gadea-ciolos

Emisiunea Sinteza Zilei de marți seara la care a participat premierul Dacian Cioloș a creat valuri de opinie ce criticau mai mult sau mai puțin dezbaterea din cadrul emisiunii sau răspunsurile date de premier, conform b1.ro

Deutsche Welle a publicat un articol în care analizează și critică politica editorială a emisiunii Sinteza Zilei.

Autorul articolului cataloghează prestația premierului în cadrul emisiunii moderate de Mihai Gâdea drept ”marțea neagră a Antenei 3” și îi descrie pe jurnaliștii postului drept „profeţii minciunii şi urii de pe sticlele lui Dan Voiculescu”, iar pe telespectatorii emisiunii „victimele ale maşinăriei de maculat, manipulat şi linşat al Antenei 3”.

Pe de altă parte, jurnalistul consideră că prin felul în care s-a prezentat în platoul Antenei 3, Dacian Cioloș ”a coborât la luptă, în arenă (…) s-a umplut de noroi, (…)  dar a ieşit mai alb ca neaua”.

Dacă postul Antena 3 este descris ca „o maşinărie de agitprop învăţată la rele”, premierul Dacian Cioloș este prezentat ca „ţinta celor mai imunde atacuri”, care deși s-a coborât în „mocirlă” a avut o prestație „benefică intereselor românești”.

”Marţi, superstiţioasa Antenă a dat de bucluc. De-un mare ghinion. (…) Cioloş a coborât la luptă, în arenă. S-a uns cu nămol, s-a umplut de noroi, s-a bălăcărit în troacă, s-a vânzolit în mlaştină. Paradoxal, a ieşit din ea mai alb ca neaua. Asta, când nu mai nădăjduiam să descopăr mâini curate în murdarul joc politic românesc.

Dar lecţia pe care, generos, ne-a predat-o  „fiul lui Soros”, în marţea sa albă din mocirla Antenei 3, nu i-a pus la punct exemplar doar pe profeţii minciunii şi urii de pe sticlele lui Dan Voiculescu, gen Badea, Gâdea şi compania. Ci pe noi toţi. (…) Ce ne-a învăţat Cioloş? Simplu. Că îşi iubeşte ţara fără mofturi. Şi-anume toată, fără distincţie şi fără segregarea „p..limii” de deştepţi. Le recomand românilor care-şi iubesc ţara să facă la fel. Şi să acţioneze în consecinţă. Pentru că, deşi a escaladat din puteri proprii cele mai înalte poziţii ale ierarhiei statului român şi ale Uniunii Europene, acest premier, fost comisar al Comunităţii, e nu doar un demnitar. E, mai ales, un om. Unul lucid. Şi cu majusculă.

Fiindcă dispune de rarisima putere de a nu dispreţui nici avangarda când face prostii şi nici pe ultimii, pe dezavantajaţi. De a nu privi de sus nici plebea, dar nici pe aceia care n-au bunul simţ de a trece peste animozităţi, doar până la un punct fireşti, spre a alege fără ifose partidele care-i susţin programul de consolidare a economiei şi democraţiei româneşti. Ne-a învăţat că şi de dragul unui segment social mizer e-n stare să-şi asume încercarea cea mai grea prin care poate trece un premier: testul expunerii la oprobriul intelectualilor publici poate cei mai stimaţi ai naţiunii sale. Somat (la GDS) să explice de ce acceptă să se păteze în atelierul de împroşcat noroi, în care au pătimit victimele numeroase ale maşinăriei  de maculat, manipulat şi linşat al Antenei 3, Cioloş n-a ezitat să facă două lucuri. Să se lase, calm, luat la refec din toate părţile. Şi să lămurească, inteligibil pentru toţi, de ce e obligat s-o facă”, se arată în articolul citat.

Autorul textului mai afirmă că, după părerea sa, Dacian Cioloș dă dovadă de ”o smerenie autentică etalată fără fandoseli”.

”Acceptă să se lase pătat. Întru informarea oricui, inclusiv a unor semianalfabeţi, intelectuali extremişti, ori asistaţi cu sau fără dizabilităţi, admite interacţiunea cu agitatori a căror vecinătate le pare multora, nu fără oarece temei, insuportabilă. Nu-mi amintesc, scrutând adânc istoria României, o modestie asemenea. O smerenie autentică etalată fără fandoseli de vreun şef de guvern de competenţa lui Cioloş.

Mă bucur însă că mi s-a dat, graţie premierului român, prilejul de a asista marţi la un ceas astral al istoriei politice româneşti”, conchide autorul articolului.