Fosta asistentă (și amantă, după mai multe surse) a lui Gabriel Oprea, pe vremea când acesta era vicepremier, a fost numită de Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, director interimar al Centrului Cultural European pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” (CCEUNB). La 24 de ani, Alexandra Dobre este dublu licențiată (în drept și științe politice). Mai important, are sexapil. Ea este al patrulea ocupant al poziției de director interimar la CCEUNB, în decurs de numai câteva luni, după plecarea lui Cristian Șofron, în martie 2016. Șofron a fost urmat în funcție de cunoscuta actriță Catrinel Dumitrescu, dar aceasta „n-a făcut mulți purici” în post, cedându-l repede unui fost director de piețe. Ce au în comun cultura și patrimoniul UNESCO cu piețele? Cu certitudine, ceva mai puțin decât au cu dreptul și politica. Ca atare, față de succesorul d-nei Dumitrescu, Alexandra Dobre pare un „upgrade”. Cum, desigur, a fost de bun augur pentru carierea d-rei Dobre trecerea de la UNPR, la PSD. Abia numită în post, a făcut valuri, evacuând din spațiu Cercul de pictură pentru copii. Evacuarea a generat protestul angajatelor afectate, persoane cu experiență și cu înaltă calificare, dar și al părințiilor copiilor care beneficiau de sfaturile organizatorilor Cercului. Expertul Nicoleta Zagura, care deține un doctorat în hermeneutică la Universitatea Babeș-Bolyai, acuză că, zilele trecute, când s-a întors dintr-o caravană prin siturile UNESCO din ţară, unde a fost plecată cu micuţii săi elevi, a găsit sala în care funcţiona cercul de pictură vandalizată, lucruri distruse, obiecte lipsă. La dispoziția d-rei Dobre, muncitori au intrat în spațiu în lipsa ocupanților, pentru a „igieniza”, lăsând în urmă un talmeș-balmeș de obiecte de artă și saci de ciment. Cum între obiecte sunt multe lucrări ale copiilor, incidentul a stârnit supărarea acestora și revolta părinților, care au inițiat o petiție online în susținerea d-nei Zagura, unicul expert UNESCO din România în domeniul educaţiei artistice pentru copii, cunoscută în străinătate și numită în foruri internaționale. Aceasta a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, prin care invita copiii și părinții să treacă la atelier pentru a-și lua obiectele recuperate în urma vandalizării.
„Au fost distruse obiecte în atelierul de pictură al centrului cultural UNESCO, birou pe care l-am creat eu în 2009 când am ajuns aici. Nu am primit nicio hârtie scrisă, niciun document, pur şi simplu am venit aici şi m-am pomenit cu documentele deteriorate, biroul batjocorit”, declară Nicoleta Zagura, citată de portalul Epoch Times. „Domnişoara respectivă (Alexandra Dobre – n.r.), protejata domnului Gabriel Oprea, îşi bate joc de angajaţi. Nu numai eu sunt cea care m-am pomenit cu lucrurile în stradă şi chiar mă întrebam dacă să chem poliţia sau nu, fiindcă mi-au dispărut obiecte de mobilier din birou, obiecte personale”, adaugă expertul. Zagura a declarat, pentru PUTEREA, că așteaptă să discute, săptămâna viitoare, cu primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, iar dacă acesta nu va găsi o soluție rezonabilă, este hotărâtă să părăsească România.
Angajări de „specialiști” fără concurs, prin detașări
Nicoletei Nicorici, care lucrează împreună cu Nicoleta Zagura la cercul de pictură, i s-a cerut să îşi ia lucrurile din biroul în care lucra şi să elibereze spaţiul, pentru a crea loc unor viitori angajaţi. Conform d-nei Nicorici, odată cu schimbarea organigramei, actualii angajaţi ar putea fi daţi afară. „Ne înghesuie pe toţi într-un birou. Probabil că posturile acelea vor fi pentru jurişti şi persoane cu altă pregătire”, a declarat Nicoleta Nicorici, pentru Epoch Times. Alexandra Dobre ar fi cerut Primăriei Sector 4 să-i aprobe suplimentarea organigramei cu încă 10 posturi pe lângă cele 25 existente, iar deja o serie de persoane au fost angajate, fără concurs, inclusiv la departamentul economic. Directoarea Alexandra Dobre este detaşată de primar la noi la centrul cultural, nu are pregătire în domeniu, este jurist de profesie. Ce mi se pare mie cel mai grav este că au detaşat nişte oameni care nu au pregătire în domeniu. (…) Dobre vine de la o firmă de organizare de evenimente. Cea de la departamentul de proiecte culturale vine de la o firmă de transporturi unde a fost angajată cu trei zile înainte să fie detaşată aici, cine ştie pe ce salariu”, a precizat Nicorici.
Cercul de pictură – Participări la expoziții internaționale
Activitatea Cercului de pictură este complexă: „Noi mergem în fiecare sâmbătă împreună la muzeu, toate muzeele din Bucureşti şi avem câte o oră de educaţie artistică la muzeu. După care, în timpul săptămânii învăţăm ceea ce am învăţat sâmbăta la muzeu. Datorită proiectelor cu copiii, noi am avut expoziţii internaţionale, şi la muzeul de artă din Taipei, şi la muzeul de artă din Perron, din Mexic. Copiii noştri au expus, au luat premii internaţionale, deci nu e un proiect aşa… stăm şi ne murdărim pe mâini. Este vorba despre o activitate sistematică, de un proces continuu al cunoaşterii în domeniul educaţiei artistice”, susține Nicoleta Zagura. Aceasta muncește și după orele de program cu copiii, fără să fie plătită și fără să ceară cuiva vreun ban.
Părinți revoltați
Epoch Times a obținut și punctele de vedere ale unor dintre părinții afectați de incident: „În momentul în care i-am spus fetiţei că nu mai are unde să studieze pictura, a început să plângă şi m-a întrebat ea unde face pictura în toamnă când ne întoarcem la şcoală? Nu stiu ce să îi spun. Efectiv, suntem complet bulversaţi!”, a declarat Ioana Chiurlea, mama unei fetiţe de 10 ani.
„Am venit cu copilaşii şi atmosfera veselă şi bucuroasă de altă dată a fost înlocuită de una tristă şi apăsătoare. Atelierul nostru drag de pictură nu mai e (…)”, spune și Liliana Păsat, mamă a unui copil de 4 ani şi a unei fetiţe de şapte ani.
„Întotdeauna s-au întâmplat lucruri minunate aici şi eu sper să se întâmple în continuare. Copiii au venit cu drag aici, ziua când trebuie să ajungă aici este cea mai frumoasă zi a lor. (…) Nu îmi găsesc cuvintele şi nu pot să îmi dau seama de ce s-a ajuns în acest punct”, a declarat Andreea Kehaiyan, mama a două fetițe.
Citiți mai mult pe: puterea.ro