Afacerile imobiliare in muntii Bucegi nu reprezinta o noutate, aici derulandu-se tranzactii ilegale inca din anii 2000. Descoperile facute de Pro TV la emisiunea “Romania te iubesc”, nu sunt, din pacate, decat un singur episod trist din defrisarile abuzive facute dupa Revolutie, in zona protejata a muntilor Bucegi. In anul 2007, publicam in Romania Libera un articol de investigatii, prin care dezvaluiam o adevarata retea mafiota de restituiri de paduri chiar in zona muntilor Bucegi, pe raza judetului Dambovita. Atunci semnalam inceputul unor cercetari ale DNA privind modul in care a functionat o grupare infractionala, constituita in jurul fostului premier Adrian Nastase, care s-a folosit de acte de retrocedare ilegale pentru ca terenuri valoroase, chiar din Parcul Natural Bucegi sa ajunga in proprietatea unor baieti destepti, precum Alexandru Bittner( om de afaceri), Toma Zaharia ( fost general de politie), Ion Dumitru ( fost director general Romsilva), Dumitru Sanda ( fost prefect Dambovita), Antonel Jijie ( fost secretar prefectura). Dosarul a fost plimbat de la DNA Bucuresti la DNA Ploiesti si pana la urma, inchis. De ce? Surse din acea perioada ne-au relatat ca Antonel Jijie avea relatii sus puse: sotia sa, Corina Jijie era judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Drept urmare, intregul caz a fost clasat si nu a fost solutionat pana astazi.
Va relatam in continuare, cum au decurs faptele, prezentate in ziarul Romania Libera, in 5 iunie 2007:
» 1.000 de hectare de padure, din care 366 hectare in platoul Bucegi, au fost retrocedate prin transferuri ilegale, unele in zone exceptate de lege, altele in rezervatii naturale, strict protejate, de catre un grup de persoane din anturajul lui Adrian Nastase in perioada guvernarii PSD.
» Din grupul identificat de DNA – pentru care procurorii au demarat actele premergatoare urmaririi penale – fac parte deputatii PSD Ion Dumitru (fost director la Romsilva) si Victor Sanda (fost prefect de Dambovita, fost presedinte al Comisiei judetene de aplicare a legilor proprietatii), subprefectul Antonel Jijie (fost secretar al Prefecturii Dambovita) si Costel Preda (fost director al Directiei Silvice Dambovita).
» Dosarul, demarat de oamenii lui Daniel Morar, a fost transferat la DNA Prahova. Surse neoficiale sustin ca, pana in prezent, s-a inceput urmarirea penala doar impotriva fostului director al Directiei Silvice Dambovita, Costel Preda, urmand sa fie pus sub acuzare trio-ul Dumitru-Sanda-Jijie.
» Printre “cumparatorii de buna-credinta” se numara Toma Zaharia si Alexandru Bittner.
Beneficiarii padurilor impartite de cei patru nu vor suporta rigorile legii, fiind cel mult martori in dosar, fiindca nu au devenit proprietari prin retrocedare, ci prin cumparare ulterioara, ceea ce le atrage calitatea de cumparatori de buna-credinta. Intamplator sau nu, printre noii proprietari se regasesc persoane recunoscute ca apropiate fostului premier Adrian Nastase: Toma Zaharia si Alexandru Bittner. Din lista beneficiarilor de terenuri valoroase in Bucegi (zona lacului Bolboci) nu lipsesc chiar cei vizati de procurori pentru aranjarea tranzactiilor: deputatul Victor Sanda, subprefectul Antonel Jijie, fostul director al Directiei Silvice, Costel Preda. Lor li se adauga mai toti fostii sefi ai institutiilor descentralizate din Dambovita, toti fostii sefi ai ocoalelor silvice, ai directiilor din cadrul Romsilva Dambovita, mai multi primari, chiar si unii procurori, in frunte cu prim-procurorul Mihai Adrian.
Prejudiciul este estimat de anchetatori la peste 300 milioane de euro, aferent tranzactionarii in afara legii a peste 1.000 hectare de padure, din care 366 in platoul Bucegi.
Cum au ramas proprietarii fara paduri
Grupului celor patru – Dumitru, Sanda, Jijie si Preda – i se adauga primarii din foarte multe localitati unde s-au facut aranjamentele: Moroeni, Runcu, Racari, Ludesti, Tatarani, Nucet, Ocnita, Ciocanesti si altele. Pe teren, insa, sefii ocoalelor erau cei care identificau padurile cu mare valoare turistica si lemn de calitate. “Toate aceste informatii erau prezentate la centru, unde erau stocate si apoi se actiona in consecinta pentru a se pune in aplicare afacerea”, subliniaza organele de cercetare.
