Primul-canal-de-filme-romanesti--Autentic-Cinema-TV--a-primit-licenta-de-la-CNACea de-a doua dezbatere CNA pe tema derapajelor din televiziune a avut loc vineri la Palatul Parlamentului, unde au participat sefii posturilor de televiziune si realizatorii de emisiuni. In discursul reprezentantilor de la principalele televiziuni din tara, precum Radu Moraru, Adrian Ursu, Oana Stancu, Andreea Cretulescu sau Madalin Ionescu, s-a regasit acelasi mesaj: piata audiovizuala din Romania este suficient reglementata, dar legile existente trebuie aplicate de CNA, care sa dovedeasca forta aplicand sanctiuni.

Dezbaterea de vineri, de la Palatul Parlamentului, face parte din campania „Audiovizualul intre fictiune si realitate”, initiata de CNA, care are ca scop incheierea unui „parteneriat” cu televiziunile romanesti pentru „curatarea” audiovizualului.

Bucureşti-20130301-00200Printre punctele principale abordate in discutii s-a regasit si problema respectarii prevederilor CNA, referitor la legea „must-carry”, ce presupune ca toate televiziunile ce sunt incluse in acest pachet de catre CNA sa fie retransmise, obligatoriu, de catre toti operatorii de cablu. Aceasta problema a fost ridicata si de Radu Moraru, avand in vedere ca, in ceea ce priveste postul Nasul Tv, legea „must-carry” nu a fost respectata, desi este in vigoare. 

Aminitim cititorilor si telespectatorilor ca Nasul Tv a fost inclus de catre Consiliul National al Audiovizualului in pachetul „must-carry” si prin urmare este obligatoriu la retransmisie pentru toti operatorii de cablu din tara. Nerespectarea prevederilor  CNA reprezinta o incalcare a legii.

Oficialii CNA au pus la dispozitia telespectatorilor doua formulare prin care acestia pot sesiza nereguli despre posibilul conţinut neadecvat al unor programe audiovizuale sau despre societăţile de cablu.

Principalele declaratii de la dezbaterile CNA:

Claudiu Saftoiu, TVR:

Pentru mine e foarte important sa aflu mai mult de la principalii jucatori din televiziunea comerciala care ar fi tendintele anului.

In televiziunea publica lucrurile au inceput sa se urneasca. restructurarea a luat sfarsit la modul formal, urmeaza implementarea unor noi fluxuri de productie si financiare

Lucrul care a ramas, de buna calitate – calitatea jurnalismului de la televiziunea publica
Am trecut din iulie pana acum prin cateva campanii electorale in urma carora, in randul organismelor internationale, s-a constatat ca televiziunea publica a avut un comportament civilizat, nepartinitor

Nu cred ca exista presa proasta sau buna, ci doar jurnalisti buni si non-jurnalisti
Regulile meseriei sunt respectate la televiziunea publica.

Ce le mai oferim noi astazi telespectatorilor? In ceea ce ma priveste, cred ca azi varsta presei romanesti are cei 23 de ani de dupa revolutie. O presa tranzitorie catre una mai buna, iubita de telespectatori.
Presa ramane un reper pentru telespectatori. Nu inseamna ca avem o relatie univoca, ci una bilaterala

M-am intrebat intotdeauna de ce audientele foarte mari ale unor emisiuni se bazeaza pe un tip de relationare lipsita de responsabilitatea rezultatului final. Cine e de vina, cel care pune sare si piper sau cel care seara, obosit, asista la aceasta transfuzie de non-presa.

Radu Moraru, Nasul TV:

Cruduta se intoarce in televiziune dupa sase saptamani, iar mama lui Nutu Camataru se bate in direct cu mama lui Victor Ponta. E lumea paralela pe care televiziunile o construiesc si daca traiesti pe alta planeta crezi ca acolo e realitatea. Televiziunile au confiscat mintile oamenilor si au creat o lume paralela. Interesul public e o suma a intereselor patronilor de televiziune. Acestea difera cu mult de interesul public.

N-am vazut o dezbatere despre gafa erorii de cateva sute de milioane de euro.

Conditiile economice, proasta salarizare, datul afara a mii de jurnalisti a facut ca moderatorul care are rate la banci sa se alinieze fara niciun ordin.

