o-MUSLIM-WOMEN-facebook-900x444COMENTARIU DEUTSCHE WELLE de Nalan Sipar

Ceea ce s-a întâmplat în noaptea de Revelion la Köln le este cunoscut multor femei musulmane, de acasă. Problema este evidentă și începe cu mutilarea genitală.

„Trebuie să ieși afară”, îmi spune imamul, cu câteva minute înainte de a-i cununa pe prietena mea și viitorul ei soț după tradiția islamică. „Nu“, îi răspund eu. „Rămân aici“. Așteptăm să vină martorul, care rămăsese blocat undeva în traficul haotic din Istanbul. Dar pentru că imamul trebuie să se grăbească la următoarea cununie, suntem nevoiți să facem rost rapid de un alt martor.

La întrebarea mea, dacă nu pot să fiu eu martorul, imamul îmi răspunde cu o privire acuzatoare. Într-un final, fiul de 18 ani al unui vecin, care nu o cunoaște nici pe prietena mea și nici pe viitorul ei soț, este obligat să intre în acest rol. Dar nu contează. Principalul lucru este că s-a găsit un bărbat pe postul de martor. Cuvântul lui contează. Al meu, nu.

Total absurd? Foarte normal!

Disprețul pe care l-am trăit în acea zi, în calitate de femeie, începe în Turcia încă din copilărie. Pentru că în timp ce tăierea împrejur la băieți este văzută ca un prim pas al maturizării, fetele primesc în prima zi a ciclului menstrual o palmă „ simbolică“ de la mamele lor.

Mesajul este: „De astăzi ești femeie și trebuie să te comporți cum se cuvine!“ Mama acționează conform unei zicale bine-cunoscute: „Cine nu își bate fata, ia bătaie de la viață“. În traducere: părinții sunt vinovați dacă fata nu li se supune.

Acest dispreț față de femeie în societățile islamice este exact opusul egalității între sexe, descris în Declarația Drepturilor Omului sau în Constituția germană. Pentru că femeia trebuie întâi să se supună tatălui, apoi soțului și să aplece capul o viață întreagă în fața societății.

Imaginea femeii slabe în mentalul colectiv și puterea demonstrată a bărbatului îl determină pe acesta din urmă să facă tot ce vrea el cu femeia. Mulți dintre infractorii de la Köln din noaptea de Revelion au acest fundal psihologic. Nu are nicio importanță din ce țară vin și cât timp sau cu ce statut se află în Germania. Central este să discutăm în viitor despre aceste influențe, pentru a tăia răul de la rădăcină.

Femeile trebuie să vorbească

Problema o cunosc cel mai bine femeile care pun la îndoială și critică rolul atribuit lor în societățile musulmane. Femei, pentru care abuzurile de la Köln nu sunt o noutate. Le este cunoscut acest comportament din Piața Taksim din Istanbul, sau din Piața Tahrir din Cairo. Femei care nu tac, atunci când vine vorba despre rolurile lor în societate.

Mai exact: fiecare om are dreptul la o viață liniștită. Nu este vorba despre apărarea în fața imigranților din țările islamice. Sigur că oamenii care fug din fața războiului merită solidaritatea și sprijinul nostru, mai ales familiile și femeile cu copii. Acești copii nu au nicio vină și este de datoria noastră să-i ajutăm.

Să spunem lucrurilor pe nume

Există totuși probleme, pe care nu avem voie să le trecem cu vederea. Și pentru că în istoria migrației nu ne-am mai confruntat cu o asemenea situație, nu are cine să ne sfătuiască asupra riscurilor și a efectelor secundare. Dar trebuie să ne ferim de a vedea lumea în alb și negru. Lucrurile sunt complicate și toți suntem individual diferiți.

Noaptea de Revelion de la Köln a clarificat un lucru: trebuie să spunem lucrurilor pe nume, mai mult ca niciodată. Și asta fără să ne acuzăm reciproc de islamofobie sau rasism. Trebuie să luăm în serios grijile și temerile tuturor oamenilor. Este absolut necesar, dacă nu vrem să punem în pericol moștenirea Iluminismului, de fructele căruia avem parte zilnic în Europa.

sursa: flux24.ro