Sursele noastre ne-au spus ca “metodele folosite au fost foarte ingenioase”: “Fostii proprietari introduceau notificari pentru reconstituirea dreptului de proprietate pe baza Legii 1/2000 sau a Legii 18/1991. Ei aveau dreptul la 10 ha de padure. Primarul si comisia locala raspundeau ca nu au teren sau au in zone marginase, fara valoare, desi, potrivit legii, ei trebuiau sa primeasca pe vechiul amplasament. Urma “oferta” primarului: va dau padurea in zone bune numai daca vindeti. Pamantul petentilor era apoi transferat in zone extrem de valoroase, in zona turistica a muntilor Bucegi sau in paduri cu lemn vechi de peste 100 de ani. Asa se incheia un precontract prin care cetatenii isi vindeau hectarele de padure la o suma infima: 2 milioane lei. Cei in drept habar nu aveau unde primesc pamant, nici macar nu semnau actul de punere in posesie. Contractul de vanzare-cumparare se facea in prezenta lui Costel Preda, care intermedia tranzactia, mereu la acelasi notar: Mirela Haralambie. Terenurile astfel obtinute erau vandute de mai multe ori, ca sa ajunga pana la urma in proprietatea apropiatilor PSD.
1.000 de amendamente ad-hoc
De tranzactii nu s-a ferit nici fostul director Romsilva, Ion Dumitru. Potrivit anchetatorilor, acesta “a cumparat si a vandut zeci de terenuri, toate extrem de valoroase”. Totodata, surse din cadrul Romsilva spun ca oamenii din Dambovita “au fost victimele unui adevarat razboi psihologic, de dezinformare si manipulare, fiind supusi la tot felul de presiuni pentru a vinde la o suma extrem de mica”. Anchetatorii mai spun ca fiecare transfer s-a facut prin amendamente la legile de reconstituire a dreptului de proprietate: “Am numarat mai mult de 1.000 de amendamente – la fiecare transfer-retrocedare cate unul – sunt total ilegale, fiindca nu sunt prezazute in lege”. “Actele aditionale la lege nu erau semnate decat de prefectul Victor Sanda, secretarul Antonel Jijie si directorul de la Cadastru”, spun sursele citate. Procedura contravine legilor proprietatii; legal, punerile in posesie nu se fac decat prin hotararea Comisiei judetene de reconstituire a dreptului de proprietate, semnata de toti membrii acesteia. In actele de cercetare penala se arata ca punerile in posesie in zona muntilor Bucegi “nu tin cont sub nici o forma de legislatia in vigoare”. “Transferurile au vizat exact padurile exceptate de la restituire: terenuri forestiere ale statului sau terenuri plasate in zona Rezervatiei Naturale Bucegi, in arii strict protejate, ambele categorii imposibil de retrocedat”, sustin surse din DNA. Cele mai multe transferuri ilegale s-au facut pe platoul Bucegi: 366 hectare.
Cum s-a teleportat sesul la munte
In dosarul de cercetare penala se regasesc terenuri forestiere transferate din alte judete, chiar si din Bucuresti, special in Dambovita. “Persoanele puse astfel in posesie habar nu aveau ce primesc. Veneau la Targoviste la notariat si, in prezenta lui Costel Preda sau a unor intermediari ai acestuia, semnau actele de vanzare-cumparare, nu si hotararea comisiei judetene de punere in posesie”, ne-au declarat organele de cercetare penala.
Sursele citate din Romsilva au mai afirmat ca sunt numeroase cazuri in care s-au anulat titluri de proprietate deja emise, s-au invalidat pozitii pe lista de retrocedare si s-au validat alte pozitii, pe motivul-standard: “lipsa de terenuri forestiere disponibile”. “Au fost situatii paradoxale: s-au facut transferuri din zona Runcu, zona plina de paduri, la Tartasesti (n.r. – satul de bastina al lui Adrian Nastase), unde nu sunt decat campuri”, ne-au exemplificat sursele noastre.