Cauze si solutii pentru derapajul media nu o sa gasim pana nu trecem la aplicarea legii audiovizualului – aici trebuie si noi sa sprijinim CNA. Daca CNA nu are forta, legea nu e respectata

As propune sa fim cu totii mai atenti la panelul unde sunt introduse peoplemetere.
Economia a facut ca peoplemeterele sa intre in casele oamenilor nevoiasi (…) E o presiune si pe cei care fac acesti masuratori. (…) Nu vreau sa acuz compania de masurare, pentru ca toate care au fost s-au confruntat cu astfel de situatii.
Agentia care se ocupa de aceste lucruri sa se consulte cu operatorii de cablu, care toti au instrumente de masurare (…)

Vom constata ca nu toti suntem atat de voyeuri sau de cretini
Dialogul politic e in tandem si seamana cu emisiunile de tip pornografic pe care le promoveaza anumite televiziuni. Constatam ca se degradeaza societatea si multi oameni ajung sa se uite doar la televiziuni de nisa, iar acest lucru se vede si la alegeri, unde decid doar 3-4 milioane.

Nu cred ca e un pericol ca la noi televiziuni sunt confiscate de moguli penali, atat timp cat se bat intre ei
Cred ca va fi un pericol atunci cand toti penalii vor obtine acea unanimitate, acea desfiintare de institutii – ultima la care se umbla este ANI. Niste derbedei discuta cum sa se lucreze si la CNA. Forta sa desfiintati un post de televiziune care a incalcat legea ii face sa se gandeasca ca acest lucru s-ar putea intampla si cu jucaria lor

Trebuie discutii cu cei de la Kantar si ARMA (compania, respectiv asociatia care se ocupa cu masurarea audientelor – n.red) sa vedem daca nu cumva esantionul de peoplemetere nu poate fi imbunatatit. Pentru ca nu acesta (care reiese din datele de audienta – n.red.) este telespectatorul roman.

Sanda Nicola, Digi 24:

Pare a fi o sedinta de terapie psihologica de grup.
Cred ca ma calific sa vorbesc in numele colegilor din mai multe televiziuni.
Cred ca lucrurile au inceput sa o ia razna in momentul cand stirile au inceput sa concureze reality show-ul si la stiri a inceput sa apara aceasta modalitate de a dramatiza.

Problema pleaca de la ce-ti propui sa faci cu un program de stiri. Daca urmarim sa facem audiente ca la [edit] Vocea Romaniei sau Suleyman, suntem total razna. Nu te uiti la stiri sa te distrezi, ci sa-ti gestionezi mai bine viata.

 

Liviu Mihaiu, Radio Guerrilla:

Cred ca la aceasta dezbatere ar fi trebuit sa vina si patronii televiziunilor, nu doar angajatii
Televiziunea este una dintre principalele cauze ale degradarii societatii noastre.
Sa nu va mai aud ca dam asta pentru ca asta vrea publicul. E cea mai mare minciuna (…) Daca ii dai omului junk, junk mananca, junk ramane

Responsabilitatea se formeaza cu amenzi. Asa cum aruncatul tigarii pe jos se amendeaza, asa si aruncatul cu rahat trebuie amendat.

Dementa este alungatul dupa primul loc. Inseamna ca ai un auditoriu care nici macar nu se spala pe dinti. Cu ce te mandresti cand spui „am avut cea mai mare audienta aseara”?

Vreau o dictatura a CNA-ului. Eu care sunt un rebel si nu accept sa-mi ingradeasca vreun patron, fie el penal sau de la servicii, sa-mi ingradeasca realitatea de exprimare, eu vreau dictatura CNA.
Oana Stancu, Antena 3:

Cred ca trebuie ca interesul public sa fie aparat de ziarist si sa aiba o linie clara.
Membrii CNA pot constata ca oamenii vizati de atacuri vin la CNA si vor drepturi la replica, dar nu-i intreaba de ce
Masurile CNA sunt o ingradire a meseriei mele si a dreptului meu de a scoate la iveala
Mihai Tatulici, MoneyTV:

Am fost si la cealalta dezbatere si am venit si acum pentru ca am mai mult timp liber. Nu am un motiv profesional serios. M-am intrebat care este scopul acestor intalniri. Credeti ca este sa ne ziceti „sa nu spuneti ca nu v-am spus”

Modificarea legii audiovizualului este un demers care are un scop politic. Ce am vorbit pana acum este in legea audiovizualului, problema tine de aplicarea ei. E o problema a CNA.

