În articolul de ieri semnalam situația șocantă de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin, unde sunt în funcții 51 de pompieri angajați în urma unor examene dovedite ca fiind trucate, pentru care autorii -10 cadre superioare din conducerea instituției- au primit condamnări definitive, de închisoare cu suspendare. Situația este cu atât mai ciudată, cu cât în alte cazuri similare, pe care le prezentăm azi, concedierea pompierilor angajați fraudulos s-a făcut „la pachet” cu condamnarea superiorilor care au trucat examenele de admitere. Este un exemplu de rateu maxim al Justiției din România, care nu se bazează pe instituția precedentului, fapt care face ca, în cazul unor spețe identice să se dea soluții contrarii.
ISU Giurgiu: 53 de ofițeri șpăgari, peste 100 de subofițeri beneficiari
În iulie 2014, după un proces – maraton, care a durat 4 ani, cei 53 de angajați ISU „Vlașca” al județului Giurgiu implicați în dosarul de corupție instrumentat de DNA au fost condamnați la pedepse cu închisoarea, multe cu executare. Lt. col. Marian Ghimpeţeanu, fost şef al ISU și capul rețelei de pompieri-șpăgari a primi trei ani și șase luni, cu executare, pentru „luare de mită, fals intelectual, instigare la infracţiunea de fals intelectual şi la uz de fals, ambele în formă continuată, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuat, instigare la infracţiunea de sustragere sau distrugere de înscrisuri, în formă continuată, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni”.
Conform jurnalgiurgiuvean.ro,care a citat din rechizitoriu, „în perioada august-octombrie 2007, în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vlaşca” Judeţul Giurgiu (I.S.U. Giurgiu) a avut loc concursul pentru ocuparea mai multor posturi de ofiţeri şi subofiţeri, concurs coordonat de inspectorul şef al I.S.U. Giurgiu, Marian Ghimpeţeanu. Cu acest prilej, Ghimpeţeanu a iniţiat şi a coordonat o asociere infracţională care a fraudat rezultatele concursurilor, atât la proba scrisă, cât şi la proba sportivă. Procurorii susţin că Marian Ghimpeţeanu a atras în această grupare peste 50 de cadre militare din subordinea sa, membrii comisiilor de examinare, inculpaţi în cauză, pe care i-a determinat să falsifice foile de concurs pentru un număr de 67 de candidaţi, de la mai multe specialităţi. Falsificarea se realiza fie prin supraevaluarea rezultatului obţinut, fie prin înlocuirea foilor de concurs cu altele întocmite chiar de membrii comisiilor de corectare. Reîntocmirea foilor de concurs s-a făcut în mai multe etape: crearea de noi formulare prin xeroxare, menţionarea datelor fiecărui candidat, ştampilarea foilor de concurs, completarea răspunsurilor tip grilă, ş.a., pentru ca organele de anchetă să nu poată identifica foile falsificate şi astfel să nu poată fi traşi la răspundere cei implicaţi. La această operaţiune, pe lângă membrii comisiilor de examinare, au participat efectiv şi 16 subofiţeri care au promovat concursul de admitere în mod fraudulos, după ce au devenit cadre militare ale I.S.U. «Vlaşca» Giurgiu”.
DNA susţine că, astfel, 32 de candidaţi care ar fi trebuit să fie declaraţi admişi la aceste concursuri, au fost respinși, pentru a li se face loc mituitorilor.
Citiți articolul integral pe puterea.ro.