Cu doar cateva zeci de ore in urma, la granita cu Grecia, armata macedoneana a inceput constructia unui al doilea gard de sarma, care se va intinde pe 37 de kilometri si care va fi amplasat in paralel cu cel existent, dar la cinci metri in spatele acestuia. Astfel se trece la faza concreta a proiectului de constructie concreta a unei noi cortine de fier impotriva fenomenului migrationist, ceea ce va face ca actuala „ruta a Balcanilor” sa fie abandonata de catre milioanele de refugiati ce sunt gata sa ia din nou cu asalt neputinicioasa Europa.
Deja, tarile care formeaza „nucleul dur” si care au anuntat ca vor incerca sa opreasca noul val migrationist cu orice pret nu doar ca nu dau niciun pas inapoi, dar patrule comune ale politistilor din toate aceste state deja ii asteapta pe refugiati cu glontul pe teava. Asa ca, dupa cum autoritatile de la Bucuresti au fost avertizate de curand, este de asteptat ca, mai repede decat am putea crede, „ruta balcanica” sa fie relocata prin Romania. Desigur ca refugiatii nu intentioneaza sa se stabileasca in tara noastra, insa acestia nu vor pregeta sa faca un ocol de cateva sute de kilometri pentru a penetra Uniunea Europeana mai pe la nord. Si cum Ankara a avertizat deja Bruxelles-ul ca este de asteptat ca noul val care va lovi Europa sa fie unul urias, format din aproximativ doua milioane de refugiati, situatia poate deveni cu atat mai exploziva, daca statul roman nu-si face rapid temele in acest sens.
Pe aici nu se trece!
Acesta este noul slogan adoptat de catre armata, dar nu de cea romana, cum ne-am fi putut astepta, ci de cea macedoneana. Care cunoaste o mobilizare fara precedent, militarii lucrand de cateva zeci de ore, zi si noapte, la intarirea actualei linii de aparare anti-migranti cu inca un gard urias, in lungime de aproape 40 de kilometri. De altfel, din luna noimebrie a anului trecut, Macedonia permite tranzitarea tarii doar de catre migrantii proveniti din Siria, Irak si Afganistan, care au sanse mai mari sa primeaza azil in Germania. Mai mult, nici macar refugiatii din aceste trei tari nu sunt lasati sa depaseasca noua „cortina de fier” daca nu au pasapoarte asupra lor. Urmare acestei noi politici a autoritatilor de la Skopje, armata macedoneana a oprit drumul spre Occident a nu mai putin de 20.000 de migranti, in doar ultimele doua luni. Mai mult chiar, de curand, la granita micului stat balcanic cu Grecia patruleaza nu doar militari macedoneni, dar si importante forte de politie din Ungaria, Serbia, Croatia, Slovenia, Cehia, Slovacia si Austria.
Adica din statele care si-au dat acordul sa deturneze actuala „ruta balcanica” si sa formeze impreuna o bariera de netrecut de catre grosul migrantilor. Practic, pe acest traseu, refugiatii care vor fi acceptati initial de catre Macedonia vor fi triati in tabara de la Gevgelija si de aici vor pleca in mici grupuri controlate catre Germania sau alte tari disponibile sa-i primeasca.
Se schimba totul!
Daca noua „cortina de fier” rezista in fata „fortarii” asteptate pentru aceasta primavara, acest lucru nu inseamna nicidecum oprirea valului urias de refugiati care tocmai se formeaza in Turcia. Ci doar ca migrantii vor cauta alta cale de a ajunge in Occident, in special in Germania. Asa ca, dupa cum o stiu foarte bine si specialistii in domeniu, „ruta balcanica” va fi, cel mai probabil, deturnata spre teritoriul tarii noastre. Pentru ca este de asteptat ca pentru migrantii odata porniti in mars spre Occident sa nu mai conteze un ocol de cateva sute de kilometri, in cautarea unei noi brese pentru a patrunde in Spatiul Schengen. Ceea ce schimba total si planurile autoritatilor de la Bucuresti. Care nu se asteapta, ce-i drept, ca un numar considerabil de migranti sa se stabileasca in Romania, dar iau tot mai in serios varianta mutarii culoarului international pentru refugiati prin tara noastra. Ceea ce inseamna automat si identificarea unor spatii mult mai mari de cazare, fie si temporar. Insa cum, in momentul de fata, „jungla” actelor normative pentru pentru construirea unor astfel de obiective este una mai mult decat greoaie, se cauta solutii urgente pentru a nu fi luati prin surprindere, precum Bulgaria, de eventuala lovire a tarii noastre de catre un evenual „tsunami” de migranti.
Similare