Intre 400.000 si 500.000 de migranti se afla in prezent in zona granitei dintre Turcia si Bulgaria, de partea turca a frontierei.
Acestia ar putea incerca sa patrunda pe teritoriul bulgar pe una dintre posibilele rute alternative pe care migrantii ce doresc sa ajunga in vestul Europei le-ar putea incerca dupa ce ruta balcanica a fost inchisa, a anuntat ministrul austriac al apararii, Peter Doskozil, intr-un interviu acordat publicatiei germane Die Welt si preluat miercuri de Deutsche Welle, noteaza stirileprotv.ro.
Oficialul austriac a insistat ca traficantii ar putea profita de inchiderea rutei balcanice pentru a conduce migrantii pe alte trasee, insa el considera ca ruta balcanica “trebuie sa ramana inchisa” si a laudat Macedonia pentru efortul de a opri migrantii la granita cu Grecia.
Prin securizarea acestei frontiere, guvernul de la Skopje a facut “o munca enorma pentru intreaga Uniune Europeana”, a apreciat Peter Doskozil. In consecinta, “noi, adica UE, nu trebuie sa abandonam tarile care isi asuma pentru noi sarcina importanta de asigurare a securitatii la granite”, a adaugat el, anuntand mai departe ca Austria va oferi autoritatilor macedonene sprijin concret cu echipamente destinate securizarii frontierei, cum ar fi dispozitivele de supraveghere nocturna.
Incepand de miercurea trecuta, ruta balcanica pe care obisnuiau sa ajunga in vestul Europei migrantii veniti mai ales din Orientul Mijlociu a fost inchisa in urma deciziei comune luate de tarile aflate pe acest traseu. Prin urmare, in prezent circa 40.000 de migranti sunt blocati pe teritoriul Greciei, dintre care aproximativ 14.000 stau in conditii mizere in tabara Idomeini, la frontiera greco-macedoneana.
Presa rusă a avetizat ca in conditiile inchiderii rutei balcanice, prin Grecia si Macedonia, fluxul de migranti va fi deviat pe ruta alternativa, prin Romania.