Se vede cu ochiul liber ca, mai ales dupa momentul „Colectiv” si rasturnarea guvernului Ponta, influenta societatii civile creste pe zi ce trece. Ca si tupeul unora dintre ONG-urile care, desi afiseaza o „stabilitate” financiara mai mult decat ostila, asigurata atat de „firmele mama” din strainatate, dar si de „cotizatia” reprezentata de alocarea a tot felul de fonduri, vor acum si mai multe lovele.
Asa ca au ajuns sa „saliveze” si la „feliile de tort” ale altor institutii, inclusiv ale celor de forta. Pentru ca, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, reprezentantii tot mai multor ONG-uri mai mult sau mai putin cunoscute apasa tot mai mult „parghiile” pe care deja le au in guvernul Ciolos pentru a „deturna” catre societatrea civila o parte din sumele alocate unor structuri apartinand sistemului.
Penetrarea structurilor
Da, la atata vreme dupa tragedia „Colectiv”, este greu de crezut ca societatea civila ar mai putea mobiliza atat de „militaros” asa-numita „voce a strazii”. Pentru ca tot mai multi romani incep sa sufle de acum si in iaurtul manipularii, dupa ce s-au oparit, de atatea ori, cu tot felul de „ciorbe”, unele dintre ele chiar reincalzite. In schimb, aceeasi societate civila a reusit sa penetreze ca niciodata pana acum structurile guvrenamentale, mai ales in ministerele care sunt conduse si la vedere, nu doar din umbra, de reprezentantii unor puternice ONG-uri. Iar in unele ministere situatia a ajuns deja exploziva, tot mai multi demnitari sau inalti functionari ajungand chiar sa se planga organelor abilitate ca asupra lor se exercita presiuni crescande pentru a le face loc „bruxelezilor”. De asemenea, dupa cum sustin sursele noastre, unii dintre cei care au fost „zburati” de pe functii si inlocuiti cu oameni propulsati pe filiera societatii civile se plang ca succesorii lor s-au repezit sa redirectioneze fondurile de care dispun catre ONG-urile care acceseaza proiect dupa proiect.
Foame de bani!
Culmea este ca, desi mediul de afaceri romanesc se zbate inca intr-o criza acuta, din care nu se stie cand se va iesi, iar guvernul deja se declara prea „prietenos” fata de cerintele bugetarilor, iata ca singurul domeniu de stabilitae financiara pare cel al societatii civile. Unde nu doar ca nu se mai face foamea, dar si se atrag tot mai multe investitii, fie sub forma sponsorizarilor externe directe, fie prin derularea a tot felul de proiecte pe fonduri europene sau guvernamentale. Cu toate acestea, se pare ca „foamea de bani„ a anumitor ONG-uri este prea mare, asa ca deja acestea se pregatesc sa sparga si „pusculita” institutiilor de forta.
Vor sa schimbe bugetul
Drept urmare, reprezentantii unor ONG-uri de care, in unele cazuri, nu au auzit poate nici propriii membri, au inceput sa se „ofuscheze” ca Romania se transforma intr-un stat politienesc si ca nu este normal ca guvernul Ciolos sa accepte mariri bugetare pentru institutii ca Politia, Armata, SRI-ul sau structuri apartinand Justitiei, acesti bani fiind mai necesari proiectelor derulate de catre societatea civila. Si normal ca presiunea cea mai mare se pune la nivelul surprinzatorului Minister pentru Consultare Publica si Dialog Civic, inventat de catre premierul Dacian Ciolos odata cu ajungerea sa la Palatul Victoria. Probabil ca sperantele celor care viseaza la o rectificare bugetara in acest sens sau barem la un „cadou” de ramas bun al guvernului Dacian Ciolos prevazut pentru bugetul pe anul viitor se leaga de faptul ca ministrul Violeta Alexandru provine, la randul sau, din randurile societatii civiule, fiind director al ONG-ului Institutul pentru Politici Publice. Acum ramane de vazut daca societatea civila, luata de valul puterii tot mai mari pe care o exercita in cadrul clasei politice si a societatii romanesti, chiar era pregatita sa se dea la „pusculita” sistemului…