La doar un an distanță de la dezastrul de la mina de aur și cupru Mount Polley din Canada, un alt accident devastator a avut loc în America de Nord, de data aceasta în statul Colorado. Tragedia a fost cauzată de o intervenție greșită a Agenției pentru Protecția Mediului (AEP) din SUA, care încerca să stopeze scurgerile toxice de la o mină de aur a cărei activitate a fost oprită cu aproape o sută de ani în urmă.
Guvernatorul statului Colorado a decretat ieri (luni) stare de urgență și a dispus primele măsuri de diminuare a efectelor, dar opinia publică este extrem de iritată de faptul că EPA a încercat să ascundă dimensiunile dezastrului (produs săptămâna trecută, miercuri), raportând o scurgere de aproape trei ori mai mică decât se dovedește a fi în realitate.
După cum se poate observa și din fografii și imaginile filmate, râul Animas este, practic distrus. Orașul Durango, cu o populație de 17.000 de locuitori, riscă să rămână fără rezerve de apă, alte 1.000 de surse de apă potabilă (puțuri și fântâni) riscând să fie contaminate. De asemenea, mai multe orașe din statul New Mexico, de pe marginea râului San Juan (în care se varsă râul Animas), sunt amenințate.
Conform EPA, deversarea a avut loc atunci când una dintre echipele sale a folosit utilaje grele pentru a intra în mina Gold King. În loc să intre în mină și să înceapă procesul de pompare și tratare a apei contaminate (conform planului inițial), echipa a provocat deversarea a peste 3 milioane de galoane (peste 11 milioane de litri) de apă contaminată cu metale grele, în special fier, zinc, cupru, arsenic și multe altele.
Conform primelor probe prelevate de EPA după deversare nivelul de plumb, arsenic, beriliu, cadmiu și mercur este mult peste nivelul acceptabil. Una dintre probele de mercur a fost de aproape 10 ori mai mare decât nivelurile acceptate de EPA. Probele de beriliu și cadmiu au fost de 33 ori mai mari, iar unul din nivelurile de arsenic a fost cu mai mult de 800 de ori mai mare. Expunerea la niveluri ridicate ale acestor metale pot provoca o serie de probleme de sănătate, de la cancer la boli de rinichi și probleme de dezvoltare la copii.
“Acesta este un dezastru real”, a declarat Max Costa, presedintele Departamentului de Medicină de Mediu de la New York University School of Medicine. “Aceste niveluri sunt șocante”, a spus acesta. Atât ecosistemul râului Animas este grav afectat, cât și o parte a afacerilor dezvoltate pe marginea lui (turismul bazat pe rafting, dar și alte industrii) sunt în pragul falimentului. Efectele reale ale dezastrului vor fi cunoscute însă, doar în timp.
Mina Gold King a fost exploatată între anii 1890 și 1920, după care a fost abandonată. Ani la rând, din fosta mină se scurgeau însă ape toxice, între 50 și 250 de galoane/minut. Intervenția EPA avea ca scop inițial stoparea acestor scurgeri. Procedeele inadecvate, în forță, au produs însă dezastrul. Aviz celor care cred că riscurile care rămân în urma unei mine de aur pot fi controlate în timp: accidentul s-a produs la aproape 100 de ani de la stoparea extracției și, evident, săptămâna trecută, EPA a folosit ”cele mai înalte tehnologii disponibile” pentru intervenție.
Mihai Goțiu
VIDEO 2:
Nu vrem extracții de aur/minerale pe bază de cianuri. Există la noi, în România specialiști care au brevetate metode ecologice, rentabile și realizabile cu capital autohton
Exact ca la Rosia Montana. Se vede cum s-a spart digul. Iar Abrudenii sunt spalati pe creier pentru ca nu vad nici un protest energic din partea lor. Dati-le filmuletul cu traducere de trei ori pe zi doar doar s-or trezi la realitate. Pana nu va fi ingropat in cianura acest oras, companiei canadiene trebuie sa i se dea pasaportul urgent si fara comentarii. Sa faca asemenea proiecte in tara lor.
Comentariile sunt închise.