Echipele internaționale de cercetători au anunțat joi prima detectare directa a undelor gravitaționale, un avans major spre misterele universului, scrie AFP. Descoperirea, reușită după multe decenii de eforturi, confirmă o predicție importantă a teoriei relativității generale enunțată de Albert Einstein în 1915, informeaza b1.ro.
„Acest avans marchează nașterea unui noi domeniu al astrofizicii, total nou, comparabil cu momentul în care Galilei și-a îndreptat pentru prima oară telescopul spre cer”, în secolul al XVII-lea, a afirmat France Cordova, directoarea Fundației naționale americane pentru științe (National Science Foundation), care finanțează laboratorul Ligo.
Cele doua instrumente ale observatorului Ligo (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory), care masoara fiecare patru kilometri au detectat undele gravitaționale pe 14 septembrie 2015. Aceste prezentări apar în contextul zvonurilor care circulă de mai multe saptamani în lumea științei potrivit cărora echipele de la LIGO au detectat aceste unde direct, pentru prima oară.
Undele gravitaționale sunt provocate de perturbările produse de rețeaua spațiu-timp sub efectul deplasării unui obiect cu masă mare, precum găurile negre.
Această teorie dezvoltată de Einstein ar putea să se prezinte ca undele formate de o piatră aruncată într-o apă sau ca deformarea suferită de o plasă sub greutatea unui obiect, în acest caz plasa fiind spațiu-timpul.
Fizicienii au stabilit că undele gravitaționale detectate în septembrie s-au născut în perioada ultimei fracțiuni de secundă înainte de fuziunea a două găuri negre, misterioasele obiecte celeste care rezultă din prăbușirea gravitațională a stelelor masive.
Posibilitatea unei coliziuni între astfel de obiecte cerești a fost prezisă de Einstein, dar acest fenomen nu fusese niciodată observat.
Potrivit teoriei relativității generale, un cuplu de gauri negre care orbiteaza in jurul celeilalte pierde energie, producand unde gravitationale. Sunt undele care au fost detectate in 14 septembrie 2015 la ora 16,51 GMT.
Analiza datelor a permis sa se determine ca cele doua gauri negre au fuzionat in urma ca 1,3 miliarde de ani. Erau de 29 si, respectiv, de 36 de ori mai masive decat Soarele.
Compararea timpului de sosire a undelor gravitationale in cele doua detectoare Ligo si studiul caracteristicilor semnalelor masurate au confirmat detectarea.
Fizicianul englez Stephen Hawking, teoretician al originii universului și unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani a postat un mesaj de felicitare pa pagina sa de Facebook.
„Aceste observații experimentale sunt în concordanță cu munca mea teoretic, cu găurile negre în anii 1970. Ca un fizician, am petrecut viața contribuind la înțelegerea universului. Este palpitant pentru a vedea predicțiile pe care le-am făcut peste 40 de ani în urmă, cum ar fi gaura neagră, dar și teoremele unicității pe care le-am observat în timpul vieții mele”, a spus fizicianul englez Stephen Hawking.
Și fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg a salutat descoperirea făcută de fizicieni
“Oamenii de știință tocmai au confirmat detectarea undelor gravitaționale. Aceasta este una dintre cele mai mari descoperiri ale științei moderne”, a spus Mark Zuckerberg pe pagina sa de Facebook.