Fost Secretar de Stat şi consilier pe probleme de securitate naţională în mandatul președinților americani Richard Nixon și Gerald Ford, Henry Kissinger a vorbit într-un interviu acordat redactorului șef de la The Atlantic, Jeffrey Goldberg, despre alegerea lui Donald Trump ca președinte, relatează B1 Tv.
Câștigător al premiului Nobel pentru Pace în 1973, Kissinger a afirmat că nu consideră că noul președinte american este un apologet sau are vreo legătură cu Vladimir Putin și a cerut ca lumea să treacă peste stările de șoc și să îi ofere șansa de își expune filosofia politică.
“ – Sunteţi surprins?
– Am crezut că va câştiga Hillary.
– Ce înseamnă asta pentru rolul Americii în lume?
– Ei bine, ar putea să ne faciliteze să stabilim o coerenţă între politica noastră externă şi situaţia noastră internă. Există, evident, o diferenţă între modul în care percepe publicul rolul politicii externe a Statelor Unite şi modul în care îl percepe elita. Cred că noul preşedinte are oportunitatea de a concilia cele două poziţii. Are o oportunitate, dar depinde de el s-o folosească.
– Vă simţiţi mai împăcat în legătură cu competenţa, cu seriozitatea lui Trump?
– Ar trebui să încetăm să dezbatem pe această temă. E preşedinte ales. Trebuie să-i oferim şansa să-şi dezvolte filosofia.
– O să-l ajutaţi?
– Nu voi ajunge la el, dar asta a fost abordarea mea faţă de fiecare preşedinte, după ce am plecat din funcţie. Dacă-mi va cere să mă duc să-l văd, o să mă duc.
– Care e cea mai mare îngrijorare a dumneavoastră privind stabilitatea globală, după aceste alegeri?
– Că statele lumii vor avea o reacţie de şoc. Aş dori să păstreze deschisă posibilitatea că ar putea apărea noi dialoguri. Dacă Trump a declarat poporului american “Aceasta este filosofia mea de politică externă” şi unele dintre politicile sale nu sunt identice cu politicile noastre anterioare, însă le împărtăşesc obiectivele fundamentale, atunci continuitatea este posibilă.
– Cum va reacţiona China?
– Sunt cât se poate de încrezător că reacţia Chinei va fi de a-şi studia opţiunile. Bănuiesc că va fi şi reacţia Rusiei.
– Credeţi că Trump e un apologet al lui Putin?
– Nu. Cred că a alunecat într-o anume retorică, pentru că Putin a spus, tactic, câteva vorbe bune despre el şi a simţit că trebuie să răspundă.
– Nu credeţi că relaţia lor e deja sudată în vreun fel?
– Nu.
– Deci nu există nici o şansă pe termen scurt ca Rusia să profite de această situaţie?
– E mai probabil că Putin va aştepta să vadă cum evoluează lucrurile. Rusia şi Statele Unite interacţionează în zone în care niciuna nu controlează toate elementele, cum ar fi Ucraina şi Siria. E posibil ca unii dintre cei implicaţi în aceste conflicte să se simtă mai liberi în a realiza anumite acţiuni. Putin va aşteptasă-şi cântărească opţiunile.
(…)
– Cum va riposta Iranul?
– Iranul probabil va concluziona – corect – că acordul nuclear e mai fragil acum decât era, dar va demonstra o mare fermitate, chiar în faţa presiunii, timp în care îl va studia pe Trump. Nimeni nu ştie prea multe despre politica lui externă, deci toţi vor intra într-o perioadă de cercetare. De fapt, “o frenezie a cercetării” e mai corect” a fost dialogul complet dintre cei doi, potrivit gandul.info.