Collage of human head, molecules and various abstract elements on the subject of modern science, chemistry, physics, human and artificial minds

Creierul uman are capacitatea de rămâne activ şi după 10 minute după decesul clinic, activitatea cerebrală fiind similară somnului profund, au descoperit cercetătorii canadieni care au studiat activitatea cerebrală la mai mulţi pacienţii decedaţi, potrivit rezultatelor unui studiu recent, citate de gandul.info

Descoperirea aduce o mare schimbare faţă de perspectiva anterioară a cercetătorilor, bazată pe un studiu cu şoareci decapitaţi, care au observat un val intens de activitate după ce au murit. Noile descoperiri, relatate într-un studiu publicat de cercetătorii Universităţii de Vest din Ontario, indică că pentru oameni, activitatea cerebrală este mult mai complicată.

Studiul s-a bazat pe cazurile a patru pacienţi bolnavi în fază terminală care fuseseră deconectaţi de la aparatele secţiei de terapie intensivă dintr-un spital din Ontario. Oamenii de ştiinţă au descoperit că fiecare pacient avea diferite nivele de actvitate cerebrală la momentul de dinainte şi după moarte. De exemplu, unii au încetat să mai gândească chiar înainte de a muri.

În mod misterios, în cazul unui pacient s-a înregistrat un nivel de activitate cerebrală atât înainte de a muri, cât şi după deces. Timpul activităţii cerebrale după ce medicii au constatat decesul a fost de 10 minute şi 38 de secunde, potrivit studiului.

Deşi este deocamdată doar un caz înregistrat de medici, acesta sugerează necesitatea cercetării activităţii creierului după ce o persoană moare, luând în considerare şi etica privind donarea de organe.

Studiul mai sugerează că creşterea bruscă a activităţii cerebrale înainte de moarte poate fi o avertizare că decesul este aproape, mai spun medicii care au condus cercetarea.