Președintele Traian Băsescu a declarat miercuri, într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni, că a decis să facă numirea ministrului de Externe si a ministrului Culturii simultan. Șeful statului a explicat că Mihnea Motoc are toată susținerea sa, dar este în pericol de a fi într-o situație de incompatibilitate deoarece este încă ambasador.
„În momentul de față avem chestiuni de ordin legal ce trebuiesc derulate inainte de numirea ministrului de Externe. Deși am semnat decretele, trebuie duse până la capăt procedurile pentru a preveni situația de incompatibilitate pentru domnia sa.”, a spus președintele.
Pentru a se evita această situație, șeful statului a spus că sunt necesare două acțiuni: demisia din corpul diplomatic și demisia din funcția de ambasador.
„Conforma cu art 84 din legea 1601/2003 trebuie tinut cont ca: functia de membru al Guvernului e incompatibila cu orice alta functie de autoritate cu exceptia celei de deputat si senator. In prezent domnul Mihnea Motoc e si ambasador. Pentru a elimina incompatbilitatea trebuie sa existe retragerea dansului, emiterea decretului de chemare din functia de ambasador. Asta se poate intampla cand domnul premier poate contrasemna decretul de incetare a mandatului. Imediat ce e posibil, publicam in Monitorul Oficial intai rechemarea de la post, decretul trebuie contrasemnat de premier si dupa publicarea sa trebuie publicat decretul de numire si juramantul. Am trimis proiectul de decret la cancelarie, imediat ce e contrasemnat il voi semna.” a mai spus Băsescu.
Despre numirea lui Hegedüs Csilla în funcția de Ministru al Culturii, Traian Băsescu a spus că nu poate avea obiecții, chiar dacă cunoaște dezbaterile din spațiul public cu privire la afacerile familiei sale cu bani europeni. Conform CCR, președintele nu poate respinge o a doua propunere făcută de Guvern.
„Legat de solicitarea facuta azi pentru inepreea urmaririi penale a fostului ministru Cristian David: In documentatia trimisa de Parchetul general, se arata ca dansul ar fi suspect pentru incasarea unei mite de 500.000 euro pentru a inlesni emiterea de catre un prefect a unui titilu de proprietate petnru 15 hectare.” a mai spus Presedintele României.
Băsescu a menționat și că, la solicitarea Ministrului Apărării, Finanțelor, Bugetului și premierului, a aprobat un memorandum prin care România își va suplimenta numărul de forțe trimise in Afghanistan cu maxim 450 de militari, peste cei 200 deja aprobați. 420 dintre aceștia vor fi operativi, 21 pentru logistică și 9 ca rezervă.
Referitor la votul din diaspora, Președintele a spus că din momentul închiderii votului a solicitat informații de la ambasadorii din Londra, Paris, Roma, Madrid și Berlin, și că din informțiile pe care le-a primit, nu le poate găsi acestora vreo vină.
„Am primit in copie toate solicitarile facute premergator inceperii campaniei, in timpul si intre cele doua tururi. Toti ambasadorii – Paris, Londra, Roma, Madrid – au solicitat prin MAE marirea numarului de sectii de votare. As vrea ca romanii sa stie ca ambasadorii au informat corect asupra nevoii de marire a numarului de sectii, inclusiv ambasadorul de la Berlin. Daca e ceva de reprosat, nu e pentru ambasadorii nostri.„, a menționat Basescu.
Președintele a insistat și asupra prioritizării unui proiect de buget pentru 2015, chiar în lipsa premierului Ponta.
„Cer în mod expres ca Guvernul să prezinte proiectul de buget. Sunt nevoi consistente legate de mărirea taxelor, de alocările pentru proiecte culturale, de mediu. Sunt lucruri extrem de importante.”, a declarat Președintele.
Băsescu a afirmat că salută iniţiativa preşedintelui ales, Klaus Iohannis şi a premierului Victor Ponta de a accelera procesul de respingere în Parlament a Legii amnistiei şi graţierii şi de a se răspunde pozitiv solicitărilor Justiţiei în cazul unor parlamentari.
„Vă asigur că dacă acest lucru s-ar fi produs în mod consecvent ori de câte ori instituţiile abilitate au avut astfel de solicitări, România ar fi fost în Spaţiul Schengen. Mă bucur mult că în urma votului din 16 noiembrie parlamentarii au înţeles că nu ei sunt stăpânii legii, ci legea este stăpânul lor şi că nu se se pot aşeza deasupra legii doar că sunt parlamentari”, a spus Băsescu, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.
„Este, dacă vreţi, un regret al meu că n-am reuşit să-i conving în cei 10 ani de mandat cât de important este să nu blocheze justiţia. Dar mai bine mai târziu decât niciodată. Sper că de acum înainte vor fi consecvenţi pe astfel de probleme şi că vor crea partenerilor noştri convingerea că nu a fost doar o întâmplare de teama votului popular din 16 noiembrie, ci că au înţeles faptul că Parlamentul şi parlamentarii nu se află deasupra legii”, a mai spus Băsescu.
sursa: mediafax.ro