Fostul lider PSD a fost și el unul dintre lupii tineri care au beneficiat de o carieră fulminantă în Centrala Ministerului de Afaceri Externe. În nici șase ani, Geoană a fost avansat cinci grade diplomatice pe care ar fi trebuit să le parcurgă în 14 ani sau, “la excepțional”, în minimum șapte ani.

Imediat după Revoluția din decembrie 1989, pe 30 ianuarie 1990, Mircea Geoană a fost propus să fie angajat în Externe direct pe funcția de secretar III. A sărit, deci, peste primul grad diplomatic, cel de atașat, iar pe data de 1 martie 1990 a fost uns secretar III. Ordinul a fost semnat de ministrul vremii, Sergiu Celac.

Ulterior, ministrul Adrian Năstase a vrut să-l avanseze în funcția de șef de protocol al MAE, dar Geoană a refuzat. Nu a fost lăsat pe dinafară, însă, ci numit directorul Direcției Afaceri Europene. Tot Năstase l-a avansat la excepțional la gradul de secretar II, în data de 9 noiembrie 1992. Un an mai târziu, Meleșcanu l-a numit în funcția de purtător de cuvânt al MAE, iar pe 1 septembrie 1994 a fost avansat la gradul de secretar I. Ministrul Teodor Meleșcanu l-a mai avansat o dată, pe 1 august 1995, în gradul de consilier diplomatic.

Practic, între 30 ianuarie 1990 și 1 august 1995, Geoană a parcurs cinci grade diplomatice: de la atașat (grad peste care a sărit) până la consilier diplomatic. Conform legilor în vigoare, cele patru avansări se puteau produce, în mod normal, în 14 ani sau, “la excepțional”, în șapte ani, adică în jumătatea stagiului minim dintre gradele diplomatice. Or, după cum se vede, totul s-a întâmplat în doar cinci ani și nouă luni.

Geoană: „Fusesem desemnat ambasador în America. E o logică acolo“

Cea mai evidentă ilegalitate este cea girată de către ministrul de Externe Teodor Meleșcanu, în august 1995, când l-a avansat pe Geoană la gradul de consilier diplomatic. Între gradul anterior, cel de consilier I, și cel de consilier, stagiul minim normal este de patru ani, iar cel “la excepțional” de doi ani. Geoană, însă, a avut un stagiu de 11 luni. Pentru diplomat, însă, senator până în decembrie 2016, nu există nici o problemă. „Probabil că a fost așa pentru că fusesem desemnat ambasador în America. E o logică acolo. De exemplu, nu poți să lași un secretar III să meargă ambasador la Berlin. Când există o avansare în grad la excepțional pe motiv de carieră în exterior, știu că există o procedură acolo”, a declarat Geoană pentru RL. Singura problemă, însă, este că nu există acea “procedură acolo” la care s-a referit.

Geoană: „Nici un Gabriel Oprea să facă avansări“

Fostul ministru de Externe a insistat și a încercat să explice cum se făceau avansările în Ministerul Afacerilor Externe. „La Externe era un pic mai riguros. Aici nu era nici un Gabriel Oprea să facă avansări. Nu se avansa ca la alte instituții, de la maior la general în cinci ani. Nu mai țin minte ce s-a întâmplat acum 20 de ani, dar nu cred că se fac avansări atât de dezorganizat și subiectiv. Știu că e o rânduială. Din câte știu eu, avansările nu se făceau pompieristic. Dacă era avansat înainte de termen, înseamnă că omul acela urma să plece ambasador undeva sau era un plan de carieră cu el care determina o anumită accelerare de carieră. Totul s-a făcut accelerat, dar în limitele regulii”, a adăugat Geoană.

Totuși, ca fost ministru de Externe, acesta ar trebui să știe că, legal, nu se prevede nicăieri “o anumită accelerare de carieră”.

Toate gradele lui Corlățean, „la excepțional“

Titus Corlățean este un alt diplomat care a beneficiat de o „carieră accelerată” în MAE. Gradele diplomatice le-a luat din doi în doi ani, fiind avansat de fiecare dată “la excepțional”. La fel ca în cazul ambasadorului Mihnea Motoc, Titus Corlățean a intrat în Centrala Externelor ca „referent relații”, după ce a absolvit Facultatea de Drept din București. Postul de referent relații l-a primit în anul 1994, în mandatul de ministru al lui Teodor Meleșcanu. Imediat ce a primit postul, în 1995, Titus Corlățean s-a specializat în Drept Internațional și Relații Internaționale la Universitatea București. În același an a fost trimis la perfecționare la Institutul Național de Administrație Publică din Paris.

Pe 1 august 1996, Titus Corlățean a fost avansat în gradul de atașat. După ce a stat în gradul de atașat puțin peste jumătate din perioada minimă prevăzută de lege, a fost avansat la gradul de secretar III, în data 13 iulie 1998. “La excepțional”. După alți doi ani, pe 1 august 2000, Corlățean a fost promovat în gradul de secretar II. Tot “la excepțional”. Între 1997 și 2001 a fost co-agent al Guvernului României în fața Curții Europene a Drepturilor Omului.

 

Citiți mai mult pe romanialibera.ro