Giganţii, oamenii cu statură uriaşă, sunt prezenţi în mitologia fiecărui popor. Aceşti humanoizi au aprins imaginaţia oamenilor de-a lungul secolelor şi continuă să fie prezentaţi şi astăzi ca o realitate ascunsă a unei lumi de mult apuse. Oamenii de ştiinţă sunt însă sceptici, potrivit lolwot.com, citat de omofon.com
Din cele mai vechi timpuri mitologia diferitelor popoare a lăsat mărturii privind existenţa unor oameni cu o statură impresionată şi de 10 ori mai înalţi decât un om obişnuit. Erau numiţi giganţi sau uriaşi. Numele lor sunt păstrate, inclusiv în Vechiul Testament. Cei mai cunoscuţi sunt Anakim, Gog şi Magog, Goliath, Nephilim sau Nimrod. Totodată uriaşi cunoscuţi sunt prezenţi în cultura veche celtică şi sunt cunoscuţi drept Cormoran, Corb sau Eriu.
Mitologia greacă la rândul său este plină de giganţi. Sute de uriaşi sunt consemnaţi, dintre care poate cei mai cunoscuţi sunt ciclopii Polyphem şi Epimetheus. Mitologia hindusă dar şi cea nordică sau amerindiană îşi are şi ea uriaşii săi. Însă, în majoritatea cazurilor uriaşii au fost o pacoste pentru umanitate, întrucât ei atacau satele și terorizau comunităţile.
Cert este că și acum, în secolul XXI, epopeea giganţilor încă stârneşte controverse. Mai jos puteți vedea câteva descoperiri care atestă faptul că uriașii au existat.
Oase uriașe – Lacul Delavan, Wisconsin
În data de 4 mai 1912 în apropiere de Lacul Delavan, Wisconsin (SUA) au fost gărite rămășițele a 18 giganți. Mărimea giganţilor varia între 2,3 metri şi 3 metri. Extrem de rar se mai găsesc şi oameni care ating înăţimea de 2,3 metri (cel mai înalt om cunoscut vreodată a fost Robert Wadlow, care a avut 2,72 metri), dar oameni de 3 metri nu s-a cunoscut în istorie. Capetele lor erau cu adevărat uriaşe. Aveau de obicei două rânduri de dinţi, dar şi 6 degete la mâini şi la picioare. Dinţii din faţă erau molari obişnuiţi, dar capetele aveau o formă alungită.
Giganții din Valea Morții (Statele Unite)
Dincolo de Ocean, autoritățile au așternut tăcerea asupra descoperirii secolului, cum o denumise presa din 1947. În Deșertul Colorado, în legendara Vale a Morții, s-a descoperit un complex de 32 de peșteri ce se întind pe o suprafață de 180 de mile în care s-au găsit schelete umane ce depășesc 2,50 metri înălțime. Dr. Bruce Russell a fost primul cercetator care a rupt tăcerea și a vorbit despre acest mister. Pe lângă uriași, s-au descoperit și rămășițele unor specii dispărute, dinozauri, tigri preistorici, elefanți imperiali.
Scheletul unui uriaș descoperit la Varna, Bulgaria
Pe malul de est al Mării Negre, la Varna, în Bulgaria vecină, oraş fondat în secolul al 7-lea î.e.n. de către comercianţii greci sub numele de Odessos, recent s-a găsit un schelet uriaș, îngropat lângă ruinele zidului orașului antic. Se estimează că omul uriaș a trăit și a murit în timpul secolului 5 î.e.n.
Poziția scheletului indică în mod clar că a fost îngropat, conform unui ritual. Mâinile au fost plasate pe talie, iar capul este aliniat cu Estul.
Rămășițe umane gigant descoperite în adâncurile râul Colorado
În anul 1909 exploratorul G.E. Kinkaid a descoperit în adâncurile râului Colorado un tunel de aproximativ 1.6 km în subteran, în interiorul căruia se aflau mumi gigant (acoperite cu giulgiuri întunecate) de 2.7 metri.
Giganții din Munții Caucaz
În vara anului 2011, a fost făcută o descoperire senzațională în Georgia, în munţii Caucaz. Dr.Abesalom Vekua, director al Institutului de Paleobiologie a Georgiei, a declarat următoarele: “Fiţi atenţi la osul coapsei, aceasta diferă de oasele omului modern, atât la dimensiuni, cât şi la grosime. Craniul este, de asemenea, mult mai mare. Acești oameni au trăit și au evoluat în izolare de restul civilizației, și, prin urmare, au crescut diferit. În literatura de specialitate, aceştia sunt menționaţi ca uriași, dar documentele care să ateste această ipoteză nu există încă.” O legendă veche vorbeşte despre vechii giganţi din Georgia, care au trăit acum 25.000 de ani în Munţii Caucaz.
Giganții de la Nucet
Cea mai uimitoare descoperire din România, necropola de uriași de la Argedava – Popești-Novaci, este și cea mai tăinuită. Este vorba de scheletele a 80 de uriași ( apreciați de localnici ca având o înălțime de peste 5 metri) deshumate la Nucet, de la Necropola Zeilor, din vestul cetății. Necropola a fost pomenită pentru prima oară în 2003, la Congresul III de Dacologie, de către profesorul de istorie și filosofie Gheorghe Bardan Raine și cercetătorul Gheorghe Șerbana. O probă accesibilă a acestor descoperiri este doar caseta video înregistrată la congres.