul insolvenţei fără vreun concurs, doar pe baza experienței sale în avocatură.
În 2010, el a înființat o firmă de profil, care a fost acceptată imediat în lista practicienilor în insolvență agreați de ANAF, deşi nu îndeplinea un criteriu esențial: existenţa unui portofoliu. La acel moment, ANAF era condusă de Sorin Blejnar.
Ulterior, Şerban Nicolae şi-a vândut participaţiile. Astăzi, printre asociaţii acestei firme se află soţia lui Blejnar, Andreea-Florentina Blejnar, și şefa Direcţiei Juridice din ANAF de la momentul în care firma a fost agreată − Ioana Toma.
Cum a ajuns firma lui Șerban Nicolae, cu zero experiență, să fie agreată de ANAF
Să ne întoarcem în 2010. Acesta este anul în care, eliberat din funcția de secretar de stat în Ministerul de Interne, Şerban Nicolae înființează Cabinetul Individual de Insolvență Nicolae Șerban – primul pas pentru a profesa ca practician în insolvență.
El accede direct în această profesie, fără concurs; legea îi permite acest lucru, datorită vechimii de peste 10 ani în avocatură.
Însă, în scurt timp, dintr-un simplu debutant cu un cabinet propriu, Șerban Nicolae ajunge pe lista practicienilor în insolvență agreați de ANAF.
Această listă creează premisele de participare la selecțiile organizate de filialele teritoriale ale ANAF, selecţii la care sunt desemnaţi administratorii judiciari ai firmelor intrate în insolvență.
Pentru a intra pe această listă, un ordin din 2007 al președintelui ANAF impunea o serie de criterii legate de experiență.
Firma lui Șerban Nicolae, Prime Insolv Practice SPRL, a ajuns în top fără să îndeplinească aceste criterii. Mai mult: dosarul a fost depus în numele cabinetului individual, nu al firmei.
La acea dată, președinte al ANAF era Sorin Blejnar. Presa a scris despre relația sa de prietenie cu Șerban Nicolae. La rugămintea lui Blejnar, Nicolae l-a apărat pe unul dintre inculpații în dosarul șpăgilor de la Vama Moravița.
Comisia numită de Sorin Blejnar pentru analizarea dosarelor depuse de practicienii care doreau să ajungă pe lista agreată de ANAF a acordat punctaj maxim firmei lui Șerban Nicolae.
Din comisie, potrivit legii, a făcut parte și șefa de atunci a Direcției Juridice din ANAF, Ioana Toma.
Doi ani mai târziu, Ioana Toma intra în firma care îi aparținuse lui Șerban Nicolae. În 2014, în firmă ajungea și soția lui Sorin Blejnar, Andreea-Florentina Blejnar.
Revenind la anul 2010, când Șerban Nicolae a cerut înscrierea cabinetului său pe lista practicienilor agreați de ANAF, procedura decurgea în baza unor criterii instituite prin Ordinul ANAF nr. 1009/2007.
Potrivit acestui ordin:
2) Lista practicienilor în insolvență agreați de Agenția Națională de Administrare Fiscală se aprobă prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, având în vedere următoarele criterii:
numărul de societăți în insolvență, reorganizare sau lichidare din portofoliul ofertantului (sublinierea ne aparține – n.r.);
declarația pe proprie răspundere în ceea ce privește numărul de personal calificat afectat procedurii, inclusiv practicieni în insolvență compatibili – la această declarație va fi atașată câte o prezentare a fiecărei persoane și dovada că are încheiat un contract de muncă, de colaborare sau că există un raport juridic cu ofertantul, pentru fiecare persoană în parte;
dotarea practicianului cu: computer, abonament la Buletinul Insolvenței (acces pe pagina de internet sau în format hârtie), pagină de internet proprie, acces la internet, adresă de e-mail, imprimantă, telefon mobil, telefon fix, fax;
experiența în colaborarea cu organele fiscale în zona pentru care și-a depus documentația (…);
gradul de acoperire a masei credale pentru toate cazurile din portofoliu;
gradul de acoperire a creanțelor fiscale cuprinse în masa credală pentru toate cazurile din portofoliu;
numărul de cazuri în care au fost aduse sume la masa credală ca urmare a anulării actelor frauduloase încheiate de debitor în dauna drepturilor creditorilor (…).
Portofoliul practicianului în insolvență reprezenta o condiţie esenţială, după cum reiese din cele de mai sus.
Contactat de PressOne, senatorul Șerban Nicolae a spus că nu mai ține minte să i se fi cerut vreo dovadă privind experiența în domeniu.
Citiți mai mult pe comisarul.ro