Totodata, multe persoane au fost puse in proprietate pe suprafete mai mari de 10 ha de padure, incalcandu-se Legea 1/2000. “Terenurile retrocedate peste maximul stabilit de lege au fost transferate in zona turistica Bucegi si au ajuns in mana oamenilor lui Ion Dumitru. Persoanele puse in posesie nu stiu ca au primit atat de mult pamant”, sustin anchetatorii. si ne dau doua cazuri ca exemple: proprietarii Gheorghe Purnichescu si Elena Radulescu. “Purnichescu avea dreptul la 10 ha de teren forestier la Runcu, dar a primit 30, din care 10 ha la Tartasesti. Iar la Tartasesti n-a primit padure, ci teren intravilan. Dupa ce a fost tranzactionat de mai multe ori, pamantul a ajuns in proprietatea lui Toma Zaharia (n.r. – fost secretar de stat la Interne). Tot acest aranjament a fost facut de Ion Dumitru si Costel Preda”, sustin anchetatorii. Elena Radulescu a primit pe hartie 51 ha de padure la Tatarani, Nanesti, Racari (zona de vanatoare), Ludesti (padure cu arborete de mare valoare). Toate aceste suprafete au fost tranzactionate de Costel Preda si Ion Dumitru. Un caz interesant il reprezinta si cel al Mariei Calinet, pusa in posesie pe 17 amplasamente, tocmai in zona turistica a Muntilor Bucegi (Laptici, Cheile Tatarului, Bolboci, Pestera).
In zona lacului Bolboci, zona turistica de mare valoare, au primit “cadou” de la fostul director Romsilva cate 1.000 mp padure (cu numai 3,7 milioane lei parcela) mai toti fostii sefi de pe vremea PSD ai institutiilor descentralizate. “Prefect, subprefect, judecatori, procurori, sefii ocoalelor silvice, toti au cumparat pamanturi direct de la Ion Dumitru si Costel Preda sau prin intermediari. Padurile respective nu faceau obiectul retrocedarilor, erau arii strict protejate din Rezervatia naturala Bucegi”, ne-au spus sursele citate. Alte surse din Romsilva sustin ca damboviteanul Alexandru Popescu a fost cel pus in posesie cu 10 ha de teren in zona lacului Bolbolci, iar aceasta padure s-a impartit in celebrele loturi de 1.000 de mp, date “clientilor” lui Dumitru, printre care fostul prim-procuror Mihai Adrian, fostul director tehnic de la Romsilva, Mihai Daia, viceprimarul din Gaesti si chiar Costel Preda.
Cabane si pastravarii au ajuns la “cine trebuie”
Anchetatorii mai spun ca s-au retrocedat, ilegal, si terenurile de sub cladiri, cabane sau obiective strategice, dupa aceeasi reteta: punere in posesie (fictiva), preact de vanzare-cumparare, transfer de teren forestier, vanzare-cumparare prin intermediul lui Costel Preda si Ion Dumitru si, in cele din urma, vanzarea pe un pret foarte mare catre diversi oameni de afaceri sau clienti politici. Asa s-au vandut cabana Pestera (acum in proprietatea ex-deputatului PSD Constantin Calcan), cabana UFET Laptici (Victor Sanda), cabana Bratei (cumparata de la Ion Dumitru de catre patronul italian al societatii Cromsteed Targoviste), cabana Cota 1000 (Petrom, la o suma foarte mare), cabana Suta (ex-senatorul PSD Traian Novolan), curtea ocolului silvic Gaesti (Emil Barbulescu, un apropiat a lui Ion Dumitru), pastravaria Izvoarele Tatarului (Dragos Diaconescu, un apropiat a lui Adrian Nastase, inainte de ’89 fost director al societatii de comert “Argus”).
Nu in ultimul rand, s-au retrocedat ilegal si terenurile de la fabrica de apa plata “7 izvoare”, al carei proprietar este Anton Radulescu. Mai exact, 17 ha de rezervatie stiintifica, monument al naturii, strict protejat”. Anchetatorii spun ca o singura persoana, care nu a avut niciodata teren aici, a fost pusa in posesie pe mai multe amplasamente, depasind cele 10 ha, prevazute de lege. “Persoana a fost pusa in posesie pe toata suprafata fabricii, de la captarea izvorului, pe toata suprafata conductei de apa, pana la lacul fabricii. Dupa ce terenul a fost vandut de cateva ori a ajuns in proprietatea lui Radulescu”, spun sursele noastre. Anton Radulescu, fost consilier judetean PSD Dambovita, a fost acuzat de falimentarea “Tagrimpex Romcif” Fieni.
Jocul de-a taierile
De aranjamente au profitat si firme de exploatare forestiera aflate “in gratii”: au cumparat de la Dumitru si Preda zeci de hectare, cu 4 milioane lei hectarul. Dupa ce s-au vazut proprietare, firme precum “Vasirom”, “Diana” SA, “Prunus Forest”, “Romforest” SA au taiat copaci extrem de valorosi, de peste 100 de ani. “Lemnul a fost exportat in intregime. S-au ras suprafete imense din Ocnita, Gura Ocnita, Ludesi, Racari, Tatarani”, spun surse din DNA. Totul nu s-a oprit aici. Dupa ce au taiat zecile de hectare, firmele au vandut terenurile “chelite” chiar Directiei Silvice Targoviste, condusa de acelasi Costel Preda, pentru reimpadurire, cu 40 milioane lei ha. Asadar, societatile au cumparat hectarul de padure cu 4 milioane, l-au golit de copaci si l-au vandut cu 40 milioane lei. “Este o forma de evaziune fiscala, patronata de aceiasi Ion Dumitru si Costel Preda”, acuza DNA.
