In aceste vremuri tulburi la nivel global, cea mai mare amenintare la adresa lumii civilizate ramane pericolul terorist. Si aproape ca nu este domeniu mai vulnerabil, din acest punct de vedere, decat cel al aviatiei civile. Ceea ce si explica de altfel masurile cu totul si cu totul exceptionale luate de toate marile companii aviatice din lume in acest sens.
Asa ca, mai zilele trecute, si compania romaneasca TAROM a luat niste decizii radicale in acest sens, prin semnarea contractului de munca a unui nou consilier al directorului general pe probleme de siguranta a zborului. Adica TAROM a adus un om care va raspunde de tot ce inseamna siguranta zborului, in frunte cu implementarea masurilor antiteroriste. Intentie laudabila si normala. Numai ca, faptul ca despre „jupanul” interimar de la TAROM se vorbeste ca s-ar impauna ca ar fi amicul sefului unei „institutii din trei litere” nu ne poate opri sa intrebam cum de a fost posibil ca, in anul 2016, sa fie adus sa raspunda de siguranta zborului si masurile antiteroriste un pompier? Da, nu este o gluma, pentru ca desi in CV-ul oficial prezentat de catre Adrian Nicolae nu se regaseste acest lucru, concluziile verificarilor obligatorii facute de catre structurile de informatii sunt de-a dreptul halucinante, aratand ca acesta este de profesie pompier ! Astfel ca nici nu este greu de anticipat reactia serviciilor secrete occidentale cand vor afla ca omologul lor de la TAROM cu care ar trebui sa colaboreze impotriva terorismului aviatic international este un pompier tehnocrat, platit regeste pentru a lucra in regim part time!
Patru ore pe zi
Dupa ce a reusit sa-si conserve fosta functie de conducere, blocand astfel un post important in cadrul Aeroportului Otopeni, Stoe Gabriel a decis acum sa revolutioneze istoria aeronauticii civile, prin aducerea unui pompier in functia de consilier al directorului general al TAROM pe atat de sensibilul domeniu al sigurantei zborului. Siguranta data, in proportie covarsitoare, de masurile antiteroriste pe care, iata, de acum inainte, la nivelul TAROM le va aplica noul consilier Adrian Niculae.
Dar eventualii teroristi care ar planui atentate pe liniile TAROM nu au de ce sa-si faca prea multe motive de ingrijorare, fiind suficient ca ei sa se abtina de la imbarcari suspecte doar dimineata intre orele 7 si 11, cat dureaza programul de lucru al noului consilier. Lasand insa gluma la o parte, aproape ca nici nu mai are rost sa te miri cum de este platit cu 5.000 de lei un consilier care a fost adus sa lucreze in sistem part-time, avand prevazute in contractul de munca doar patru ore pe zi. Pentru ca marea intrebare pentru guvernul tehnocrat ramane, oricum am privi lucrurile, cum de a ajuns un pompier sa raspunda de siguranta uneia dintre cele mai importante companii romanesti de stat.
Din „Dealul Spirii”
Asta chiar daca, probabil, noul consilier pe probleme de siguranta zborului nu se mandreste din cale afara cu meseria sa, din moment ce a uitat sa treaca in CV-ul de baza faptul ca a absolvit, intre anii anii 1991-1995 Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Politie! Ce-i drept, in acea perioada, in CV-ul pe baza caruia a fost angajat la TAROM, figureaza „diploma de licenta – inginer- Ministerul Invatamantului”. Chiar atat de rusinos sa fie ca ai terminat Facultatea de Pompieri? Sau poate ca, daca in CV era trecut si faptul ca, de exemplu, in anul 1996 acelasi Adrian Niculae era pompier adjunct de companie in „Dealul Spirii”, s-ar fi ridicat ceva semne de intrebare despre ce cauta, totusi, un pompier, sa raspunda de siguranta zborului la TAROM? Cu toata sustinerea tehnocrata avuta din spate si cu experienta „in avioane” avuta, de exemplu, in urma celor 17 ani lucrati la SC Complet Serv& Consulting?
Anexa 17 ICAO
Traim intr-o Romanie in care numirile ciudate nu mai mira pe nimeni. Dar una este sa pui un inginer electronist la agricultura, ca sa nu uitam un caz celebru, si alta este cand e vorba de un domeniu ca siguranta zborului la compania aviatica nationala! Pentru ca in mainile si experienta unui astfel de om se pun vietile a milioane de calatori. Si, oricat am purica CV-ul noului consilier, nu reusim sa gasim nici cea mai mica legatura cu domeniul aviatic, in afara probabilelor zboruri facute ca simplu calator. Iar in aceasta perioada avem specialisti de marca in domeniul sigurantei zborului care sunt fie trasi pe linie moarta, fie „talpuiti” ca nu cumva sa-si poata face meseria. Si acum, daca tot raspunde de siguranta zborului, poate face si noul consilier un gest si se intereseaza ce este aia Anexa 17 ICAO! Pentru ca, astfel va afla cel putin care sunt obiectele interzise la imbarcarea intr-un avion. Este o „banalitate” pentru cei din domeniu, dar ce facea consilierul daca ii pica vreun astfel de subiect la concurs?
Misterul tapiteriilor
Pentru a mai descreti insa fruntile celor din sistem, cu vechimi si rezultate considerabile in lupta antitero, care insa nu pricep sub nicio forma cum vor colabora cu un pompier, sa dezvaluim ca la TAROM mai se regasesc si alte mistere. Da, vorbim de aceeasi companie care, nu cu multa vreme in urma, inregistra intrari frumusele in valuta in contabilitate numai din reparatiile facute, marile companii aeriene arabe aducandu-si la Bucuresti flotila de avioane pentru punerea tehnica la punct. Acum insa, traind numai din vanzarea biletelor, compania moare incet, dar sigur. Si nici nu este de mirare daca pe organigrama se regasesc un „tapiter AIRBUS” si un „tapiter Boeing”. Mai, sa fie, deci angajam doi oameni ca sa peticeasca niste huse de scaune, de parca „tapiterul Airbus” si „tapiterul Boeing” ar avea doua meserii strict diferite. Si atunci, de unde profitabilitate? Dar, cel putin, iata ca in timp ce companiile low-cost ii iau fata cu fiecare zi ce trece, barem are si TAROM-ul cu ce sa se mandreasca, fiind singura companie din lume care a adus un pompier sa se ocupe de siguranta zborului. Asta pana cand, bineinteles, va veni momentul primei misiuni operative secrete solicitata de catre structuri informative externe ca Mossad-ul sau FBI-ul. Si sa vezi atunci actiuni „pompieristice”…
Sursa: enational.ro