Una din dificultatile politice ale apropierii de UE si Romania consta in faptul ca populatia de origine romana din Republica Moldova are legaturi stranse cu Moscova pe linie confesionala.
Cu doi ani in urma, comentariile ironice din presa rusa obligasera Patriarhia de la Moscova sa admita ca a falsificat o fotografie a Patriarhului Kiril. Inaltul ierarh aparuse intr-una din imaginile publicate pe site-ul oficial cu un ceas care parea sa fie un Breguet, modelul Le Réveil du Tsar, care costa in jur de 25.000 de euro. Cineva retusase fotografia facand sa dispara ceasul de la mana, dar a uitat sa stearga reflexul ceasului din oglinda mesei lacuite. In cele din urma, Patriarhia rusa a recunoscut falsul si a restaurat imaginea initiala, anuntand ca vinovatul va fi aspru pedepsit.
Anecdota este insa revelatoare pentru felul in care puterea ruseasca continua sa se manifeste in fostele republici sovietice. In Republica Moldova, puterea Moscovei a fost abolita, dar reflexul ei a continuat sa existe. Oricat de independente in intentiile lor initiale, guvernele de la Chisinau pareau sa tina seama de ceva invizibil si imperios. Mecanismele acestei puteri nevazute nu sunt misterioase, dar s-a remarcat mai putin ca ele se sprijina nu doar pe parghii materiale, ci si de alta natura. Astfel, chiar daca majoritatea populatiei din fosta republica sovietica este de origine romaneasca (moldoveneasca), doua treimi din crestinii ortodocsi apartin de Mitropolia Chisinaului, subordonata Patriarhiei Moscovei, aproximativ un sfert (23%) s-au alaturat in ultimile decenii Mitropoliei Basarabiei, care tine de Patriarhia Romana si alti 7% tin direct de Biserica Ortodoxa Rusa. E vorba de peste 90% din populatia Republicii Moldova.
Clerul ortodox este in marea lui majoritate legat de Rusia prin fire directe, care ar putea dobandi o noua putere, pe fondul unei traditionale gandiri antioccidentale. Spre deosebire de lumea catolica, crestinismul rasaritean s-a pliat pe conjuncturile politice nationale, creand divizari puternice, dupa liniile geopolitice cunoscute. Dar dificultatea politica a situatiei din Republica Moldova consta in faptul ca populatia de origine romana este divizata ea insasi dupa aceasta linie, cea mai mare parte fiind afiliata la Rasarit. Reflexul puterii rusesti aparent disparute se vede nu doar in dependenta energetica, ci si in oglinda confesionala.
Iata de ce diplomatia romana nu are cu adevarat interesul sa agite peste masura romanismul dincolo de Prut, caci ar putea provoca o reactie de crispare din partea moldovenilor care tin de Patriarhia Moscovei. Romania trebuie sa se prezinte ca o putere prietenoasa si mai ales dezinteresata, una capabila sa indrume societatea moldoveneasca pe drumul catre UE, dar fara sa manifeste nerabdarea lacoma de a ”anexa” Basarabia.
A combate reflexia puterii Moscovei este uneori mai dificil decat a combate puterea ei materiala, caci pretinde multa rabdare si mijloace mult mai subtile. Uniunea Europeana si Romania, daca isi tin promisiunile, ar putea sustine Moldova sa traverseze o criza a energiei, dar toate acestea, inclusiv eliminarea vizelor, nu-i vor ajuta cu nimic pe aceia care s-ar simti alienati intr-o lume noua.
Uneori entuziasmul integrationist este naiv, caci nu tine seama de faptul ca o lume intreaga a disparut in materialitatea ei imediata, dar ca imaginea ei continua sa se vada si nu poate fi abolita cu aceeasi usurinta.
Analiza publicata de Deutsch Welle
Lasati ortodoxia in pace! Romanii basarabeni au fost ortodocsi pe cand „Rusia nici nu se magiesa cu noi”, ca sa il citez pe Eminescu. Nu mai bagati cifre si exemple de 2 bani ca sa va sustineti linia antiortodoxie si s-ai gonflati pe catolici, printr-o comparatie inutila. „Reactie de crispare din partea moldovenilor”? „nerabdarea lacoma”? Romania nu poate fi dezinteresata de Basarabia, deoarce lacomia URSS a smuls aceasta parte din trupul tarii, nu ivers!
Comentariile sunt închise.