Dumitru, samsarul de paduri
Ion Dumitru, de pilda, a cumparat de la Venera Pantea si de la Emilia Calinet 1,2 ha in zona Scropoasa (lac Bolboci), pentru 10 milioane pe ha, de la Elena Radulescu (prin intermediar) 5,7 ha, tot cu 10 milioane/ha, de la Ion Ghita, in total 8, 7 ha la Viforata (Aninoasa), de la Paul Niculescu 10 ha pe platoul Bucegi, cu 75 milioane lei, din nou de la Elena Radulescu mai multe zeci de hectare cu 170 milioane lei.
Ion Dumitru si Costel Preda si-au vandut si cumparat intre ei paduri, luate prin amendamente ilegale in platoul Bucegi. De exemplu, Dumitru a cumparat de la Preda in aceeasi zi (12 iunie 2003) 5.000 mp cu 10 milioane lei, peste 30 ha cu 100 milioane lei si 7 ha cu 50 milioane lei. Tranzactiile s-au facut si in sens invers: Dumitru i-a vandut lui Preda in iunie 2003 mai multe ha de padure in Muntii Bucegi, iar Preda le-a dat mai departe lui Constantin Constantin (apropiat al deputatului PSD Ion Stan). Dumitru nu si-a uitat nici clientii politici de la “centru”: a cumparat de la diverse persoane puse in posesie ilegal peste 9 ha, cu 30 milioane lei, in localitatea Bucsanu si le-a vandut apoi lui Alexandru Bittner cu 180 de milioane lei.
Potrivit unor surse DNA, Costel Preda si-a vandut la inceputul anului 2006, cand a inceput ancheta penala, toate terenurile soferului sau, Gagiu Adrian. “Ion Dumitru a scapat si el de terenuri, vanzandu-le rudelor lui”, spun sursele citate. z
Raspunsuri evazive la acuzatii
Ion Dumitru, deputat PSD:
“Sunt total nevinovat!”
Deputatul PSD Ion Dumitru ne-a declarat ca este total nevinovat, sustinand ca si actuala comisie judeteana Dambovita “face mii de transferuri de terenuri”.
Victor Sanda, deputat PSD:
“Nu cred ca s-au facut ilegalitati”
Fostul prefect ne-a declarat ca a semnat zeci de mii de hartii, dar numai “dupa ce au fost facute verificari de catre juristi, de cei 24 de membri ai comisiei judetene de aplicare a legilor proprietatii”. “Nu cred ca s-au facut ilegalitati”, a mai adaugat Sanda.
Subprefectul Antonel Jijie, fost secretar al prefecturii, ne-a spus ca toate transferurile si amendamentele emise de comisia judeteana s-au facut pe baza Legii 400/2003, si nu pe baza Legilor 18/1991 si 1/2000. “Toate amendamentele au fost trecute prin comisia judeteana, exista procesele-verbale, dar au fost semnate, intr-adevar, de prefect, secretar si directorul de la Cadastru. Insa totul s-a facut legal, avem actele care acopera toate transferurile de terenuri, care au fost, recunosc, foarte multe.”
Costel Preda, pus deja sub acuzare de DNA Prahova, a refuzat sa vorbeasca cu noi.
Sursa: ancheteonline.ro
EU CRED CA SI ,,SFINXUL” ESTE AMESTECAT PRINTRE ACESTE RETROCEDARI CU CINTEC, GIRATE DE CATRE FOSTUL PRIM MINISTRU, ADRIAN NASTASE ??!!…
Asta este psd : o gasca , o banda de „cinstiti”.
iIATA ADEVARATA FATA, A CONDUCATORILOR NOSTRII , CE LE DAM VOTUL CU ATITA INCRDERE…. …
Nenorociți, ar trebui vânați precum mistreții, hăituiți puțin prin pădurile pe care le-au jecmănit, apoi executați și jupuiți…
angajati justitiari ca nu mai pot face fata cei existenti la cati politicieni hoti sunt in aceasta tara ….aceasta sa fie prioritatea presedintelui Iohannis !
Comentariile sunt închise.