OTV e numai o fateta a halului in care a ajuns presa audiovizuala.
Ce facem noi aici e discutia simandicoasa a unui sfert de masura. Si eu vreau, cum a spus Liviu Mihaiu, de mai multa severitate.

Daca dezbaterea asta ar avea o catime de descreierare, atunci n-am apuca sa aplicam actuala lege a audiovizualului (…) si sa cautam o alternativa la audiente.
Aceasta goana dupa audienta care se cheama astazi profesionalism e o tampenie
Andreea Cretulescu, Realitatea TV:

O componenta extrem de importanta pe acest traseu al feedbackului dintre audiovizual si telespectator cred ca tine si de maniera prin care sunt masurate audientele. Cred ca cea mai mare problema in momentul de fata este lipsa de transparenta in zona in care sunt masurate audientele. Anumite date care iti parvin si sunt in neconordanta cu ce au stabilit alte masuratori ar trebui sa nasca intrebari.
Cred ca si pentru zona de reglementare in audiovizual transparenta si legalitatea ar trebui sa fie cuvintele-cheie.
Corina Dragotescu, Romania TV:

Eu una nu sunt capabila sa mi dau seama singura care este interesul publicului meu. Eu pot sa ma bazez pe studii.

Suntem o cultura latina, romanii sunt oameni care vor sa reuseasca sa aiba bani mai multi decat ceilalti. Romanii au o cultura optimista si principiul lor de viata e ca te distrezi, sa iei viata mai usor ca sa poti trece peste problemele economice.

In ceea ce ne priveste, am mers spre publicul tanar, cu educatie, care arata ca este interesat de subiecte serioase ambalate intr un mod care sa fie facil. Este vorba de o educatie pe care nu o facem noi la televizor.
Adrian Ursu, Antena 3:

Adrian Vanghelie a spus ca soarta lui e hotarata de destin. In situatia aceasta suntem si noi
Felicit organizatorii pentru ideea foarte buna de a aduna oameni de la institutii de presa aflate pe pozitii adeseori ireconciliabile.

Doar sa nu fim la un priveghi. Pare a fi un nou priveghi. A murit mortul si pare ca suntem bocitoare
Nu cred ca trebuie sa ajungem la concluzia ca trebuie sa ne sinucidem in grup pentru ca e foarte rau
Ma doare foarte tare faptul ca au murit ziarele, produsele ziaristice de calitate. S-au dus. Respectau adesea interesul public. Si n-au rezistat. De ce oare?

Ma doare ca se face o confuzie grava intre presa si entertainment. Suntem judecati adesea cei care incercam sa facem jurnalism cat se mai poate face jurnalism in lumea asta. Suntem asimilati celorlalti facatori de show-uri de televiziune. Si atunci se pun suprareglementari in zona presei pentru ca in zona de entertainment se face nu stiu ce.

Declaratia din mapa (propusa pentru semnare de catre participanti – n.red.) e o declaratie despre nimic.
Daca institutiile publice ar fi si ele puse in vizorul CNA pentru a respecta reglementarile privind accesul la informatie, atunci da, puteam discuta

Copiii din aceasta generatie sunt mult mai legati sau in egala masura la Internet, asculta radiouri online care nu intra in subordinea CNA. (…) Daca noi suprareglementam – care inteleg ca e scopul acestei intalniri – e inutil. Avem lege, putem sa o aplicam. De ce sa o suprareglementam, cand in audiovizualul din Romania e deja suprareglementat? Hai sa facem ordine atat cat trebuie pe baza legii pe care o avem.
OTV a fost scos pentru amenzi, nu pentru felul cum a facut presa. Asa ca sa nu mai vorbim despre acest „suflu nou”
Claudiu Lucaci, TVR:

Cred ca e momentul ca si CNA sa se gandeasca la serviciul public de televiziune ca o alternativa la serviciile comerciale de media, in sensul ca Televiziunea romana nu e in competitie cu celelalte televiziuni, ci in competitie cu ea insasi.

Aceasta alternativa inseamna de fapt ca Televiziunea romana e un serviciu public de televiziune. Si va rog sa va intrebati ce ar fi daca RATB ar deschide trasee pe strada fiecaruia. E o exagerare, dar o fac pentru ca milioane de oameni au imaginea ca televiziunea publica e a noastra, a fiecaruia dintre noi.

