Conform normelor în vigoare la data la care primul transport de sânge pentru răniții din clubul Colectiv a intrat în țară, România putea importa plasmă doar din țările Uniunii Europene. La două zile după ce au intrat în țară 550 kilograme componente sanguine, un secretar de stat din minister a modificat ordinul. Printr-o frază, din pix, ministerul a intrat în „legalitate” și a publicat ordinul în Monitorul Oficial. Potrivit unor surse medicale, în țara vecină se folosesc alt tip de reactivi pentru testarea sângelui decât cei omologați în afara spațiului comunitar, scrie cetateanul.net Cine-și asumă responsabilitatea?
Ordinul 608/2013 al ministrului sănătății este foarte clar și arată că „Importul de sânge şi componente sanguine umane se poate face numai din statele membre ale Uniunii Europene”.
Pe 3 noiembrie 2015, ministerul Sănătății emite un alt ordin, care îl completează pe cel de acum doi ani cu un singur paragraf. ”Prin excepție de la prevederile aliniatului 2 importul de sânge și componentele sanguine umane se poate face și din țări terțe, Institutul Național de Hematologie Transfuzională „Prof. Dr. C.T. Nicolau București asigurându-se că sistemul de identificare a donatorilor ce trebuie pus în aplicare de centrele de transfuzie sanguină permite un nivel echivalent de trasabilitate”.
Cine a semnat
Această modificare a fost semnată din partea ministerului Sănătății de secretarul de stat Francisk Iulian Chiriac și a fost publicat în Monitorul Oficial din 3 noiembrie 2015.
Primul transport de produse sangvine din Republica Moldova a fost trimis în România pe 1 noiembrie. Atunci, la îndemnul autorităților din țara vecină, peste 1.700 de donatori au oferit sânge pentru victimele incediului de la Bucureşti. Acţiunea se înscrie într-o campanie a Ministerul Sănătății de comun cu Centrul Național de Transfuzie a Sângelui din Republica Moldova.
După ce a stat patru ore în vamă deoarece nu erau îndeplinite o serie de formalități, transportul a intrat în țară. În cele două ambulanțe se aflau 550 kilograme componente sanguine, adică eritrocitare şi plasmă proaspăt congelată.
Citiți articolul integral pe cetateanul.net