Firma 2K Telecom, deținută de fratele deputatului Sebastian Ghiță, Alexandru Ghiță, are legături strânse de afaceri cu o companie italiană specializată în producerea și vânzarea softurilor de spionaj, dezvăluie site-ul de investigații linx.crji.org
Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație vă prezintă dovada negocierilor 2K Telecom cu una dintre cele mai controversate firme din domeniu pentru cumpărarea unui soft spion care poate intra în orice calculator sau telefon mobil inteligent. Din discuțiile purtate cu firma italiană, se pare că Alex Ghiță a devenit chiar partener cu italienii în afacerile desfășurate în Mexic și Guatemala.
2K Telecom negociază o prezentare de soft spion cu italienii
În octombrie 2012, Andreea Oana Arvanitopol și Alexandru Ghiță, reprezentanți ai firmei 2K Telecom, l-au contactat pe Massimiliano Luppi, reprezentant al firmei italiene HackingTeam. Românii doreau să stabilească o întâlnire pentru a vedea cum funcționează softul de spionaj vândut de firma italiană. Întalnirea trebuia să aibă loc în Italia la Milano, potrivit arhivei WikiLeaks disponibilă pe site-ul CRJI.
În traducere:
“Bună Andreea, scuze pentru întârziere. Am avut șansa să-ți explic la telefon, politica noastră ne permite să facem o demonstrație asupra produsului numai în timpul unei întalniri cu clientul ( evident, dacă partenerul este implicat și compania este implicată).
Aceasta înseamna că, chiar dacă aș fi mai mult decât bucuros să te întalnesc în Milano, nu putem avea decât o discuție comercială în privința clienților și în privința modului în care putem să înaintăm discuțiile asupra acestei afaceri. Pașii de bază pentru fiecare ciclu de vânzari sunt: NDA atașat la acest e-mail, înțelegerea cu clientul, întalnire cu clientul 2k+HT. Desigur, o eventuală întâlnire cu clientul înseamnă că suntem oricând gata să contactam potențialul client’’.
2K Telecom – HackingTeam, afaceri transatlantice
Câteva luni mai târziu, mai exact în luna mai 2013, alte două mesaje au fost schimbate între Andreea Oana și Massimiliano Luppi. Aceasta dorea să fie pusă în legătură cu un alt reprezentant al firmei HackingTeam, respectiv Alex Velasco care se ocupa de vânzările din America.
“Hi Massimiliano,
I am ok, and I hope you as well.
Waiting to get in touch with your coleague.
Thank you,
Oana.’’
În traducere:
’’Bună Massimiliano, sunt OK și sper că și tu ești la fel, aștept să iau legătura cu colegul tău’’.
“On 2013-05-02 13:49, Massimiliano Luppi wrote:
Hello Andreea,
How are you?
I’m forwarding your email to my colleague Alex Velasco who’s in
charge of the American market (northern and southern).
Alex, can you please get in touch with Miss Oana?
Thank you,
Massimiliano’’
În traducere:
“Bună Andreea, ce mai faci? Am trimis mai departe e-mailul tău către colegul meu Alex Velasco care se ocupă cu piața Americană (cea de Nord și cea de Sud). Alex, vrei să iei legătura cu domnișoara Oana?
Mulțumesc, Massimiliano’’.
2K Telecom, intermediari pentru Hacking Team în Mexic și Guatemala
Reprezentanții firmei lui Alexandru Ghiță continuă negocierea cu cei de la HackingTeam. Din discuțiile purtate, se pare că firma lui Alex Ghiță a devenit parteneră cu HackingTeam și căuta clienți disponibili să plătească pentru softurile spion dezvoltate de firma italiană. Unii dintre clienții găsiți de 2K Telecom sunt chiar din Guatemala, însă au găsit posibili clienți și în Mexic, după cum reiese din discuțiile purtate de reprezentanții celor două firme. În e-mailul transmis de 2K Telecom, românii le cer italienilor să le fie parteneri la afacerea “Sadena”.
În traducere:
“Dragă Massimiliano, în primul rând sper că ești bine. Nu mai știu nimic de tine de ceva timp. Revenind la discuțiile noastre precedente, te rugăm să ne propui un interval de timp când vei putea să mergi în Guatemala. Am vrea să organizăm o întâlnire cu clientul. În toată această perioadă am continuat să muncim descoperind oportunități interesante, una dintre aceste oportunități ar putea fi în Mexic și din acest motiv te rugăm frumos să fii cât poți de repede disponibil ca partener al nostru pentru Sadena. În așteptarea unei întâlniri plăcute cu tine, îți transmitem cele mai bune salutări’’.
2K Telecom și Hacking Team: no comment
Contactați telefonic, reprezentanții de la 2K Telecom au susținut inițial că Arvanitopol nu mai lucrează în companie. Ulterior, au spus pur și simplu că nu o cunosc pe doamna Andreea Oana Arvanitopol și că nu au auzit de compania HackingTeam. CRJI a contactat și Hacking Team Italia care nici nu a confirmat schimbul de e-mail-uri dintre compania italiană și firma din România, dar nici nu l-a infirmat.
“We received your request below with the attachment. Sorry, but we cannot help you. We don’t discuss specific customer contacts, sales or requests by clients, partners or potential clients. Furthermore, we do not confirm the authenticity of documents appearing online including those attributed to HT’’.
În traducere:
“Am primit solicitarea dvs. Ne pare rău, dar nu vă putem ajuta. Noi nu discutăm contractele clienților, vânzări sau cererile clienților, partenerilor sau potențialilor clienți. În plus, nu confirmăm autenticitatea documentelor care apar inclusiv online, cele atribuite companiei Hacking Team’’ .
Hacking Team, comercianți de softuri spion
Compania italiană Hacking Team dezvoltă instrumente cibernetice ultra-sofisticate care monitorizează şi supraveghează computere şi smartphone-uri prin implantarea unui virus care controlează microfonul, camera foto, tastatura şi serviciile online. Softul „DaVinci”, de exemplu, al Hacking Team, decriptează e-mail-uri şi, în general, poate extrage mai orice tip de date din smartphone-uri. Ettercap, numele inițial al softului produs de Hacking Team, a fost utilizat în premieră de către poliția din Milano pentru monitorizarea unor conturi de Skype.
Reprezentanții firmei Hacking Team au fost și la București în 2014 pentru a face o demonstrație a softului lor. Vizita italienilor a fost organizată cu sprijinul Serviciului Român de Informații, prin intermediul Institutului pentru Tehnologii Avansate, componentă a SRI.
Sursa: linx.crji.org