Cam greu sa te descurci ca angajat al Televiziunii publice cand ti se spune ca tu trebuie sa te supui fiecarui cetatean care spune ce vrea sa vada la Televiziunea publica

S-a discutat despre Eurovision saptamana trecuta. Sigur, nu e un produs comercial la standardele zilelor noastre. Da, de acord. Dar nu inseamna ca Televiziunea romana nu are posibilitatea sa faca asa ceva. poate nu are bani.
TVR ca alternativa la media comerciala (ca institutie care nu intra in batalia comerciala, adica pentru audienta si bani de publicitate – n.red) ar fi o propunere pe care o fac CNA-ului
Madalin Ionescu, Kanal D:

Exista clar televiziuni care au depasit demult orice limita a normalitatii. Am senzatia ca sunt facute de personaje cu probleme sexuale grave si care in pauzele emisiunilor cu acele fatuci se masturbeaza

Acel produs e perceput ca fiind eretic. Mondenul da foarte mult de cap, entertainment-ul a inceput sa aiba multe nuante freaky. Dar nu inseamna ca aceste genuri trebuie sufocate.
Unele productii ar trebui mutate dupa miezul noptii. Dar hai sa nu fim mult prea duri intr-o tara cu democratie de carton.

La Kanal D, post cu structura mondena, exista o intentie si chiar o interdictie a managementului ca emisiunile sa contina subiecte sexuale. De cateva luni nu am avut subiect cu conotatii sexuale.

Exista un public care, satul de aceleasi chestii sexuale si jocuri erotice, falsuri cum spunem noi, s-au reorientat spre povesti.
Nu trebuie sa bagi in aceeasi oala pe toata lumea.
Alexandru Sassu:

E evident ca piata media e supusa unei agresiuni foarte puternice cauzate de lipsa banilor. Daca vrem sa discutam de televiziune, trebuie sa discutam despre bani. Toata lumea e supusa acestui deziderat sa devii rentabil, intr-o forma sau alta. 300 si ceva de milioane de euro se impart la cateva sute de televiziuni. Cateva televiziuni, 15-20, iau 99% din bani.

Restul din ce traiesc?
Cei care lupta pentru audienta nu trebuie acuzati.

Cred ca legea ar trebui schimbata. Ea e veche si n-are legatura cu ce s-a intamplat in ultimii 20 de ani. Ce s-a schimbat s-a schimbat in zona CNA-ului, dar prea putin in ceea ce face CNA in relatie cu piata care a evoluat.

Exista o generatie care nu stie ce e televizorul si nici nu o intereseaza, e numai pe Internet. Piata va cadea in continuare. Vine o generatie care a schimbat totalmente obisnuinta de consum, nu mai inghite programe asa cum vreti sa-i dati.
Cred ca trebuie sa pornim de la astfel de lucruri ca sa ajungem la idei privind reglementarea. Sunt probleme care privesc pe toata lumea – cei care transporta semnalul, must carry-ul, protectie impotriva acestei presiuni in ceea ce priveste banii. Dar atata vreme cat exista aceasta presiune, nu se poate face nimic indiferent de cate sanctiuni am da.
Christian Mititelu, CNA:

Avem sase posturi de stiri si din cauza concurentei iata ca nu numai ca se dau non-stiri, ci si stiri false.

Toata lumea vorbeste de presiuni comerciale, ca si cand nu au existat si pana acum. Evident ca exista si ca vor disparea de pe piata o parte dintre actori, cum s-a intamplat si in industria masinilor.

Nu cred ca s-a retinut suficient motivul pentru care au disparut ziarele. Nu au disparut doar din cauza presiunii comerciale, ci si ca nu prea aveai ce sa citesti in ele.
Dar exista si lucruri de calitate.

Acest business al televiziunilor se bazeaza pe un teren concesionat de CNA, pe baza unor legi, dar concesionat cu multa usurinta (exemple: licentierea OTV si cea a Romania TV)

Poate ar trebui sa organizati si dumneavoastra (televiziunile – n.red.) o dezbatere pentru a ne putea exprima si noi (…) Ar fi o ocazie si pentru dumneavoastra sa aveti invitati mai putin previzibili, permanenti si aducatori de rating.
Televiziunea nu poate crea eruditi, dar poate ajuta un public sa gandeasca