Deputaţii ruşi au propus, în cadrul unei întâlniri, recunoaşterea independenţei Transnistriei, urmând apoi a lua în considerare alipirea acesteia la Federaţia Rusă. Deputatul Roman Hudeakov a declarat: „Având în vedere că dupa ultimul referendum, 97% din cetăţenii din regiune au votat pentru unificarea cu Rusia şi ţinând cont de politica împotriva Rusiei care este în Republica Moldova, nu merită oare în sfârşit să recunoaştem Transnistria şi să urmărim în timp o integrare a regiunii în Federaţa Rusă?”. 

Datorită presiunilor Rusiei, reprezentaţii Uniunii Europene nu neagă posibilitatea împlinirii dorinţei deputaţilor de la Moscova. Vcepreşedintele Adunării Parlamentare Euronest, Jacek Saryusz Wolski, a spus următoarele: „Din păcate, spre adâncul meu regret, presiunile continuă şi tare mi-e teamă că o „anexare” a Transnistriei nu este imposibilă”.

Vladimir Socor, analist politic în cadrul Jamestown Foundation, susţine că Rusia trebuie recunoscută ca parte a conflictului din Transnistria, declarând: „Participanţii la negocieri se prefac că Rusia nu are nicio legătură. O astfel de tactică nu va avea succes. În Transnistria se implementează proiectul lui Vladimir Putin „Lumea rusă”, care are drept scop să contrabalanseze Europa. Divergenţele dintre Rusia şi Europa există din secolul XIX. Putin doar revine la tiparele istorice”. Matthias Meyer, Ambasadorul german în Republica Moldova şi-a exprimat convingerea că Rusia trebuie privită ca parte a Europei, fiind iminentă colaborarea cu Moscova. „Rusia este o naţiune europeană. Rusia face parte din Europa şi, în perspectivă pe termen mediu, apropierea UE şi a Rusiei este inevitabilă. Acest fapt va influenţa pozitiv Moldova, care îşi va găsi şi păstra locul său în Europa”.

2 COMENTARII

Comentariile sunt închise.