nastase-bechtel

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, care a clasat dosarul pierderii contractului original cu compania americană, și-a bătut joc de investigaţie. În ciuda faptului că, inclusiv public, existau documente care să permită verificarea dispariției contractului, procurorii au decis că eventualele fapte penale s-au prescris, așa cum a dezvăluit, marți, în exclusivitate, „România liberă“.

În noiembrie 2013, Corpul de Control al premierului a emis un raport care conținea date despre traseul exemplarului original al contractului Bechtel până la momentul dispariției. Conform raportului, „reprezentanții Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) nu au pus la dispoziția echipei de control din cadrul Corpului de Control al prim-ministrului exemplarul original al contractului de proiectare și construire a autostrăzii Brașov-Cluj-Borș, încheiat în anul 2003, motiv pentru care au fost efectuate demersuri în vederea identificării acestuia. (…) Corpul de Control al prim-ministrului a efectuat demersuri la CNADNR, Mi-nisterul Transporturilor, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine, Secretariatul General al Guvernului, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție și Bechtel International Inc.

(…) CNADNR a precizat următoarele: «La nivelul CNADNR nu s-au regăsit exemplarul, în original, al Contractului de construire a Autostrăzii Brașov-Cluj-Borș și nici dovada transmiterii acestuia de la MTCT (Ministerul Transporturilor – n.r.) (…). Copia deținută nu are însemne de act original și nu există certitudinea că respectiva copie este cea aprobată prin HG nr. 1513/2003»“.

Originalul în engleză, doar la Bechtel în arhivă

Controlorii premierului nu au găsit nimic nici la Guvern sau parchete, se arată în raport.

„(…) Ministerul Transporturilor a comunicat faptul că la nivelul instituției nu se regăsește, în original, contractul de proiectare și construire a autostrăzii Brașov-Cluj-Borș, anexă la HG nr. 1513/2003, «regăsindu-se -doar o copie a variantei în limba română, care nu este certificată pentru conformitate cu originalul».

Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine și Secretariatul General al Guvernului au transmis faptul că nu dețin contracul menționat.

(…) Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (…) a transmis (…) o copie a contractului (…), transmisă Parchetului (…), într-o formă necertificată pentru conformitate cu originalul, de către -Ministerul Transporturilor (…) cu adresa nr. Gh.D./ 9620/23.01.2006 (…), (…) La nivelul acestei direcții (DNA – n.r.), nu a fost identificat, în original sau în copie, contractul (…).“ Versiunea originală a contractului, dar în engleză, a fost obținută de la compania americană: „Bechtel International Inc. a transmis Corpului de Control al prim-ministrului o copie a contractului (…), versiunea în limba engleză, certificată pentru conformitate cu exemplarul original (…)“.

Misterul camerei 43 de la etajul 8 din CNADNR

Miza era însă găsirea exemplarului original al contractului în limba română. Conform anchetatorilor premierului, „ultima persoană din cadrul CNADNR care a deținut contractul (…) a fost domnul Scarlat Sorin-Florin, șef proiect 1 Autostrada Transilvania, care a preluat exemplarul original la data de 17.09.2007, dar care la data încetării contractului de muncă încheiat cu Compania, respectiv la data de 26.02.2008, nu l-a predat unei alte persoane din cadrul Companiei. (…) Exemplarul original al contractului (…) a rămas la sediul Companiei din municipiul București, B-dul Dinicu Golescu nr. 38, în biroul situat la etajul 8 (…). În urma inventarierii, în camera 43 de la etajul 8 din sediul CNADNR, a fost identificat un exemplar de contract, în limba engleză, semnat în anul 2003, marcat parțial (19 pagini) cu ștampila «conform cu originalul» și semnat, în original, de conducătorul unității. (…) La entitățile menționate anterior nu a fost identificat exemplarul original al contractului (…), încheiat în anul 2003, versiunea în limba română.“

Contractul aparent original, de vânzare pentru 10.000 de lei

Alte informații, extrem de importante, ignorate pur și simplu de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 au fost prezentate de către săptămânalul economic „Capital“ în august 2013. Sub titlul „Exclusiv: contractul cu Bechtel din 2003 e de vânzare“, săptămânalul scria astfel acum trei ani: „Pe adresa de e-mail a redacţiei CAPITAL am primit următorul mesaj: «Bună ziua. Ataşat găsiți 2 pag. din contractul care nu se «găseşte», dacă vă interesează vă rog să mă contactaţi. O zi bună!». Adresa de e-mail de pe care a fost trimis mesajul este (…): [email protected]“.

 

Citiți mai mult pe: romanialibera.ro