CREDIT

Pentru tot mai multi romani, banca a devenit inamicul public numarul unu care le-a luat casa sau le smulge ratele pe care oricum de-abia isi mai permit sa le plateasca. Iar in toata aceasta lupta surda intre banci si clientii acestora, balanta au ajuns sa o incline, mai intotdeauna, firmele specializate in recuperarea creditelor.

Astfel ca multa lume acuza tot mai inversunat „fratia” dintre bancheri si recuperatori. Una dintre cele mai puternice din societatea romaneasca a zilelor noastre. Numai ca lucrurile par sa fie mult mai complicate, serviciile secrete  intrand in posesia unor informatii care, daca ar fi probate, ar arunca pur si simplu in aer sistemul bancar romanesc. Si care ar explica si „generozitatea” sau „disperarea” inexplicabila a unor banci care au ajuns sa le vanda recuperatorilor creditele considerate neperformante la sume iluzorii, de doar 1-2 la suta din valoarea lor!

Milioane de romani vanduti

Vandutul romanilor cu credite catre firme de recuperare a devenit un adevarat sport national practicat de tot mai multe banci. Iar acestea din urma se leapada de creditele neperformante cu o lejeritate cel putin surprinzatoare, mai ales ca pretul de predare este unul de doar un procent, maxim doi la suta din valoarea datoriei. Insa au existat si cazuri in care creditele au fost date pur si simplu pe nimic, trecandu-se in contract doar cativa banuti, ca sa nu lipseasca trecerea unei sume obligatorii. Iar toata aceasta strategie cel putin stranie a bancilor se intampla in vremuri in care aceleasi unitati bancare refuza, deseori cu o incapatanare demna de o cauza mai buna, sa intinda o mana de ajutor propriilor clienti. Fie ca este vorba de persoane fizice pe care le executa fara cracnire sau de firme care orice proiecte de bussines ar prezenta, bancile refuza din start sa devina partenere si sa le sprijine astfel, acceptand doar sa le dea imprumuturi impovaratoare, daca prezinta garantii din ce in ce mai impovaratoare. Astfel ca, dupa principiul pentru unii muma, pentru altii ciuma, bancile strang cat pot surubul pentru propriii clienti, dar se dovedesc mai mult decat generoase cu firmele de recuperare. Desigur, se poate spune ca oricum bancile au „stors” cat au putut de la clienti, inainte sa-i „vanda” recuperatorilor, dar parca nici chiar asa…

Conexiunea din off-shore

A fost nevoie sa explodeze scandalul Panama pentru ca opinia publica sa afle ce se ascunde de fapt in spatele asa numitelor paradisuri fiscale. Iar „greutatea” persoanelor care si-au pus acolo banii la adapost poate explica, intr-o oarecare masura, de ce anchete rasunatoare privind „fentarea” autoritatilor fiscale a nenumarate tari, implicit Romania, nu au avut succes pana acum. Pentru ca, sa nu uitam, chiar „National” dezvaluia in exclusivitate, in urma cu ceva vreme, lista a 6.000 de puternice companii care isi „expatriau” banii produsi in tara noastra in societati off shore. Iar la acea ora ANAF-ul a avut o incercare timida de a intra pe acest „teritoriu interzis”, dar lucrurile nu au mai inaintat de atunci. De ceva vreme insa, structurile romanesti de informatii se pare ca incep sa acorde tot mai multa atentie acestor retele internationale formate dintr-un numar urias de societati de tip off-shore. Si dupa cum sustin sursele noastre, marea supriza este nu doar ca aici se tin banii facuti in alte tari, dar totodata este si cel mai eficient mod de a se tine socotelile intre parteneri de afaceri care vor sa-si ascunda contabilitatea interna de eventualele controale ale autoritatilor fiscale ale tarilor unde activeaza.

Acelasi buzunar

Insa adevarata „bomba” este reprezentata de informatiile verificate momentan de catre structurile romanesti cu privire la faptul ca, pur si simplu, banii luati de la client, indiferent ca o fac direct bancile sau firmele de recuperare, ajung practic in acelasi buzunar. Pentru ca actionarii acelor societati off-shore in care isi scot banii din tara unele firme de recuperari nu ar fi deloc straini de marii bancheri care conduc bancile ce au cedat creditele catre recuperatori. Este o varianta socanta, pe care insa organele de la Bucuresti, in colaborare cu servicii partenere, o iau insa tot mai in serios. Mai greu insa le va fi procurorilor sa si probeze faptul ca unele banci si firme de recuperare au in spate aceleasi off-shore-uri prin intermediul carora se socotesc intre ele. Fara sa le pese de Fisc. Si dificultatea anchetei nu vine doar din cauza „desisului” de firme intermediare implicate in aceste retele, dar si a influentei pe care „partea subterana” a sistemului bancar o detine nu doar in Romania, dar si la varful unor organisme internationale. Dar, mai sti, asa cum a explodat scandalul Panama, poate nu este departe nici clipa cand se vor afla adevaratele tranzactii financiare uriase derulate prin retelele de tip off- shore.

 

Sursa: enational.ro