Ion Cristoiu publică pe blogul său o scrisoare primită de la Răzvan Temeșan, fiul lui Răzvan Temeșan, director al Bancorex la ora prăbușirii. În ultima parte a scrisorii, Răzvan Temeșan spune că judecătorul Camelia Bogdan „este primul judecător care a sesizat organele de urmărire penală cu privire la “falsul proces”, respectiv cauza Silver Mountain-BCR” și consideră că excluderea sa din magistratură „constituie un element cheie, tocmai din cauză că țintele predilecte ale spălătorilor de bani prin metoda “falsului proces” sunt acele instanțe și acei magistrați care nu sunt urmăriți și protejați contrainformativ”, relatează stiripesurse.ro
„Camelia Bogdan este primul judecător, din câte am văzut în spațiul public, care a sesizat organele de urmărire penală cu privire la “falsul proces”, respectiv cauza Silver Mountain-BCR. Spălarea banilor prin intermediul instanțelor/ hotărârilor judecătorești a devenit un fenomen foarte urmărit în statele consolidate, de mai bine de 2 decenii. Dezvoltarea “falsului proces” de către spălătorii de bani a început să ia amploare odată cu reglementarea și transparența informațională a zonelor “paradis fiscal” bancar. Devine din ce în ce mai greu să se reușească spălarea banilor în jurisdicții reglementate, astfel că “hotărârea judecătorească-definitivă” devine un instrument foarte util în acest tip de operațiuni, reușind, prin corupție judiciară, să transfere valori obținute ilicit între beneficiari.
Consider că excluderea din magistratura a doamnei Camelia Bogdan, în măsura în care s-a întemeiat în realitate pe motive străine față de cele invocate succint în motivarea făcută publică de CSM, constituie un element cheie, tocmai din cauză că țintele predilecte ale spălătorilor de bani prin metoda “falsului proces” sunt acele instanțe și acei magistrați care nu sunt urmăriți și protejați contrainformativ, în general, în țările cu o dezvoltare “precară” a sistemului de justiție.”, scrie Răzvan Temeșan în scrisoarea publicată pe blogul personal al jurnalistului Ion Cristoiu.
Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis la începutul lunii februarie excluderea din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan.
„Admite acțiunea disciplinară exercitată de Inspecția Judiciară împotriva doamnei Camelia Bogdan — judecător în cadrul Curții de Apel București. În baza articolului 100 litera e) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, aplică doamnei Camelia Bogdan (…) sancțiunea disciplinară constând în excluderea din magistratură pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute de articolul 99 litera b) din același act normativ”, se arată în decizia Secției pentru judecători.
De asemenea, Secția a respins ca neîntemeiată cererea de despăgubiri formulată de Camelia Bogdan, dar și cea de intervenție accesorie formulată în interesul Cameliei Bogdan de către Asociația Forumului Judecătorilor din România, tot ca neîntemeiată.
În schimb, CSM a admis cererile de intervenție accesorie formulate în interesul reclamantei Inspecția Judiciară de către Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului — FACIAS și Grupul de Investigații Politice.
Judecătoarea Camelia Bogdan a contestat decizia la completul de cinci judecători al ÎCCJ.