Pe cand Victor Ponta era la apogeul carierei sale politice, administratiei SUA i s-a pus pata rau de tot pe guvernarea sa, iritarea americanilor culminand cu vizita anuntata in premiera de „National” a secretarului de stat Joe Biden, cel care i-ar fi dat un ultimatum fostului premier sa faca pasul inapoi.
Mai mult chiar, se pare ca au aparut chiar suspiciuni ca respectivul kit de ghidaj militar ar fi putut fi pur si simplu vandut inamicului public numarul unu, FSB-ul rusesc.
Pacaleste radarul
Cu toate ca, de prea multa vreme, cercetarea romaneasca este pur si simplu la pamant, iata ca in domeniul militar cel putin, continuam sa tinem steagul sus. Ceea ce si explica de ce industria de armament din Romania, in ciuda managementului de multe ori de-a dreptul defectuos, continua inca sa fie una dintre cele mai apreciate la nivel mondial. Iar in urma cu ceva vreme, se spune ca un grup de tineri ambitiosi ar fi reusit sa lanseze o provocare uluitoare pentru aceasta piata de zeci de miliarde de euro anual, prin inventarea unui nou sistem de ghidare al rachetelor sol-aer. Este vorba, pentru intelesul tuturor profanilor in ale militariei, de un cap de dirijare bazat pe un soft care reusea sa pacaleasca radarele, indicandu-le locuri false de lansare. Desigur ca pana la fructificarea pragmatica a proiectului mai era nevoie de timp si mai ales de multi bani, dar se pare ca informatiile militare, atat ale noastre, dar si ale partenerilor din NATO s-au aratat mai mult decat entuziasmate de noul „cap de racheta”.
Army USA nu crede in coincidente
Insa lucrurile ar fi degenerat dupa ce, la scurt timp, s-ar fi aflat ca rusii s-au si apucat de dezvoltat noul sistem. Iar cum specialistii in informatii ai Army USA, care se aratasera mai mult decat interesati de „capul de racheta” romanesc, nu prea au obiceiul sa creada in coincidente intr-un domeniu atat de sensibil, intreaga afacere s-a lasat cu un imens scandal. La nivel subteran si neoficial, desigur, pentru ca in asemenea operatiuni rufele se spala intotdeauna in familie. Este inca greu de spus de ce din toata aceasta poveste americanii l-au identificat drept vinovat pe fostul premier si cabinetul acestuia, existand, ce-i drept, si voci care sustin ca Ponta nu a fost decat un tap ispasitor, cei de la Washington cautand oricum un pretext pentru a renunta la serviciile sale. Insa cu siguranta ca in itele acestui scandal, chiar daca nu va fi unul public, vor aparea si alte nume grele, inclusiv de fosti ministri sau influenti conducatori ai anumitor servicii secrete cu atributii in acest domeniu. De asemenea, faptul ca se da din nou, tot mai intens, drumul la „supapa” cu informatii despre pataniile fostului premier arata ca, totusi, acesta este pe cale sa revina puternic in politica. Dar si ca ii va fi extrem de greu sa o faca…