Comentariile analistilor pe marginea atacurilor din Bruxelles s-au concentrat, pe buna dreptate, pe lacunele din securitatea belgiana si europeana.
Totusi, unii experti in terorism si unele surse din securitatea franceza cred ca atentatele de saptamana aceasta, precum si masacrul de la Paris din noiembrie anul trecut, ar trebui vazute si ca un esec strategic al Statului Islamic, scrie corespondentul The Independent din Paris, John Lichfield, citat de ziare.com.
Specialistii nu vorbesc despre o amenintare jihadista tot mai mare, ci, din contra, sugereaza ca evenimentele de marti indica o pierdere a controlului si concentrarii organizatiei teroriste.
De ce personaje cheie ale retelei jihadiste, cum ar fi Najim Laachraoui – cel care ar fi facut bombele – se arunca in aer? Atacurile sinucigase obisnuiau sa fie o sarcina pentru extremistii din infanteria ISIL, nu pentru cei cu „functii” mai inalte.
De ce si-a abandonat Statul Islamic strategia anterioara de a ataca asa-zise tinte islamofobe, cum ar fi evreii sau revista Charlie Hebdo? Aceasta manevra era menita sa provoace reactii dure impotriva musulmanilor non-radicali si sa duca, in cele din urma, la un razboi civil european.
In schimb, atat atacurile din Paris, cat si cele din Bruxelles au tintit oameni obisnuiti, care duceau vieti absolut normale. Exista unele dovezi, sustin sursele franceze, ca aceasta abordare a produs o reactie puternica a musulmanilor impotriva Statului Islamic.
„Inca din 13 noiembrie (de la atacurile din Paris – n.red.), mesajele de propaganda ale Daesh (Statul Islamic – n.red.) au fost incalcite”, a declarat Gilles Kepel, expert francez in lumea araba si metode jihadiste.
„Comunicarea sa e in criza…Aceste atacuri nediscriminatorii au avut loc in orase multiculturale, cu exact populatiile de musulmani pe care (membrii ISIL – n.red.) incearca sa ii recruteze. Insa aceste actiuni nu au unit musulmanii in favoarea ISIL. Departe de asta”, a continuat Kepel.
De la masacrul din Paris, arata sursele din securitatea franceza, s-a observat o scadere a numarului tinerilor europeni care pleaca in Siria. Acest lucru ar putea fi explicat, partial, de faptul ca supravegherea serviciilor europene a fost consolidata.
A existat, insa, si o schimbare de ton pe retelele sociale in randul francezilor musulmani. In timp ce unii musulmani au fost de acord cu atacul de la Charlie Hebdo, nu a existat sprijin aproape deloc pentru atentatele din Paris si Bruxelles.